๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:57:38



Konu Başlığı: Sahih müsâkâtın sonuçları
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:57:38
118. Sahih Müsâkât'ın Sonuçları



îmam Mâlik'e göre Müsâkât -Kırâd gibi- işe başlamakla değil, bizzat akid ile lazım olup bozulamayan bir akidtir. îmam Mâlik'e göre aynca bu ak-din gereği, taraflardan birinin ölümüyle varislerine geçmesidir. Bu duruma göre bakıcı öldüğü zaman, eğer varisleri emin kimseler değil iseler, bahçeye bakmak üzere yerlerine emin bir kimseyi getirebilirler ve eğer kendileri bah­çeye bakmazlarsa, bahçenin bakım masrafı terekesinden çıkanlır [15].

îmam Şafiî de «Eğer ölenin terekesi yoksa, bahçe sahibi, çalışmasının ücretini varislerine verir ve akid bozulur. Eğer terekesi varsa, akid devam eder ve bahçenin bakım masrafı terekesinden çıkanlır» demiştir.

İmam Şafiî aynca, «Eğer bakıcı hastalanıp bahçeye bakamaz bir duru­ma düşerse, akid bozulur» demiş ise de, aynntılı bir açıklama yapmamış­tır.

imam Mâlik de «Meyvalann satış zamanı geldiğinde eğer bakıcı iş gö­remez bir duruma düşerse, bahçeye bakmak üzere kendi yerine bir işçi tut­mak zorunda olup bahçe sahibi ile yaptığı Müsâkât'ı başkasına devredemez. Şayet işçi tutmak için bir şeye malik değilse, o zaman ona düşen meyvadan işçinin ücreti verilir» demiştir.

îmam Mâlik'e göre bakıcının, hırsız ve hak tanımaz bir kimse olduğu­nun anlaşılması ile Müsâkât akdi bozulmaz.

İmam Şafiî'den de, «Kendi yerine bir işçi tutması gerekir» dediği nakle­dilmiştir.

imam Şafiî «Eğer bakıcı işini yanda bırakıp kaçarsa, hakim onun yerine bir işçi tutar» demiştir.

îmam Mâlik'e göre Müsâkât'ta tarafların ikisi de, zekâtı kendi hissesin­den vermesini diğer bir tarafa şart koşabilir. Fakat Kırâd öyle değildir. İkisi­nin nisabı da bir kimsenin nisabı sayılır.

Bahçe sahibi ile bakıcı, üzerinde anlaştıklan hissenin miktarında anlaş­mazlığa düştükleri zaman, îmam Mâlik, «Eğer bakıcının sözü akla uyuyor­sa, yemin ettirilir ve onun sözüne itibar olunur', îmam Şafiî de «İkisine de yemin verilir ve akid bozulup bakıcıya ücret verilir» demiştir.

İmam Şafiî, Müsâkât'ı da satışa kıyas etmiştir. İmam Mâlik ise -ona göre bakıcı güvenilir bir kimse olduğu için- yemin etme hakkını yalnız bakıcıya vermiştir.

Zira ona göre davacı ile davalıdan hangisinin haklı olduğu ihtimali daha kuvvetli ise, yemin hakkı onundur.

Bu babın mes'eleleri daha çoktur. Fakat fukaha arasında ihtilaflı olan meşhur mes'eleler bunlardır. [16]



[15] Hanefî mezhebine göre, bakıcı Ölürse, mirasçıları onun yerine geçer, bahçe sahibi onlan engelliyemez.

 

[16] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/361-362.