> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Müflisin malının satılabildiği borçlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Müflisin malının satılabildiği borçlar  (Okunma Sayısı 704 defa)
22 Ocak 2011, 21:14:21
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 22 Ocak 2011, 21:14:21 »



3. Müflisin Malının Satılabildiği Borçlar:


Müflisin mallan hangi borçları için satılır, hangi borçlan için satılmaz konusuna gelince [12] İmam Mâlik'in mezhebine göre borçlar evvela -bedel karşılığında yapılan borçlarla, karşılıksız olarak yapılan borçlar olmak üze­re- iki çeşittir. Bedel karşılığında yapılan borçlar da -karşılığı teslim alınan ve alınamayan borçlar olmak üzere- keza iki çeşittir. Karşılığı teslim alınan borçlar için müflisin mallannın satıldığında -bu borçlar ister mal, işer cina­yetlerin diyeti olsun- ihtilaf yoktur.

Karşılığı teslim alınmayan borçlara ge­lince; bunlar da beş çeşide ayrılmaktadırlar:

1- Gelecek süre için kadınlann nafakası gibi, karşılığının teslim edilme­si hiçbir suretle mümkün olmayan borçlar.

2- Herhangi bir kimsenin peşin kira ile bir evi kiraladıktan sonra evde hiç veyahut pazarlık ettiği sürenin hepsini oturmamış ve henüz kirayı verme­mişken iflas etmesi misalinde olduğu gibi, bizzat karşılığının teslimi müm­kün değilse de karşılığını alma yerinin teslimi mümkün olan borçlar.

3- Peşin para ile veresiye mal satın alan kimsenin henüz satış bedelini vermemişken iflas etmesi misalinde olduğu gibi, karşılığının teslimi hem mümkün ve hem de gerekli olan borçlar.

4- Herhangi bir şeyi satın alan kimsenin henüz o şeyi teslim almamışken iflas etmesi misalinde olduğu gibi, karşılığının teslimi mümkün olup fakat gerekli olmayan borçlar.

5- Peşin para ile vadeli eşya satin alan kimsenin henüz satış bedelini tes­lim etmemiş ve eşyanın vadesi de gelmemişken iflas etmesi misalinde oldu­ğu gibi, karşılığının teslimi geciktirilen borçlar.

Kocası -kendisi ile temas etmeden- iflas eden kadının mehrinden başka, karşılığının teslimi hiçbir suretle mümkün olmayan borçlar için, müflisin mallan satılmaz.

Kirayı ödemeden iflas eden kiracının misalinde olduğu gibi, bizzat karsiliğinin teslimi mümkün olmayıp, fakat karşılığım alma yerinin teslimi mümkün olan borçlar için ise, kimisi «Ev sahibi, isterse evini alacaklılara teslim eder ve kirasının tamamını tahsil etmek için onlarla birlikte taksime girebilir» demiştir. Kimisi de «Evini geri alır ve kiracının, evinde oturduğu müddet için ancak, kira ister de alacaklılarla birlikte sadece bu kira için taksi­me girer. Şayet kiracı, evinde hiç oturmamış ise, o zaman evini geri almaktan başka bir şey yapamaz» demiştir.

Karşılığının teslimi hem mümkün ve hem de gerekli olan borçlara ge­lince: Kimisi «Alacaklı karşılığını verdikten sonra diğer alacaklılarla birlik­te taksime girer», kimisi de «Alacaklı onda öncelik sahibidir» demiştir.

Karşılığının teslimi mümkün olup, fakat gerekli olmayan borçlar için ise, alacaklı isterse karşılığını verir de, diğer alacaklılarla birlikte taksime gi­rer, isterse akdi bozar.

Peşin para ile vadeli eşya satın alan kimsenin henüz satış bedelini ver­memiş ve eşyanın vadesi de gelmemişken iflas etmesi haline gelince: Eğer mal sahibi vadesinden önce malı teslime ve satış bedelini diğer alacaklılarla birlikte taksime razı olursa -diğer alacaklılann da razı olmaları şartı ile- caiz­dir. Şayet alacaklılardan biri razı olmazsa, diğer alacaklılar satış bedelinden ona düşen hisseyi kendi aralannda paylaşırlar.

Karşılıksız olarak yapılan borçlara gelince: Bunlar da iki çeşit olup bir çeşidi -ana babanın ve küçük çocuklann nafakası gibi- kişiye şeriatın yükle­diği borçlardır. Bir çeşidi de -hibe ve sadakalar gibi- kendisinin kendi üzeri­ne aldığı borçlardır. Kendisinin üzerine aldığı borçlar için mallan taksim olunmaz. Şeriatın yüklediği borçlar hakkında ise, iki kavil vardır. Bir kavle' göre, borçlunun mallan bu tür borçlan için taksim olunmaz, ki İbnu'l-Kasım bu görüştedir. Bir kavle göre de, eğer hakimin kararı ile olursa taksim olunur. Bu da Eşheb'in görüşüdür.[13]


[12] Hanefi mezhebine göre, her türlü kul hakkı sayılan borçtur.

[13] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 4/28-29.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Müflisin malının satılabildiği borçlar
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:30:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Müflisin malının satılabildiği borçlar rüya tabiri,Müflisin malının satılabildiği borçlar mekke canlı, Müflisin malının satılabildiği borçlar kabe canlı yayın, Müflisin malının satılabildiği borçlar Üç boyutlu kuran oku Müflisin malının satılabildiği borçlar kuran ı kerim, Müflisin malının satılabildiği borçlar peygamber kıssaları,Müflisin malının satılabildiği borçlar ilitam ders soruları, Müflisin malının satılabildiği borçlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes