๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 24 Şubat 2011, 16:57:52



Konu Başlığı: Mestin niteliği
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 24 Şubat 2011, 16:57:52
D-: 4.Mest'in Niteliği:


Ulema, sağlam mest üzerine meshedebilmekte müttefik iseler de, yırtık ve delikli olanın meshi konusunda ihtilâf etmişlerdir.

İmam Mâlik ile tabiileri, «Mestin deliği küçük ise, üzerine mesh caiz­dir» demişlerdir.

îmam Ebû Hanife, bu deliğin, kişinin üç parmağının içinden çıkamaya­cak kadar küçük olmasını şart koşmuştur. Kimisi de, «Deliği ne kadar büyük olursa olsun -mest adını taşıdıkça- üzerine meshetmek caizdir» demiştir. Bu görüştekilerden biri îmam Süfyan Sevrî'dir. İmam Şafii ise, kendisinden nakledilen iki sözünün birinde, «Eğer ayağın ön tarafı görünecek olursa, de­lik küçük de olsa, üzerine meshedilemez» demiştir [48].

Bu ihtilâfın sebebi, meshetmenin yıkama yerine geçmesi, ayakların örtülü olmasından mı, yoksa mestleri çıkarıp giymede zorluk bulunduğu için midir diye görüş ayrılığında bulunmalarıdır. Birinci görüşte olanlar, yırtık mestler üzerine meshetmeyi caiz görmemişlerdir. Çünkü ayaktan bir şey gö­ründüğü zaman, ayak örtülü sayılmaz. İkinci görüşte olanlar, mest, mest adı­nı taşıdıkça üzerine meshetmekte bir sakınca görmezler. Büyük ve küçük de­likler arasında ayırım yapmak ise, bir istihsan (kolaylık) olup mükelleflerin zorluk çekmesini önlemektir.

Sevrî, «Ensar ve Muhacirîn'in mestleri herkesin mesti gibi delikli olup pek sağlam değildi. Eğer delikli olmada bir sakınca bulunsaydı, bu hususta kendilerinden bir şey işitilip nakledilecekti» demiştir.

Ben diyorum ki: Bu mes'ele meskût geçmiş ve hakkında herhangi bir hükümde bulunulmamıştır. Eğer hakkında bir hüküm bulunsaydı, Peygam ber (s.a.s) Efendimiz

«İnsanlara indirilenleri açıklayasm di­ye seni Peygamber gönderdik» [49] âyet-i kerimesi gereğince açıklardı. [50]



[48] Bugün Şâfü fıkhında, mest üzerine mcshcdcbilmek için mestin herhangi bir tarafından suyun içeriye nüfuz edemeyeceği kadar sağlam olmasının şartı meşhurdur. Halbuki de­lik ne kadar küçük de olsa buna mani olamayacağı şüphesizdir. Bunun için herhangi bir tarafı delikli olan bir mestin deliği küçük de olsa, Şafii mezhebinde bu mest üzerine mes­hetmenin .caiz olmadığını bilmekteyiz. (Mütercim)

[49] Nahl, 16/44. .

[50] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/93-94.



Konu Başlığı: Ynt: Mestin niteliği
Gönderen: Ceren üzerinde 01 Aralık 2019, 20:17:56
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Mestin niteliği
Gönderen: Sevgi. üzerinde 02 Aralık 2019, 06:31:27
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Mestin niteliği
Gönderen: Züleyha üzerinde 22 Şubat 2020, 02:00:08
Allah razi olsun hocam selâm ve dua ile


Konu Başlığı: Ynt: Mestin niteliği
Gönderen: Mehmed. üzerinde 23 Şubat 2020, 18:13:20
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Mestin niteliği
Gönderen: Es-Sabur üzerinde 24 Şubat 2020, 06:31:29
Mest edilen ayakkabı çok yırtık olmamalıdır