> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Kıraat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kıraat  (Okunma Sayısı 778 defa)
29 Ocak 2011, 18:08:15
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 29 Ocak 2011, 18:08:15 »



5. Kıraat'.



Ulema, ister kasden ister sehven olsun büsbütün okuyuşsuz olan nama­zın caiz olmadığı hususunda -gelen iki rivayet dışında- müttefiktirler.

a) Bu rivayetlerden biri Hz. Ömer (r.a.)'in bir kere namaz kılarken oku­mayı unuttuğu ve kendisine "Sen namazda bir şey okumadın. Bu nasıl olur?" diye sorulunca, "Rükû ve secdelerim nasıldı?" diye sorduğu, "Rükû' ve sec­deler iyi idi" denilince de, "O halde bir zarar yoktur" diye cevap verdiği yo­lundaki rivayettir.

Bu rivayet, hadis ulemasmca garip sayılmış ve îmam Mâlik tarafından da bazı rivayetlerde Muvatta"a alınmıştır.

b) Biri de îbn Abbas'ın sessiz namazlarda bir şey okumadığını ve «Pey­gamber (s.a.s) Efendimiz namazların bir kısmında okur, bir kısmında oku­mazdı. Biz de okuduklarında okur, okumadıklarında okumayız» diye söylediğine ve kendisine «Peygamber (s.a.s) Efendimiz öğle ile ikindi namazla­rında okur muydu?» diye sorulunca, "Hayır"diye cevap verdiğine dair riva­yettir [160]

Cumhur, Habbab «Peygamber (s.a.s) Efendimiz öğle ile ikindi namlarında okurdu» dedi. Kendisine "Siz bunu nasıl bilirdiniz?" diye sorduk.. "Sakalının sallanmasından anlardık" dedi» [161] hadisine dayanmışlardır.

Küfe uleması da, son İM rek'atta okumanın vacib olmadığına dair görüş­lerinde îbn Abbas'ın hadisine dayanmışlardır. Zira Peygamber (s.a.s) Efen­dimiz, sessiz namazlarda nasıl sükût etmişse sesli namazların son iki rek'atında da sükût etmiştir. Okuyuşsuz namazın caiz olmadığı görüşünde müttefik olan ulema, namazda neyin okunması gerektiği mevzuunda ise ih­tilâf etmişlerdir.

Kimisi "Fatihanın okunması gerekmektedir", demiştir ki bunlar da, bir­kaç gruba ayrılmaktadırlar. Kimisi "bütün rek'atlarda", kimisi, "rek'atlann çoğunda", kimisi, "yansında", kimisi de, "birinde okumak gerekir", demiş­tir.

Birinci görüş; îmam Şafii'nin ve kendisinden gelen iki rivayetten birine göre İmam Mâlik'in görüşüdür. Diğer rivayete göre ise, îmam Mâlik: Dört rek'ath namazın iki rek'atında okumak kâfidir demiştir. Bir rek'atta okumanın kâfi geldiğini söyleyenler ise, Hasan Basrî ile Basra fukahasmdan bir­çoklarıdır.

îmam Ebû Hanife'ye göre de, namazda fatihayı okumak şart değildir. Kur'an-ı Kerim'in hangi yerinden olursa olsun sadece bir âyet okumak lazım­dır, îmam Ebû Hanife'nin arkadaşları ise, Kur'an-ı Kerim'den, ya üç kısa âyet veyahut müdayene (borçlanma) âyeti gibi uzun bir âyet okumanın gerektiği­ni söylemişlerdir [162]

îmam Ebû Hanife ile diğer Küfe uleması "Son iki rek'atta Kur'an oku­mak yerine teşbih etmek, müstehabür" demişlerdir. Cumhur ise bütün rek'at­larda Kur'an-ı Kerim'den başka bir şeyi müstehab görmemiştir.

Bu ihtilâfın sebebi; bu mevzuda varid olan habisler arasındaki çe­lişki ile Kur'an-ı Kerim zahirinin hadis ile çelişmesidir. Birbiriyle çelişen ha­dislerden biri Ebû Hüreyre'nin sabit olan «Adamın biri mescide girip namaz kıldıktan sonra Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanına gelerek selam verdi. Efendimiz selâmını aldı ve kendisine:

- Dön bir daha namaz kıl diye buyurdu.

Adam dönüp namaz kıldıktan sonra bir daha geldi. Efendimiz (s.a.s) yi­ne kendisine:

- Dön bir daha namaz kıl diye emretti ve adam böylece üç kere dönüp namaz kıldıktan sonra, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e:

- Seni hak Peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki bundan fazlasını bilemem dedi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.s) Efendimiz:

«Namaz kılacak olduğun zaman iyice abdest al, sonra kıbleye yönel ve tekbir al, sonra Kur'an'dan okuyabileceğini oku, sonra tam bir rükû'yapın­caya kadar eğil, sonra belin doğruluncaya kadar kalk, sonra tam bir secde yapıncaya kadar secde et, sonra tam doğruluncaya kadar kalk, sonra bunla­rı bütün namazında yap» buyurdu»[163] hadisidir. Yine sabit olan ve sıhhatin­de ittifak edilen iki hadis daha vardır ki bu, bahsi geçen hadisle çelişmekte­dirler:                                                       

Biri Peygamber (s.a.s) Efendimizin,

«Fatiha'sız hiçbir namaz yoktur»[164]) diye buyurduğuna dair, Übâde b. Samit'in hadisidir. Diğeri de «Peygamber (s.a.s) Efendimiz,«Kim namaz kılıp da namazında Ümmü'l-Kur'an'ı (Fatiha sûresi) oku­mazsa -üç defa dedi- o namaz eksiktir, o namaz eksiktir, o namaz eksiktir» [165] buyurduğu Ebû Hüreyre'nin hadisidir.

Yukarıda geçen Ebû Hüreyre hadisinin zahiri, fatihayı okumanın şart olmadığını, okunacak şey Kur'an olduktan sonra Kur'an'm neresi olursa ol­sun kâfi geleceğini göstermektedir. "Kur'an'dan okuyabileceğinizi okuyu­nuz" [166] âyet-i kerimesinin zahiri de bunu te'yid etmektedir.

Ebû Hüreyre'nin ikinci hadisi ile Übâde b. Samit'in hadisi ise, fatihanın şart olduğunu bildirmektedirler.

Mes'elede ihtilâf eden ulemanın her iki grubuda ya te'lif veya tercih yo­lu ile bu hadislerde te'vil yapmışlardır Zira Kur'an-ı Kerim'in herhangi bir yerini okumayı kâfi görenler, ya Kur'an-ı Kerim'in zahirine uyduğu için Ebû

Hüreyre'nin birinci hadisi daha racihtir (üstün), denir ya da: Übade'nin hadisi «Fatihasız namaz, kâmil bir namaz değildir» demek sureti ile ya tercih veya te'lif yoluna gitmiş olabilirler.

Öteki grup da: «Ebû Hüreyre'nin ikinci hadisi ile Übâde'nin hadisi daha üstündür. Zira bu hadisler iki tanedir; hem de, Ebû Hüreyre'nn

«Cenâb-ı Allah buyuruyor ki: Namaz benimle kulum arasında ikiye bö­lünmüştür, yarısı benimdir, yarısı kulumundur. Kulum ne isterse ona veri­rim.: Kulum bana, hamdetti der..»[167] meşhur Hadis-i Kudsî'si de bunu te'yid etmektedir» demek suretiyle tercih yoluna gitmiş olabildikleri gibi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in  -« "Sonra Kur'an'dan okuyabile­ceğini oku" emri mücmeldir, diğeri ise muayyendir, mücmel de muayyene hamledilir» demek suretiyle te'lif yoluna da gitmiş olabilirler. Fakat bu son te'vil biraz zordur. metnindeki MA "-ceğini, ne ki-se­ni" mânâsındadır. Bundan, okuyabildiğini oku mânâsını anlamak, Arap di­linde MA'nın, Harf-i Tarifin (belirlilik takısı) delalet ettiği mânâlara delalet ermesine ve «Bu mânâlar içinde de ahd-i haricî (dış algı) mânâsı daha zahir­dir» demeğe bağlıdır. Çünkü ancak o zaman -cağını «ne ki» kelimesinden fa­tihayı anlamak mümkün olur. Eğer Araplar bazan Ma'yı bu mânâda kullanı­yorlarsa bu te'vil caizdir, yoksa değildir. îşte görüldüğü gibi mes'elede bu ih­timallerin hepsi mevcuttur. Ancak eğer nesih sabit olsaydı bu ihtimallere yer verilmezdi.

Fatiha'yı okumanın namazın bütün rek'atlannda mı, yoksa bazılarında mı vacib olduğu hususundaki ihtilâfa gelince: Bunun da sebebi; Pey­gamber (s.a.s) Efendimiz'in «O namaz ki içinde fatiha okunmazsa» mealin­de olan

 hadisindeki zamir, namazın bütününe mi, yoksa bir cüz'Üne mi aittir diye ihtilâf etmeleridir. Çünkü bir cüz'ünde, yani bir veya iki rek'atmda fatiha okunmayan bir namaz «O namaz ki içinde fati­ha okunmazsa» tabirinin şümulüne girebilir.

İşte bu ihtimaldir ki, tmam Ebû Hanife'yi, namazın bir cüz'ünde, yani son iki rek'atmda hiçbir şey okumamayı ihtiyar (tercih) etmeye sevk etmiş­tir.

imam Mâlik ise, ilk iki rek'atta fatiha ile zamm-ı sûreyi ve son iki rek'af-ta yalnız fatihayı okumayı ihtiyar (tercih) eylemiştir.

İmam Şafii de, her dört rek'atta da hem fatihayı hem zamm-ı sûreyi oku­mayı ihtiyar (tercih) edip: Ancak «Son iki rek'atta okunacak olaft zamm-ı sûreler, ilk iki rek'atta okunanlar kadar uzun olmayacaktır» demiştir.

İmam Mâlik, Ebû Katâde'nin sabit olan «Peygamber (s.a.s) öğle ile ikindi namazlarının ilk iki rek'atmda fatiha ile birlikte bir süreyi, son iki rek'atmda ise, yalnız fatihayı okuyordu» [168] hadisine, İmam Şafii ise, Ebû Saîd'in yine sabit olan «Peygamber (s.a.s) öğle namazının ilk iki rek'atmda Kur'anı Kerimden otuz âyet kadar, son iki rek'atinda da onun yarısı kadar okuyordu» [169] hadisine dayanmışlardır. [170]


[160] Buhârî, Ezan, 10/105, no: 774.

[161] Buhârî, Ezan, 10/97, no: 761; Ebû Dâvûd, Salât, 2/129, no: 801

[162]. Bilindiği üzere Hanefi mezhebine göre kıraat yapmak farz, fatiha ve zamm-i sûreleri okumak ise vacibtir

[163] Buhârî, Ezan, 10/122, no: 793; Müslim, Salât, 4/11, no: 397.

[164] Buhârî, Ezan, 10/95; Müslim, Salât, 4/11, no: 394; Ebû Dâvûd, Salât, 2/136, no: 822

[165] Müslim, Salât, 4/11, no: 41; Ebû Dâvûd, Salât, 2/136, no: 821.

[166]Müslim, Salât, 4/11, no: 41; Ebû Dâvûd, Salât, 2/136, no: 821.

[167] Müslim, Salât, 4/11, no: 39; Ebû Dâvûd, Salât, 2/136, no: 821.

 

[168] Buhârî, Ezan, 10/107, no: 776.

[169] Müslim, 1/334 (Salât, 4); Ebû Dâvûd, Salât tZ/m, no: 804.

[170] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/276-280.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kıraat
« Posted on: 25 Nisan 2024, 23:02:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kıraat rüya tabiri,Kıraat mekke canlı, Kıraat kabe canlı yayın, Kıraat Üç boyutlu kuran oku Kıraat kuran ı kerim, Kıraat peygamber kıssaları,Kıraat ilitam ders soruları, Kıraatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes