๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 10 Şubat 2011, 17:25:53



Konu Başlığı: Kesilecek el
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 10 Şubat 2011, 17:25:53
2. Kesilecek El:

Hangi elin ve nereden kesilmesi gerektiğine gelince; Cumhura göre sağ bilekten kesilir. Kimisi de «Kesilmesi gereken, yalnız parmaklardır» demiştir. Sağ eli kesildikten sonra bir daha hırsızlık yapması halinde ise, ulema ihtilâf ederek, Hicaz ve Irak fukahası «Sağ elden sonra sol ayak kesilir», Zahiriler ile Tabiinden kimisi de «Sağ elden sonra sol el kesilir. Sol elden başka bir şey kesilmbz»)demişlerdir. Sağ elden sonra sol ayağın kesildiğini benimseyen İmam Mâlik, îmam Şafii ve İmam Ebû Hanife de kişinin üçüncü kez hırsızlık yapması halinde sol eli kesilir mi kesilmez mi diye ihtilâf etmişlerdir. İmam Mâlik ile îmam Şafii «Eğer sol ayağı da kesildikten sonra bir daha hırsızlık yaparsa, bu kez sol eli kesilir. Şayet bir daha yaparsa, bu sefer sağ ayağı kesilir» demişlerdir. İmam Ebû Hanife ile Süfyan Sevrî ise üçüncü kez yaptığında artık kesmek yoktur. Ancak çaldığı şeyin değeri ona ödettirilir» demişlerdir ki, her iki görüş de Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ömer'den rivayet olunmuştur.
«Elden başka bir şey kesilmez» diyenlerin dayanağı yukarıda metni geçen "Erkek, kadın, kim hırsızlık yaparsa, elini kesin" âyet-i kelimesidir. Zira ayaklann kesilmesi, yalnız yolkesiciler hakkında zikredilmiştir. Elden sonra ayağın kesildiği görüşünde olanların dayanağı da, «Peygamber (s.a.s) Efendimize hırsızlık yapan bir köle getirildi. Peygamber (s.a.s) Efendimiz sağ elini kestirdi. Köle bir dalıa hırsızlık yaptı. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer kölenin ayağını kestirdi. Köle bir daha hırsızlık yaptı. Peygamber (s.a.s) bu sefer de kölenin sol elini kestirdi. Köle bir daha hırsızlık yaptı. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer kölenin öbür ayağını kestirdi» 17 mealinde rivayet olunan hadistir. Bu hadis Câbir b. Abdullah tarikiyle de rivayet olunurken, onun rivayetinde, «Köle bir daha hırsızlık yaptı. Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu sefer köleyi öldürttü»18 diye geçmektedir. Fakat bu rivayet hadis ulemasmca münker olduğu gibi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,
«Hırsızlık suçunu işleyen el ve ayaklardır. Cezayı da yalnız onlar görürler» 19 hadisi ile bağdaşamamaktadır. İmam Mâlik'e göre kişi beşinci sefer hırsızlık yaptığı taktirde hakim onu istediği şekilde terbiye eder. Eğer hırsızlık yapan kimsenin sağ eli, daha önce herhangi bir sebeble kesilmiş veyahut sakat olmuş ise Mâliki ulemasından kimisi «sol eli», kimisi «Sağ ayağı kesilir» demiştir.
Ulema, ayağın da neresinden kesilmesi gerektiği hususunda ihtilâf ederek, kimisi «Bacağın başındaki mafsaldan» kimisi «Topuk kemikleri üzerinden» kimisi de «Ayağın ortasındaki mafsaldan kesilir» demiştir.
Ulema müttefiktirler ki malı çalınan kimse, eğer henüz dava mahkemeye intikal etmemişken hırsızı bağışlarsa, ceza düşer. Zira Amr b. Şuayb'ın babasından, babasının da dedesinden rivayetine göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz,
«Size lazım gelen cezaları kendi aranızda birbirinize bağışlayın. Zira dava bana geldikten sonra suçluyu cezalandırmak gerekli olur» 20buyurmuştur. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in
«Eğer bu kadın Muhammed kızı Fatıma dahi olsaydı, onu cezalandıracaktım» hadisi ile -geleceği üzere- Safvan b. Ümeyye'ye,
«Onu bana getirmezden Önce bu niçin olmadı?» buyurması da bunu göstermektedirler. Fakat dava mahkemeye intikal ettikten sonra mal sahibinin, hırsızı bağışlaması halinde cezanın düşüp düşmediğinde ihtilâf etmişlerdir.
îmam Mâlik ile îmam Şafii «Dava mahkemeye intikal ettikten sonra artık ceza düşmez» demişlerse de îmam Ebû Hanife ile bir cemaat, düştüğünü benimsemişlerdir.
Birinci grubun dayanağı, îmam Mâlik'in îbn Şihâb'tan, îbn Şihâb'ın da Safvan b. Abdullah tarikiyle büyük babası Safvan'dan söylediğini rivayet ettiği «Bana 'Kim hicret etmezse helak olur' dediler. Bunun üzerine kalkıp Medine'ye gittim ve mescidde ridamı yastık yaparak yattım. Derken hırsızın biri gelip ridayı başımın altından çekti. Ben de onu yakalayıp Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanına götürdüm. Peygamber (s.a.s) Efendimiz, elinin kesilmesini emretti. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e:
- 'Ya Rasûlallah, eli kesilsin diye onu yanınıza getirmedin Benim 3 dam ona helâl olsun' dedim. Peygamber (s,a.s) Efendimiz:
yapmadın?' buyurdu»  hadisidir.  21


15 Nesâî, 8/93.
16 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 4/331-332.
17 Abdürrezzak, 10/239; no: 18980.
18 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/20, no: 4410.
19 Mâlik, Kasru's-Salât, 9/72.

20 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/5, no: 4376.
21 Ebû Dâvûd, Hudûd, 32/14, no: 4394.