๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 12 Şubat 2011, 17:20:15



Konu Başlığı: Kadının keffaret mükellefliği
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 12 Şubat 2011, 17:20:15
C- Kadının Keffaret Mükellefliği:



Kendisi ile cima edilen kadına da keffaret lâzım gelip gelmediğinde ihtilâf etmişlerdir.
îmam Mâlik «Eğer kadın mutavaat ederse (direnmezse) ona da keffaret lâzım gelir, mutavaat etmezse kocasına iki hedy lâzım gelir» demiştir. İmam Şâfîi ise -Ramazan'da cima' eden kimse hakkında söylediği gibi-, «Kadın ister mutavaat etsin, ister etmesin, yalnız kocaya bir hedy lâzım gelir» demiştir.
Cumhur «haclarını cima' ile bozan koca ile kan, ertesi sene haclarını kaza ederlerken bir arada hac yapamazlar»
demiştir. Kimisi de, bir arada hac yapmalarında bir sakınca görmemiştir. Birinci görüş, ashab ve tabiinin bazılarından da rivayet olunmuştur.
îmam Şâfîi ile îmam Mâlik, bu koca ile karının nerede birbirinden ayrılmaları gerektiğinde ihtilâf etmişlerdir.
imam Şafii «Önceki sene hangi yerde cima' etmişlerse orada birbirinden ayrılırlar». İmam Mâlik ise «Eğer Mikat'a varmadan ihrama girmemiş-lerse ihrama girer girmez birbirinden ayrılırlar» demiştir.
Birlikte hac yapamazlar diyenler, hem onları cezalandırmak ve hem de bir daha tekerrür etmesini önlemek gayesi ile bunu söylemişlerdir. Birlikte hac yapmalarında sakınca görmeyenler ise, bu babta «sem'i bir delil bulunmadan herhangi bir hüküm sabit olamaz» kaidesine uymuşlardır.
Ulema, cima' ile vacib olan hedy'in cinsinde de ihtilâf etmişlerdir, imam Mâlik ile îmam Ebû Hanife «Bir koyun veya keçi lâzım gelir» demişlerdir, îmam Şafii ise «Deveden aşağısı kâfi gelmez. Şayet deve bulunmazsa, deve para ile, para da yemeklik ile kıymetlendirilir ve eğer buna gücü yetmezse her bir avuç yemeklik yerine bir gün oruç tutar. Hedy ile yemek, Mekke ile Mina'dan başka bir yerde verilemez. Fakat oruç istendiği yerde tutulabilir» demiştir.
İmam Mâlik «Cima, baş traşı ve hacdan alıkonma gibi ihramda hasıl olan her aksaklık için hedy lâzım geldiği zaman, eğer liedy'e gücü yetmezse, -hac esnasında üç gün ve memleketine döndükten sonra da yedi gün olmak üzere- on gün oruç tutar» demiştir.
Buna göre, imam Mâlik burada lâzım gelen kurbanı temettü' haccı kurbanına kıyas etmiştir, imam Şafii de, fidyede vacib olan kurbana kıyas etmiştir, imam Mâlik'e göre yemek, yalnız avlanmak ve baş traşı keffaretlerinde verilebilir, imam Şafii ise «Oruç ile yemek bir yerde kurbana bedel olmamakta, iki yerde de olmaktadır. Çünkü yemek hususunda, meskûtu mantuka kıyas etmek daha evlâdır» demiştir.
Cima ile haccı bozmanın hükümleri işte bunlardır. 186



186 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/229-230.


Konu Başlığı: Ynt: Kadının keffaret mükellefliği
Gönderen: Ceren üzerinde 19 Aralık 2019, 20:58:02
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Kadının keffaret mükellefliği
Gönderen: Sevgi. üzerinde 20 Aralık 2019, 06:59:06
Aleyküm selâm. Bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Kadının keffaret mükellefliği
Gönderen: Mehmed. üzerinde 30 Aralık 2019, 08:27:22
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun