> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > İmamlık
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İmamlık  (Okunma Sayısı 1233 defa)
29 Ocak 2011, 17:45:45
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 29 Ocak 2011, 17:45:45 »



B- İmamlık



 Bu fasılda dört mes'ele vardır. [248]

 

1. İmamlık Ehliyeti:
 

Ulema, imamlığa en müstehak ve layık olanlar kimlerdir mevzuunda ihtilâf etmişlerdir. îmam Mâlik: «Cemaat içinde Kur'an-ı Kerim'i en iyi oku­yan değil de, fıkhı en iyi bilen cemaata imam olur» demiştir ki imam Şafii de bunu benimser, imam Ebû Hanife, Süfyan Sevrî ve İmam Ahmed ise «oku yuşu en iyi olan kimse imam olur» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in, sıhhatinde it­tifak edilen

«Cemaat içinde Allah'ın kitabını en iyi okuyanlar cemaate imamlık eder. Eğer okuyuşta eşit iseler sünneti en iyi bilenler, eğer onda da eşit ise­ler önce hicret edenler, eğer onda da eşit iseler en önce müslüman olanlar imamlık yapar. Kişi kişiye -yetkili bulunduğu yerde- imamlık edemez ve izni olmadan da evinin yukarısında oturamaz» [249]buyurduğu hadisinin mefhu­munda ihtilâf etmeleridir.

imam Ebû Hanife, bu hadisi zahirine hamletmiştir.

Kimisi de «Allah'ın kitabını en iyi okuyandan murad, fıkhı en iyi bilen­dir. Zira imamlıkta; Kur'an'ı güzel okumaktan çok, fıkhı iyi bilmeye ihtiyaç vardır. Sonra, ashab-ı kiram devrinde, şimdiki gibi olmayıp Kur'an'ı kim iyi okuyor idiyse -tabiidir ki- fıkhı da o iyi bilirdi» demiştir. [250]

 

2. Çocuğun İmamlığı:
 

Kur'an okuyuşu iyi olup da henüz ergenlik çağına ermeyen çocuğun imamlığında ihtilâf etmişlerdir. Kimisi yukanda geçen hadisin âmm olduğu ve Amr b. Seleme'nin çocuk olduğu halde kavmine imamlık yaptığının rivayet edildiği için- [251]çocuğun imam olmasını caiz görmüştür. Kimisi «Çocu­ğun imam olması caiz değildir» demiştir. Kimisi de sünnet namazlarla farz namazlar arasında ayınm yaparak «farz namazda caiz değil, fakat sünnet na­mazlarında caizdir» demiştir ki bu görüş, imam Mâlik'ten rivayet olunmaktadır.

Bu ihtilâfın sebebi, bir kimsenin kendisine vacib olmayan bir na­mazı kendisine vacib olana kıldırıp kıldıramayac ağında ihtilâf etmeleridir. Çünkü bu durumda imam ile imama uyanın niyetleri aynı değildir. [252]

 

3. Fasığın İmamlığı:
 

Fısk ile tanınan kimsenin imamlığında ihtilâf etmişlerdir. Kimisi «Mut­laka caiz değildir», kimisi «mutlaka caizdir» demiştir.

Kinlisi de «Eğer _fasık olduğu kesin olarak biliniyorsa arkasında namaz kılanlar namazlannı bir daha kılarlar, eğer kesin olarak bilinmiyor ve vakit de henüz çıkmamişsa o namazı bir daha kılmak müstehabtır» demiştir.

Ebherî, mezhepte te'vil yaparak bu kavli ihtiyar etmiştir. Kimisi de «Açıktan açığa faşık olanların arkasında namaz kılınamaz, fakat -Irak ule­masının nebiz denilen içki hakkındaki sözlerini te'vil edip nebiz içen kimse gibi- fışkını te'vil edenlerin arkasında kılınabilir» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi, bu mes'ele hakkında şeriatta bir nass bulunma­dığı gibi yapılan kıyaslann da birbirleriyle çelişmesidir. Çünkü eğer, «Fısk bizatihi namazın sıhhatine mani değildir ve imama uyan da imamdan -şayet imam kendisine uyanın namazını yükleniyorsa- namazının sıhhatinden baş­ka bir şeye muhtaç değildir» desek, fasıkın arkasında namaz kılmanın caiz olması lâzım gelir. Yok eğer «Namaz da şahitlik gibidir ve fasıktan şüphe edildiği için şahitliği nasıl makbul değilse, kendisinden şüphe edildiği için namazı da makbul değildir» desek, o zaman fasıkın arkasında namaz kılma­nın caiz olmaması sonucuna vanlır.

Birinci kıyası yapanlar fasıkın imamlığını caiz görmüş, ikinci kıyası ya­panlar ise caiz görmemişlerdir. Bunun içindir ki te'villi ve teVilsiz fasıklar arasında fark görenler olmuştur.

Fasık olduğu kesin olarak bilinenlerle bilinmeyenler arasında fark gö­renlerin görüşü de buna yakın bir şeydir. Çünkü fasık olduğu kesin olarak bi­linen kimse de sanki te'vilde bulunmuştur.

Zahirîler, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in «Cemaat'a Allah'ın kitabını en iyi okuyanlar imamlık eder» hadisindeki umumu hüccet yaparak fasıkın imamlığını caiz görmüşlerdir. Halbuki maksut olmayan böyle umumlarla ihticac etmek zayıftır.

Kimisi de «Eğer fisk, namazın sıhhat şartlarına riayet etmemek yüzün­den ise caiz değildir, başka şeylerden dolayı ise caizdir. Çünkü imamda an­cak namazının sıhhatli olması aranır» demiştir. [253]

 

4:  Kadının  İmamlığı:   
 

Kadının imamlık etmesinde ihtilâf etmişlerdir. Cumhur, kadının erkek­lere imamlık etmesinin caiz olmadığında müttefik olup kadınlara imamlık etmesinde ise ihtilâf etmiştir, imam Şafii, kadının kadınlara imamlık etmesi­ni caiz görmüş, İmam Mâlik caiz görmemiştir. Ebû Sevr iîe Taberî; cumhûr'dan ayrılarak kadının erkeklere de imamlık etmesini caiz görmüş­lerdir.

Cumhur, «Eğer kadının erkeklere imamlık etmesi caiz olsaydı, sadr-ı İslâm'da kadının erkeklere imamlık ettiği bize nakledilmiş olacaktı. Kaldı ki kadınların namazda erkeklerin arkasında durmaları gerekmektedir.

Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz

«Kadınları arkaya alınız. Nasıl ki Allah da onları arkada bırakmıştır»  buyurmuştur. Halbuki eğer kadın imam olursa öne geçmesi gerekecektir» demiştir. Bunun içindir ki kadının imamlı­ğını caiz görenler bunu caiz görmüşlerdir. Zira onlara göre kadınlarla erkek­lerin namazda mertebeleri birdir ve aynı zamanda kadının sadr-ı İslâm'da da imamlık yaptığı naklolunmuşum Bunlar Ebû Davud'un kaydettiği «Pey­gamber (s.a.s), Ümmü Varaka'yı evinde ziyaret ederdi. Ayrıca ona ezan okuyacak bir müezzin tayin etmiş ve kendisine evindekilere imamlık etmesi­ni de emretmişti» [254]mealindeki hadise dayanmışlardır.

Bu bab'ta, yani imamlığın şartlarına ilişkin olarak ulemanın ihtilâf ettiği birçok mes'ele daha vardır. Fakat o mes'eleler hakkında bir nass bulunmadığı için onlan kaleme almaktan vazgeçiyoruz. Çünkü bu kitaptan maksadımız, mansus (hakkında Kur'an-ı Kerim'de açık hüküm bulunan) veya mansusa yakın olan mes'elelere yer vermektir.   [255]


[248] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/302.

[249] Buhârî, Ezan, 10/54, Müslim, Mesâcid, 5/53, no: 673.

[250] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/302-303.

[251] Buhârî, Megâzî, 64/53, no: 4302; Ebû DâvÛd. Salât, 2/61, no: 585.

[252] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/303.

[253] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/304.

[254] Ebû Davûd, Salâı, 2/62, 591.

[255] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/304-305.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İmamlık
« Posted on: 29 Mart 2024, 11:30:24 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İmamlık rüya tabiri,İmamlık mekke canlı, İmamlık kabe canlı yayın, İmamlık Üç boyutlu kuran oku İmamlık kuran ı kerim, İmamlık peygamber kıssaları,İmamlık ilitam ders soruları, İmamlıkönlisans arapça,
Logged
20 Ocak 2020, 20:24:12
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 20 Ocak 2020, 20:24:12 »

Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

22 Ocak 2020, 18:20:20
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 22 Ocak 2020, 18:20:20 »

Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

23 Ocak 2020, 04:51:21
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2020, 04:51:21 »

Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim. Vesileniz ile bir çok bilgiler ediniyoruz elhamdülillâh
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes