> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Sehiv secdesinin sırası
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sehiv secdesinin sırası  (Okunma Sayısı 934 defa)
28 Ocak 2011, 17:27:42
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 28 Ocak 2011, 17:27:42 »



B- Sehiv Secdesinin Sırası:


Ulema, sehiv secdesinin yeri hakkında ihtilâf etmişlerdir.

Şâfiiler: «Sehiv secdesi hep selâmdan önce yapılır». Hanefilen «Hep selâmdan sonra yapılır» demişlerdir. Mâlikîler ise «Eğer sehiv secdesi bıra­kılan bir eksiklik içinse selâmdan önce ve eğer bir fazlalık yapıldığı içinse selâmdan sonra yapılır» demişlerdir. İmam Ahmed de: «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sehiv secdesini selâmdan önce yaptığı hususlarda selâmdan önce, selâmdan sonra yaptığı hususlarda ise selâmdan sonra yapılır»[450] de­miştir.

Zahirîler de «Peygamber (s.a.s) Efendimiz hangi hususlar için ve nere­de secde ettiyse yalnız o hususlar için ve o yerde secde yapılır, başka türlü se­hiv secdesine lüzum yoktur. Zira farz namazda sehiv edilirse namazı yeni baştan kılmak lâzımdır. Mendub namazda edilen sehiv için ise secde gerek­mez» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sehiv secdesi­ni hem selâmdan önce, hem selâmdan sonra yapmış olduğunun sabit olması­dır. Zira İbn Buhayne'nin, «Rasûlullah (s.a.s) bize namazın iki rek'at'mı kıl­dırdı. Sonra (birinci teşehhüd için) oturmayıp ayağa kalktı. Cemaat da kendi­si ile birlikte ayağa kalktı. Namazını bitirip de bir selâmını beklerken selâm vermeden tekbir aldı ve oturarak iki kere secde yaptıktan sonra selâm verdi» diye söylediği sabittir [451].

Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in selâm verdikten sonra sehiv secdesini yaptığına dair yukarıda geçen Zülyedeyn hadisi de sabittir [452]. Bunun için, se­tihiv secdesinde kıyası caiz görenler, yani Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sabit olan bu hadislerde secde ettiği hususların hükmünü, bu hususlara benze­yen başka hususlara da verenler, bu hadislerin te'vilinde -biri tercih, biri te'lif, biri de hem tercih hem te'lif olmak üzere- üç yol. tutmuşlardır.

îbn Buhayne'nin hadisini tercih edenler «Sehiv secdesi selâmdan önce­dir» demişlerdir. Bunlar ayrıca, J5bû Said el-Hudrî'mn Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den rivayet ettiği sabit olan,

«Biriniz namazında şüpheye düşüp acaba üç rek'at mı kıldtım dört mü diye tereddüt ettiği zaman, bir rek'at (daha) kılsın ve henüz oturmakta iken selâm vermeden iki secde yapsın. Eğer kıldığı bu rek'at beşinci olur ise onu bu iki secde ile hafifleştirmiş olur ve eğer dördüncü olursa bu iki secde şey­tanın sevincini kırıp onu üzmüş olur» [453] hadisi ile de ihticac etmişlerdir

Derler ki: Bu hadis, namazda fazlalık yapıldığı için de sehiv secdesi ya­pıldığını göstermektedir. Zira bu rek'at'ın beşinci olacağı da muhtemeldir. Bunlar, îbn Şihab'ın söylediği rivayet olunan «Peygamber (s.a.s) Efendimiz son olarak sehiv secdesinin selâm vermeden yapılmasını emretmiştir» [454]sözüne de dayanmaktadırlar.

Sehiv secdesi yerinin selâmdan sonra olduğunu söyleyenler ise, Muğire b. Şu'be'nin «Rasûlullah (s.a.s) bir kere namaz kıldırırken iki rek'at kıldıktan sonra unutarak ayağa kalktı. Onu uyarmak için SÜBHANALLAH dedik. Fakat kendisi geri dönmeyip namazına devam etti ve namazı bitirip selâm verince, sehiv secdesini yaptı» [455] mealindeki hadisi İbn Buhayne'nin hadi-siyle çelişmektedir» diyerek Zülyedeyn hadisini tercih etmişlerdir.

Ebû Ömer b. Abdilberr: «Muğire'nin hadisi, nakil yönünden îbn Bu­hayne'nin hadisi kadar kuvvetli değildir ki onunla çelişsin» demektedir. Bunlar ayrıca, sabit olan îbn Mes'ud'un «Rasûlullah (s.a.s) bir kere sehvede-rek öğle namazını beş rek'at kıldı ve sehvi için selâmdan sonra secde etti»[456] hadisi ile de ihticac etmişlerdir.

Te'lif yoluna gidenlere gelince: Bunlar: «Bu hadislerde Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in selâmdan önce yaptığı bildirilen secdelerini, namazında vuku' bulan fazlalıklar için ve selâmdan sonra yaptığı bildirilen secdelerini de namazında vuku' bulan eksiklikler için yaptığını ve bunun için, sehiv sec­desi yerinin buna göre değiştiğini söylemek, tercih yoluna gitmekten evlâdır» demişlerdir.

Hem te'lif, hem tercih yoluna gidenler ise «Peygamber (s.a.s) Efendi­miz hangi durumda selâmdan Önce ve hangi durumda selamdan sonra sehiv secdesi yapmışsa, sadece o durumlarda ve Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in secde yaptığı yerlerde secde yapılır. Başka durumlarda ise, ister o durumlar Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in selâmdan önce sehiv secdesini yaptığı duru­ma, ister selamdan sonra sehiv secdesini yaptığı duruma benzesin, hep selamdan önce secde yapılır» demişlerdir.

Bu görüş -Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sehiv secdesini yaptığı du­rumlara dokunmayıp o durumları değişik hükümlerinde bıraktığı ve fakat bu durumlardan yalnız bir kısmının hükmünü, hükmü meskût olan durumlara verdiği için- bir yandan hadisler arasındaki çelişmeyi gideren bir çeşit te'Iif-tir, bir yandan da hadislerden bir kısmını diğer bir kısmına tercihtir. Zira bu görüş sahipleri, hükmü meskût olan durumları, Peygamber (s.a.s) Efendi­miz'in yalnız selâmdan önce sehiv secdesini yaptığı durumlara kıyas etmele­ri ile, bu durumlara dair olan hadisleri tercin eder gibi olmuşlardır.

Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sehiv secdesini yaptığı durumların hükmünü başka durumlara vermeyen zahirîler ise, «Sehiv secdesi yalnız Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in sehiv secdesini yaptığı durumlara mahsus­tur» demişlerdir.

İmam Ahmed'in görüşü ise, zahirîlerle kıyasçılann görüşlerinin bir ka­rışımıdır. Çünkü İmam Ahmed -yukarıda da söylediğimiz gibi- sehiv secde­sini selamdan sonra yapmayı, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in selamdan son­ra secde ettiği durumlara mahsus görmüş ve Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in selamdan önce sehiv secdesini yaptığı durumların hükmünü ise, başka türlü durumların hepsine vermiştir.

Bu değişik görüş sahiplerinden her biri kıyas yolu ile de kendi görüşünü takviye eden birtakım deliller getirmiştir. Fakat bu kitapta bizim maksadı­mız nasıl şeriatte meskût geçen mes'eleleri incelemek değilse, çoğunlukla kıyastan doğan ihtilâfları da incelemek değildir. Eğer arasıra, şeriatte hükmü meskût geçen bazı mes'elelere değiniyorsak -ki bu da çok az olur- ya bu mes'eleler benzerlerine temel ve kaide olabilecek niteliktedirler ya da çok vaki oldukları için anlatılmasında fayda umuyoruz.

Peygamber (s.a.s) Efendimiz sehiv için beş defa secde etmişlerdir:

1-İbn Buhayne'nin hadisinde geçtiği üzere iki rek'at kıldıktan sonra te­şehhüde oturmadan üçüncü rek'at'a kalktıklarından,

2- Zülyedeyn hadisinde geçtiği üzere iki rek'at'ta selam verdiklerin­den,

3- Müslim ve Buhârî'nin rivayet ettikleri îbn Mes'ud'un hadisinde anlatıldiğı üzere beş rek'at kıldıklarından,

4-İmrân b. Husayn'ın hadisinde (Müslim, Mesâcid, 5/19, no: 574) anla­tıldığı üzere üç rek'at'ta selâm verdiklerinden,

5- Gelecek olan Ebû Said el-Hudrî hadisinden öğrenildiği üzere tered­düde düştüklerinden ötürü sehiv secdesini yapmışlardır.


Sehiv secdesinin ne için gerektiği hususunda da ulema ihtilaf etmişler­dir. Kimisi «Namazda olan fazlalık ve eksiklikler için gerekir» demiştir ki, en meşhur görüş budur. Kimisi de: «Sehvin kendisi için gerekir» demiştir. Bunu da Zahirîler ile İmam Şafii söylemişlerdir. [457]


[450] Tirmizî, Salât, 284, no: 389.

[451] Buhârî, Sehv, 22/1, no: 1224.

[452] Buhârî, Sehv, 22/3, no: 1227.

[453] Müslim, Msâcid, 5/19, no: 571; Ebû Dâvûd, Salât, 2/197, no: 102.

[454] Beyhâkî,2/341.

[455] Ebû Dâvûd, Salât, 2/201, no: 1037.

[456] Buhârî, Sehv, 22/2, no: 1226.

 

[457] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/378-381.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sehiv secdesinin sırası
« Posted on: 28 Nisan 2024, 13:51:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sehiv secdesinin sırası rüya tabiri,Sehiv secdesinin sırası mekke canlı, Sehiv secdesinin sırası kabe canlı yayın, Sehiv secdesinin sırası Üç boyutlu kuran oku Sehiv secdesinin sırası kuran ı kerim, Sehiv secdesinin sırası peygamber kıssaları,Sehiv secdesinin sırası ilitam ders soruları, Sehiv secdesinin sırasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes