> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > İhtilaflı şartlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İhtilaflı şartlar  (Okunma Sayısı 1108 defa)
24 Ocak 2011, 17:11:15
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 24 Ocak 2011, 17:11:15 »



B- İhtilaflı Şartlar:


Şart olduğunda ihtilaf edilenler dört tanedir:

1-.Malın vade ile satılması,

2- Malın cinsinin, satış akdi anında bulunması

3- Malın nerede teslim edileceğinin belirtilmesi,

4- Satış bedelinin götürü olmayıp miktarının ölçü, tartı veyahut sayı ile belli olması. [10]

 

1. Malın Vadeli Satışı:
 

a-Genel Olar ak Vadeli Satış:

 

Malın vade ile satılması, İmam Ebû Hanife'ye göre satışın sıhhati için şarttır. İmam Mâlik'in mezhebinin zahirinden bunu şart gördüğü anlaşılmak­tadır. Fakat kimisi İmam Mâlik'ten gelen bazı rivayetlerden, İmam Mâlik'in peşin selemi de caiz gördüğü mânâsını çıkarmıştır. Lahmî de bu hususta taf­silatta bulunarak, «İmam Mâlik'in mezhebinde selem iki çeşit olup biri 'pe­şin seîem'dir, ki o şeyi satmak, kendisi için sanat olan kimsenin yaptığı satış­tır. Biri de, 'vadeli seîem'dir. Bu da, o şeyi satmak, kendisi için sanat olma­yan kimsenin satışıdır» demiştir.

Selemde vadeyi şart koşanların dayanağı iki şeydir. Biri, İbn Abbas'tan rivayet olunan hadisin zahiridir. Biri de şudur: Eğer selem de vade şart ol­mazsa, satıcının elinde bulunmayan bir şeyi satması kabilinden olur. Bu ise yasak edilmiştir [11].

İmam Şâfıî de «Vadeli olarak satılması caiz olan bir şeyin, peşin olarak satılmasının evleviyetle caiz olması gerekir. Çünkü peşin satışın garan daha azdır» demiştir. Kanaatimce Şâfiîler, «Peygamber Efendimiz bir bedevi araptan bir yük hurma ile bir deve satın aldı. Ancak eve gittiği zaman evde bir yük hurma bulamadı. Bunun üzerine birisinden ödünç alarak bedevi araba verdi» [12] mealinde rivayet olunan hadise de dayanmışlardır. Şâfıîlei «Bu, veresiye hurma ile peşin mal alışıdır» derler.

Mâlikîler aklî yönden de, «Selem satışına, bu satışta bir kolaylık bulun­duğu için izin verilmiştir. Aynca bu satışta alıcı, malı ucuz almak için parası­nı peşin vermek ister. Satıcı da malını vadeli sattığı için ucuz vermeye razı olur. Halbuki eğer peşin oluf sa bu düşünceye yer kalmaz» şeklinde delil ge­tirmişlerdir.

Ulema, vadeye ilişkin olarak, iki konuda daha İhtilaf etmişlerdir:

1- Vade, ay ve günlerle değil de -meyvalann bozum veyahut ekinlerin biçim zamanı gibi- mevsimlerle tayin edilebilir mi, edilemez mi?

2-  Ay ve günlerle tayin edildiği zaman ne kadar süreden aşağı ola­maz [13]

 

b- Ay ve Günle Belirlenen Vade:
 

Ay ve günlerle tayin edilen vade hakkındaki Mâlikî mezhebinin görüşü, özet olarak şöyledir: Selem ile satılan mal iki çeşittir. Bir çeşidi, teslimi satış yapıldığı yerde, bir çeşidi de, teslimi başka bir yerde istenen maldır. Eğer alı­cı onu, satış yapıldığı yerde istiyorsa, İbnu'l-Kasım «Bunda gerekli olan sü­re, en az eşya fiyatlarının değiştiği bir süredir. Bu da onbeş gün veyahut o ci­varda olan bir zamandın> demiştir. İbn Vehb ise, İmam Mâlik'ten vadenin iki veyahut üç gün olmasını caiz gördüğünü rivayet etmiştir. İbn Abdîlhakem de «Bir gün bile vade koymak caizdir» demiştir.

Teslimi başka bir yerde istenen mala gelince: Mâlikîlere göre bunun va­desi, iki yer arasındaki mesafe kaç günde katedilebiliyorsa -ister çok, ister az olsun- o kadardır. İmam Ebû Hanife de «Üç günden aşağı olamaz» demiş­tir.

Vadeyi, taabbüdî ve sebebsiz bir şart olarak kabul edenler. VADE keli­mesinin şümulü içine giren en az bir süreyi dahi kafi görmüşlerdir. Eşya fi­yatlarının zamanla değiştiği için vadenin şart olduğunu söyleyenler ise, «Vade, eşya fiyatlarının -çoğunlukla- değiştiği süreden az olamaz» demiş­lerdir. [14]

                                               

c- Biçim ve Bozum Zamanının Vade Oluşu:
 

Vadenin -meyvalann bozum veyahut ekinlerin biçim zamanı gibi- mev­simlerle tayin edilmesine gelince: İmam Mâlik'e göre caizdir. Fakat, İmam Ebû Hanife ile İmam Şafiî «Caiz değildir» demişlerdir.

Ayni çevrede bulunan bahçe ve ekinlerin bozum ve biçim mevsimleri arasındaki zaman farkını -kâh otuz gün, kâh otuzdan bir gün eksik olan aylar arasındaki zaman farkı gibi- az görenler, «Caizdir. Çünkü şeriatta az olan ga-rara göz yumulur» demişlerdir. «Meyva ve ekinlerin bozum ve biçim mev­simleri arasındaki zaman farkı -aylar arasındaki zaman farkı gibi- sadece bir gün olmayıp kâh daha çok, kâh daha az olduğu için mevsimlerle tayin edilen vadede garar vardır» diyenler ise, caiz görmemişlerdir. [15]


[10] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/271.

[11] Tayâlisi, s. 187; Bcyhâkî, 5/313.

[12] Ahmcd, 6/368; Hâkim, 2/32; Beyhâkî, 6/20.

 

[13] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/271-272.

[14] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/272.

[15] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/273.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İhtilaflı şartlar
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:23:19 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İhtilaflı şartlar rüya tabiri,İhtilaflı şartlar mekke canlı, İhtilaflı şartlar kabe canlı yayın, İhtilaflı şartlar Üç boyutlu kuran oku İhtilaflı şartlar kuran ı kerim, İhtilaflı şartlar peygamber kıssaları,İhtilaflı şartlar ilitam ders soruları, İhtilaflı şartlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes