๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 21 Şubat 2011, 22:05:36



Konu Başlığı: İbâdet vaktinde yapılmasından dolayı yasaklanan satışlar
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 21 Şubat 2011, 22:05:36
G- ibâdet Vaktinde Yapılmasından Dolayı Yasaklanan Satışlar:


Cenâb-ı Hak, Kur'an-ı Kerim'de "Cum'a günü namaz için ezan okun­duğu zaman, Allah'ı anmaya koşun, alım satımı bırakın" [104] buyurduğu için ulema, cum'a günü zevalden sonra İmam minberde iken ezanın okunma­ya başlaması ile alım-satımı bırakmanın gerektiğinde -bildiğime göre- müt­tefiktirler. Fakat "Eğer ahm-satıma devam edilirse, yapılan satış bozulur mu, bozulmaz mı? Şayet bozuluyorsa kimin satışı bozulur, kimin bozulmaz? Di­ğer akidler de bu hükümde satış akdi gibi midir, değil midir?"-diye ihtilâf et­mişlerdir.

İmam Mâlik'ten gelen meşhur rivayete göre bozulur. Kimisi de İmam Mâlik'ten «bozulmaz» dediğini nakletmiştir ki, İmam Şafii ile İmam Ebû Hanife'nin de görüşü budur.

Bu ihtilâfın sebebi,-yukarıda birçok kere söylediğimiz gibi-her­hangi bir şeyin yasaklanması, o şeyin dışında bulunan bir sebebten ötürü ise yasak edilen şeyin fasid olmasını gerektirir mi, gerektirmez mi diye ihtilâf etmeleridir. 

Kimin satışı bozulur, kimin bozulmaz diye edilen ihtilâfa gelince: İmam Mâlik'e göre cum'a namazı kendisine farz olan kimsenin satışı bozu­lur. Cum'a namazını kılmak zorunda olmayan kimselerin satışı ise geçerli­dir. Zahirilerin usulüne göre ise, cum'a namazı vaktinde yapılan satışın -ki­min olursa olsun- fasid olması gerekir.

Diğer akidlere gelince: Bu akidlerin, alım-satım gibi kişiyi cum'a nama­zına gitmekten alıkoyduklarına bakılırsa satış akdi hükmünde olmaları, alım-satım gibi her zaman vaki olmadıklarına bakılırsa satış akdi hükmünde olmamaları lazım gelir.

Benim bildiğime göre her ne kadar kimse söylememişse de, namaz va­kitlerini bekleyen kimseler için diğer namazlar da cum'a namazı hükmünde-dirler. Şayet alım-satım yüzünden vaktin başında camiye gidip cemaatle na­maz kılma fırsatı kaçıyorsa -hkngi namaz için olursa olsun- ezan okunmaya başladı mı alım-satım bırakılmalıdır. Nitekim Cenâb-ı Allah "Öyle kimseler ki onları ne ticaret ve ne de alış-veriş; Allah'ı anmaktan, namaz kılmak­tan, zekat vermekten alıkoymaz" [105] buyurarak namaz için alış-verişi bıra­kanları övmüştür.

Genel olarak satışları fesada götüren sebeblenn bahsi burada bitmekte­dir. Sırayı, artık satışların sıhhati için şart ve sebeb olan şeylerin bahsine ge­tirmiş bulunuyoruz ki bu da, satıhlar bahsinin ikinci kısmıdır. [106]


[104] Cum'a, 62/9.

[105] NÛr, 24/37.

[106] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/209-210.

 


Konu Başlığı: Ynt: İbâdet vaktinde yapılmasından dolayı yasaklanan satışlar
Gönderen: Ceren üzerinde 12 Aralık 2019, 16:37:54
Esselamu aleyküm.Her anın da ilk önceliği islam gerekliliği  iman ve ibadet olan alıveriş ahdini de bu şekilde gerçekleştiren kullardan olalım inşallah....


Konu Başlığı: Ynt: İbâdet vaktinde yapılmasından dolayı yasaklanan satışlar
Gönderen: Sevgi. üzerinde 13 Aralık 2019, 06:17:04
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: İbâdet vaktinde yapılmasından dolayı yasaklanan satışlar
Gönderen: Mehmed. üzerinde 07 Şubat 2020, 19:48:03
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun