๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:14:39



Konu Başlığı: Ezanın vakti
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:14:39
3. Ezanın Vakti:


Sabah ezanından başka, hiçbir ezanın namaz vakti girmeden okunama-yacağında fıkıh âlimleri müttefiktirler. Sabah ezanında ise ihtilâf etmişler­dir.

îmam Mâlik ile İmam Şâfıi: «Fecirden önce sabah ezanı, okunabilir», İmam Ebû Hanife ise «okunmaz» demişlerdir. Kimisi de, fecirden sonra okumayı vacib gördüğü için: «Eğer fecirden önce okunmuşsa, fecirden sonra bir daha okumak gerekir» demiştir. Ebû Muhammed b. Hazm da: Sabah için fecirden sonra ezan okuması lâzımdır. Fakat eğer fecirden önce okunursa ve ezan ile fecrin arası birinin çıkıp diğeri­nin ineceği kadar az olursa caizdir» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi de, bu mevzuda çelişen iki hadisin bulunmasıdır. Biri meşhur ve sabit olan

Peygamber (s.a.s): «Bilâl ezanını gece okuyor. İbn Ümmi Mektum ezan okuyuncaya kadar yeyip içiniz» dedi. İbn Ümmi Mektum da âmâ bir kimse idi. Kendisine «Sabah oldu, denilmedikçe ezan okumazdı»[68]hadisi­dir.

Diğeri de, ibn Ömer'den rivayet olunan «Bilâl fecirden önce ezan oku­du, Peygamber (s.a.s) ona, bir daha dönüp: Ey insanlar, haberiniz olsun. Köle yanılmıştır diye nida etmesini emretti» [69] hadistir.

Hicaz ulemasının dayanağı olan birinci hadis daha sabittir. Fakat Küfe ulemasının dayandığı ikinci hadis de Ebû Dâvûd tarafından alınmış ve bir­çok hadis uleması tarafından sahih bulunmuştur. Bunun için fıkıh âlimleri de bu iki hadisin yorumunda -ie'lif ve tercih olmak üzere- iki yol tutmuşlar­dır.

Tercih yoluna giden Hicaz uleması: «Bilâl'in hadisi daha sabittir ve do­layısıyla onu almak daha gereklidir» demişlerdir,

Te'lif .yoluna giden Küfe uleması da: «Bilâl'in gözünde zaafiyet bulun­duğu için olabilir ki onun ezanı fecrin sökmesi şüpheli olduğu vakitte oldu­ğundan tbn Ümmi Mektum bu şüphe zail olduktan sonra ezan okumuştur»demişlerdir.

Hz. Aişe (r.a.)'den «Bu iki zatın ezanları arasındaki zaman, ancak biri­nin inip diğerinin çıkacağı kadardı» [70] diye gelen rivayet bunu te'yid etmek­tedir.

Fecirden Önce ve sonra olmak üzere iki ezan okunmasını caiz görenlere gelince: Bunlar «Sabah namazı için Peygamber (s.a.s) zamanında Bilâl ve ibn Ümmi Mektum olmak üzere iki müezzin ezan okurdu» [71] mealindeki ha­dise dayanmışlardır. [72]


[68] Buhârî, Ezan, 10/11, no: 617; Müslim, Sıyâm, 13/8, no: 1092

[69] Ebû Dâvûd. Salât, 2/41, no: 532.

[70] Nesâî, 2/10, Tahâvî, Şerhu Meâni'l-Âsâr, 1/138.

[71] Buhârî, Ezan, 10/13, no: 622; Müslim, Satât, 4/4, no: 380.

[72] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/244-245.