๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:35:33



Konu Başlığı: Cünüblük ve aybaşı halinin hükümleri
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:35:33
3. Cünüblük ve Aybaşı Halinin Hükümleri


Cünüblüğün hükümleri hakkında üç mes'ele vardır:
 

A- 1.Cami ve Mescide Girmek:
 

Müctehidler, cünüb kimsenin camiye girip girememesi mevzuunda üç çeşit görüşte bulunmuşlardır. Kimisi "Mutlaka giremez", demiştir ki bu gö­rüş îmam Mâlik ile tabilerinindir. Kimisi "Camide duramaz, fakat içinden geçebilir" demiştir, îmam Şâfıi de bunu diyenlerdendir..Kimisi de ister geç­mek, ister durmak kasdıyla olsun, girmenin caiz olduğunu söylemiştir. Bun­lar da, -tahminimce- imam Dâvûd ile tabileridir[25].

İmam Şafii ile zahiriler arasındaki ihtilâfın sebebi:

"Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizin farkında olana kadar ve cünüb iken de -yolda geçmeniz hali müstesna- gusül edene kadar na­maza yaklaşmayın [26]âyet-i kerimesindeki NAMAZ kelimesi mecaz-i mürsel olup NAMAZ YERÎ mânâsında mıdır, yoksa hakiki mânâsında mı­dır, diye tereddüt edilmesidir. Birinci ihtimale göre âyet, «Cünüb iken gusle-dene kadar, namaz yerine yaklaşmayın. Ancak yoldan geçmeniz hali bundan müstesnadır. Yoldan geçerken, cünüb de olsanız namaz yerine yaklaşabilir­siniz» mealinde olur ki bundan, cünübün cami içinden geçebileceği anlaşılır. İkinci ihtimale göre ise, âyet «Cünüb iken, gusledene kadar namaza yaklaş­mayın. Ancak yolculukta bulunmanız hali bu hükümden müstesnadır, yol­culukta, namaz kılmak için mutlaka gusletmek zorunda değilsiniz, su bula­mazsanız teyemmüm edip namaz kılarsınız» mealinde olur ki bundan, cü­nüb kimsenin camide duramayacağı anlaşılmaz. Cünüb kimsenin cami içinden geçmeyeceği görüşünde olanlara ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den rivayet olunan:

«Camiyi cünüb kimseye ve hayızlı kadına caiz görmem»[27]hadisinin zahirinden başka hiçbir delil bula­mam. Halbuki bu hadis de, hadis ravilerince sıhhati isbat edilmiş bir hadis değildir. Hayızlı kadın da bu hükümde cünüb adam gibidir, ondaki ihtilâf bunda da vardır. [28]

 

[25] Hanefi mezhebine göre, suyun sadece camide bulunması veya camiye zarar gelme endi­şesi gibi bir zaruretle caminin içine teyemmüm edilerek girilir.

[26] Nisa, 4/43.

[27] Buhârî, et-Tarihu'l-Kebîr, 1/67, no: 1710; Ebû Dfıvûd, Taharet, 1/93, no: 232.

[28] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/140.