> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Cizyenin türleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cizyenin türleri  (Okunma Sayısı 1227 defa)
16 Şubat 2011, 16:43:38
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Şubat 2011, 16:43:38 »



E- Cizyenin Türleri:



Ulemaya göre cizye üç çeşittir. Biri buradaki mevzuumuz olan cizyedir ki, müslümanlann kâfirlerle yaptığı savaş neticesinde herhangi bir kâfirler toplumunu yenerek onlara yükledikleri cizyedir, biri de, kâfirlerin barış yolu ile ve kendilerine dokunulmasın diye ve fidye olarak verdikleri cizyedir ki bu cizyenin ne miktan, ne kimlere ve ne de ne zaman vacib olduğu hususun­da herhangi bir tayin yoktur. Bunlann hepsi yapılacak anlaşmaya bağlıdır. Ancak eğer 'Kâfirlerin banş yolu ile verdikleri cizyeyi kabul etmek müslü-manlara vacibtir' desek, o zaman bu fidyenin muayyen bir miktardan az ol­mamasının şart olması akla gelir. Üçüncü çeşit cizye ise öşür cizyesidir. Buda İslâm ülkesinde oturan kâfirlerin herşeyinden onda bir oranında yılda bir '   alman vergidir. Fakat ulemanın cumhuru, «Kâfirler ne öşür, ne de zekât hük­müne tabi değillerdir» demişlerdir. Ancak -zekât bahsinde geçtiği üzere- bir cemaat Hz. Ömer'den, Beni Tağlib Hıristiyanlarının bütün mallanndan, ,   müslümanlardan alman zekâtın iki katım aldığını rivayet etmişlerdir. İmam Şafii, İmam Ebû Hanife, İmam Ahmed ve Süfyan Sevrî de bu görüştedirler. İmam Mâlik'ten ise; bu hususta bir şey hıfzedilmemiştir.

Ulema, kâfirlerin İslâm ülkesinde yaptıkları ticaret mallarına öşür (gümrük vergisi) düşüp düşmediğinde de ihtilâf etmişlerdir.

İmam Mâlik ile ulemadan birçoğu, «İslâm ülkesinde cizye karşılığı ola­rak oturan gayr-i müslim tüccarların Medine'den başka, bir şehirden diğer bir şehire naklettikleri ticaret eşyasından onda birini vergi almak vacibtir. Me­dine'ye naklettikleri eşyadan ise yirmide bir alınır» demişlerdir.

İmam Ebû Hanife de aynı görüşe katılmış, ancak bu verginin miktan hakkında muhalif kalarak, «Hangi şehirde olursa olsun yirmide bir alınır» demiştir. Aynca İmam Mâlik, bu vergi için ne nisab, ne de havi, yani üzerin­den bir yıl geçmesini şart koşmamış, İmam Ebû Hanife ise «Hem havi hem nisab şarttır» demiştir.

İmam Şafii ise, «Üzerinde anlaşılmadığı ya da şart koşulmadığı taktirde öşür cizyesi adı altında bir vergi yoktur» demiştir. Buna göre Öşür cizyesi de, kâfirlerin barış ve anlaşma yolu ile verdikleri ikinci çeşit cizyeye dahildir.

İmam Mâlik ile İmam Ebû Hanife'ye göre ise, bu öşür cizyesi birinci ve ikin­ci çeşit cizyeden tamamen ayn ve başlıbaşına bir cizyedir.

Bu ihtilâfın sebebi, bu hususta Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den herhangi bir şey gelmediği halde Hz. Ömer'in bu vergiyi aldığının sabit ol­masıdır. Bunun için, «Hz. Ömer Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den bir şey bi­liyordu da onun için bu vergiyi almıştır» diyenler, 'Bu öşür cizyesi, diğer cizyelerden ayn olup İslâm ülkesinde oturan gayri müslimlerle anlaşılmak-sızın onlardan alınması gereken bir cizyedir' demişlerdir.

'Hz. Ömer bunu onlarla anlaşarak almıştır. Çünkü eğer böyle olmasay­dı bunu bildirmesi gerekirdi' diyenler ise, «Eğer şart koşulmazsa bu cizye vacib olmaz» demişlerdir. Ebû Übeyd, «el-Emvâl» adlı kitabında, «Ashab-tan -şimdi adını hatırlayamadığımız bir zata, 'Siz Arap müşriklerinden niçin öşür alıyordunuz?' diye sorulmuş, mezkûr sahabî, 'Çünkü biz, onlann ülke­sine girdiğimiz zaman onlar da bizden öşür alıyorlardı' demiştir» diye nak­letmektedir. İmam Şafii «Zımmîlerle, kendilerinden bu verginin alınacağı şart koşulduğu zaman, Hz. Ömer'in onlardan aldığı miktardan daha az alına­cağı şart koşulamaz. Fakat Hz. Ömer'in aldığı miktardan fazla alınacağını şart koşmak caizdir, hatta daha uygundur» demiştir. İmam Şafii, «Harbî olan bir kâfir de eman almak sureti ile İslâm ülkesine girerse Zımmî'nin hükmüne girmiş olur» demiştir. [103]


[103] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/278-279.

 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cizyenin türleri
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:49:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cizyenin türleri rüya tabiri,Cizyenin türleri mekke canlı, Cizyenin türleri kabe canlı yayın, Cizyenin türleri Üç boyutlu kuran oku Cizyenin türleri kuran ı kerim, Cizyenin türleri peygamber kıssaları,Cizyenin türleri ilitam ders soruları, Cizyenin türleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes