๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 18 Şubat 2011, 11:13:51



Konu Başlığı: Bazı tekbirleri kaçırma
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 18 Şubat 2011, 11:13:51
F- 6. Bazı Tekbirleri Kaçırma:


Cenaze namazı tekbirlerinden bir kısmını kaçıran kimse:

1- Hemen tekbir alıp namaza girebilir mi, yoksa imamın tekbir almasını mı bekler?

2- Kaçırdığı tekbirleri kaza eder mi?

3- Şayet kaza ediyorsa tekbirler arasındaki zikirleri de okur mu? diye ih­tilâf etmişlerdir.

Eşheb, îmam Mâlik'ten «Hemen tekbir alıp namaza girer» diye rivayet etmektedir ki bu, imam Şafii'nin de iki kavlinden biridir.

imam Ebû Hanife ise «İmamın tekbir almasını bekleyip, imam ile bir­likte tekbir alır» demiştir.

îbnü'I-Kasım'ın îmam Mâlik'ten rivayeti de bu yoldadır. Farz namaza rek'atm ortasında yetişen kimse nasıl hemen tekbir abp namaza giriyorsa, kı­yas, burada da hemen tekbir alıp namaza girmesini gerektirmektedir. îmam Mâlik, îmam Ebû Hanife ve imam Şâfıi, bu adamın kaçırdığı tekbirleri kaza etmesi gerektiğinde müttefiktirler.

Ancak imam Ebû Hanife «Kaza ettiği tekbirler arasındaki zikirleri de okur» demiş, îmam Mâlik ile imam Şafii ise: «Zikirleri okumadan ardı ardı­na tekbir alır» demişlerdir.

Kaçırılan tekbirlerin kaza edildiğinde ittifak etmelerinin sebebi Pey­gamber (s.a.s) Efendimiz'in

«Yetiştirdiğinizi kılın ve kaçır­dığınızı tamamlayın» [61]hadisindeki umumdur. Bu umumun hem tekbir, hem zikre şamil olduğunu söyleyenler, «Tekbirlerle birlikte zikirler de kaza edilir» demişlerdir. Zikrin muayyen lafızları bulunmadığım ileri sürerek ha­disteki umumun zikre şamil olmadığını söyleyenler ise, «Sadece tekbirleri kaza eder. Zira tekbirlerin muayyen sözleri vardır» demişlerdir. Şu halde zi­kirleri hadisin umumundan çıkarmak, kıyas yolu ile âmmı tahsis kabilindendir. Buna göre îmam Ebû Hanife hadisi umumda bırakmış, bunlar ise bu umumu tahsis etmişlerdir. [62]


[61] Buhârî, Ezan, 10/21, no: 636.

[62] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/453-454.