๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ocak 2011, 18:58:40



Konu Başlığı: Bayram namazından önce ve sonra nafile kılma
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ocak 2011, 18:58:40
D- Bayram Namazından Önce ve Sonra Nafile Kılma:



Bayram namazından önce ve sonra nafile kılmakta da ihtilâf etmişler­dir. Cumhur, «Bayram namazından ne önce, ne de sonra nafile kılınamaz» demiştir ki bu görüş, Hz. Ali (r.a.), îbn Mes'ud, Huzeyfe ve Câbir'den de riva­yet olunmuştur. İmam Ahmed de bunu benimser.

Kimisi «Bayram namazından önce nafile kılınabilir, fakat sonra kılanamaz» demiştir. Bu da Enes b. Mâlik ile Urve'nin görüşüdür. îmam Şâfıi de bu görüştedir.

îkinci görüşün tam zıddı olan bir üçüncü görüş daha vardır ki o da, Süf-yan Sevrî, Evzâî ve Ebû Hanife'nin görüşleri olup İbn Mes'ud'tan rivayet olunmuştur.

Bir grup da musalla ile mescid arasında fark görmüştür. Bu da îmam Mâlik'in mezhebinde meşhur olar görüştür.

Bu ihtilâfın sebebi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in «Biriniz mes­cide geldiği zaman iki rek'at namaz kılsın» buyurduğu halde kendisi bir Ra­mazan veya Kurban bayramında bayram namazına çıktığında sadece iki rek'at bayram namazı kıldığı, ondan ne önce, ne de sonra herhangi bir namaz kılmadığının sabit olmasıdır [560]. Ayrıca, bayram namazı da, kendisinden ön­ce ve sonra nafile kılmak hükmü bakımından farz namaz gibi midir, değilmidir diye tereddüt edilmiştir. Bayram namazını sözü geçen hüküm bakımın­dan sünnet namazları gibi gören ve «musallaya mescid adı verilmez» diyen­ler, bayram namazından ne önce, ne de sonra nafile kılmayı müstehab görmemişlerdir. Bunun içindir ki İmam Mâlik'in mezhebinde, bayram namazı camide kılındığı zaman -birbirleriyle çelişen Peygamber (s.a.s) Efendi-miz'in fiil delili ile söz delili karşısında kalındığı için- bayram namazından önce veya sonra namaz kılmanın hükmünde tereddüt edilmiştir. Zira «Biri­niz mescide geldiği zaman iki rek'at namaz kılsın» hadisine bakılırsa, bay­ram namazım kılmak üzere gelenin, mescide geldiği için sünnet kılmasının müstehab olması lâzım gelir. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bayram nama­zına çıktığında bayram namazının iki rek'atından başka bir şeyi kılmadığına bakılırsa, bayram namazını kılmak üzere mescide gelenin -bayram namazın­dan önce olsun, sonra olsun- herhangi bir nafile namazım kılmasının müste­hab olmaması anlaşılır.

«Musalla'ya mescid adı verilir» diyen ve Peygamber (s.a.s) Efendi­miz'in bayramlarda bayram namazından başka bir namaz kılmadığını ruhsat görenler, bayram namazından Önce nafile kılmayı müstehab görmüşlerdir. Bayram namazım farz namaza kıyas edenler ise, bayram namazından Önce de, sonra da nafile kılmayı -yukarıda söylediğimiz gibi- müstehab görmüş­lerdir. Bir kitle de, bayram namazından Önce ve sonra nafile kılmayı ne mek­ruh, ne de mendub görüp mubah ve caizlik babından saymıştır. Kanaatimce eğer musallaya mescid denilmiyorsa bu görüşün yanlış olma ihtimali -diğer­lerine nazaran- daha azdır. Cenâb-ı Hak:

"Allah sayıyı tamamlamanızı ve size hidâyet vermesi karşılığı onu tazim ve ona şükretmenizi ister" [561]buyurduğu için cumhur, Ramazan bay­ramında tekbir getirmenin müstehab olduğunda müttefik ise de tekbir getir­me zamanı hakkında ihtilâf etmişlerdir. [562]


[560] Buhârî, îdeyn, 13/26, no: 989.

[561] Bakara, 2/185.

[562] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/423-424..