๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 19 Şubat 2011, 16:44:22



Konu Başlığı: Anlaşma fiyatını arttırma veya indirme
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 19 Şubat 2011, 16:44:22
C- Anlaşma Fiyatını Arttırma veya İndirme:



Ulemanın -bu babtan olmak üzere- meşhur meselelerinden biri de, satış akdi yapıldıktan sonra satış bedelini arttırmak veyahut onda indirim yap­mak, yani satıştan sonra alıcının, satış esnasında üzerinde anlaşılan saöş bedelini saücı lehine arttırması veyahut sancının alıcı lehine onda indirim yap­ması halinde, arttınlan veyahut indirilen miktarın satış bedelinden sayılıp sayılmadığı mes'elesidir. Bu iki görüş arasındaki farkın faydası şudur ki, eğer aıttınlan şey satış bedelinden sayılırsa -satılan malın, satıcısından baş­kasına ait olduğu anlaşıldığı veyahut kusurlu görüldüğü için geri verildiği  zaman- satış bedelinde arttınlan şeyin geri verilmesi gerekir. Ayrıca eğer sa­tış bedelinden sayılırsa -Şarap ve domuz eti gibi- satılması caiz olmayan bir şey olduğu zaman satış fesada gider. Halbuki, eğer satış bedelinden sayıl­mazsa bunlardan hiçbiri lazım gelmez.

İmam Ebu Hanife, satış bedelinden sayıldığı görüşündedir. Ancak o da -diğerleri gibi- şuf a hakkı talebinde ve murabaha, yani yüzdelik kârla yapı­lan satışlarda satış bedeline dahil olmadığı, eski bedeline ise onun üzerinden muamele görmek gerektiği görüşündedir, ki İmam Mâlik de buna katılır.

İmam Şâfıî ise «Ne arttınlan, ne de indirilen şey, saüş bedelinden sayıl­maz. Bunlar birer hibeden başka bir şey değillerdir» demiştir.

Satış bedelinden sayanlar «Kadınlara -mehirlerinden başka- karşı­lıklı rıza ile herhangi bir şeyi vermekte sizler için günah yoktur» [158] ayet-i kerimesi ile istidlal etmişlerdir.

Derler ki: Kadının mehrinden fazla olarak kadına verilen herhangi bir şey mehre dahil olunca, satış bedelinden fazla olarak verilen şeyin de satış bedeline dahil olması lazım gelir.

İkinci grup da, satış bedelinden fazla olarak verilen şeyin, şuf a hakkı ta­lebinde satış bedeline dahil olmadığında ulemanın ittifakı ile ihticac etmiş­lerdir.

Kısacası: Birinci akdin kesinleşip bittiği görüşünde olanlar, «Satış be­delinden fazla olarak verilen şey hibedir» demişlerdir. Satış bedelinden fazla olarak verilen şeyin birinci akdin feshi ve yeni bir ak^d olduğu görüşünde olanlar da, fazla olarak verilen şeyin satış bedelinden sayıldığını söylemiş­lerdir. [159]



[158] Nisa, 4/24.

[159] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/248-249.