๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ocak 2011, 17:48:30



Konu Başlığı: Altının nisabı
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ocak 2011, 17:48:30
A- Altının Nisabı



Ulemanın çoğu, zekât'ın ikiyüz dirhem [44] gümüşe düştüğü gibi yirmi dinar (mıskal) [45] ağırlığında olan altına da düştüğü görüşündedir ki bu gö­rüş, îmam Mâlik, îmam Şafii, îmam Ebû Hanife ve bunların tabileri ile İmam Ahmed ve bütün îslâm ulemasının görüşüdür.

İçinde Hasan Basrî ile İmam Davud'un tabileri bulunan bir diğer cemaat da «Altın -kırk dinarı bulmadıkça- zekât düşmez ve kırk dinan bulduğu za­man bir dinarı zekâttır» demişlerdir. Bir üçüncü cemaat da, «Altin'a -ya ağırlığıya da kıymeti ikiyüz dirhemi bulmazsa- zekât düşmez. Ancak şu var ki, kıymeti ikiyüz dirhemi bulduğu zaman -ağırlığı ister yirmi dinar, ister daha az, ister daha çok olsun- kırkta biri zekâttır. Bu da eğer altının ağırlığı kırk dinan bulamazsa böyledir. Kırk dinan bulan altında ise -ister ikiyüz dirhem gümüşün kıymetini bulsun, ister bulmasın- zekât düşer» demişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, gümüşün nisabı hakkında geldiği gibi, altının da nisabı hakkında Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den, sübut bulmuş bir şekil­de herhangi bir bilginin gelmemiş olmasıdır. Hasan b. İmâre'nin «Peygamber (s.a.s):

«Altının zekâtını her yirmi dinarda yarım dinar veriniz» [46] diye Hz. Ali'den getirdiği hadis ile amel etmek ise -ulemanın çoğuna göre- vacib de­ğildir. Zira bu hadisi yalnız Hasan b. İmare rivayet etmiştir. Bunun için bu hadisi sahih bulmayanlar bu hususta icmaa, yani kırk dinara zekât düştüğü hakkındaki ittifaka dayanmışlardır.

îmam Mâlik ise, Medine'de cari olan amele bakmıştır. Bunun içindir ki Muvatta'da «Bize kadar gelen ve hakkında, aramızda ihtilâf bulunmayan sünnet yirmi dinara zekât düştüğüdür. Nasıl ki ikiyüz dirhem gümüşe zekât düşmekte ise...» demiştir.

Kırk dinan bulamayan ve fakat ikiyüz dirhem gümüşün kıymetini bu­lan alana zekât düşer diyenlere gelince: Bunlar altın ile gümüşü bir cins say-dıkîan için, nisap hususunda gümüş hakkında nass vardır diye gümüşü asıl

kabul etmiş ve altını ona, ağırlıkta değil, kıymette tabi kılmışlardır ki bu da, üzerinde icma' edilen miktann aşağısındadır. Aynca bunlar, «RIKA kelime­si para demek olduğu için altın ve gümüşün ikisine de şamildir. Bir hadiste ise,

«Rıkanın (gümüş) beş okye'den aşağısında zekât yoktur» diye buyurul-muştur» diyorlar. [47]


[44] Diyânci îşleri Başkanlığı'nagörc örfi olarak 641,4 gr., şcrl olarak 561..2 gr.; Yusuf el-Kardavî ve pek çok çağdaş bilgine göre 595 gr,; Yunus Vehbi Yavuz'a göre 6^0 gr.'dir.

[45]  Diyanet îşleri Baskanlığı'na göre, Örfî (beldelere göre değişik) olarak 96..21 gr., şeri

(asr-ı saadette) 80.18 gr.; Yusuf cl-Kardavî ve pek çok çağdaş araştırmacıya göre 85 gr.;

Yunus Vehbi Yavuz'a göre 96 gr.'dir.

[46] Abdürrczzak, 4/33, no: 6879.

[47] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/104-105.



Konu Başlığı: Ynt: Altının nisabı
Gönderen: Ceren üzerinde 07 Ocak 2020, 16:41:19
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Altının nisabı
Gönderen: Mehmed. üzerinde 08 Ocak 2020, 14:29:09
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Altının nisabı
Gönderen: Es-Sabur üzerinde 09 Ocak 2020, 06:30:05
Belli bir miktara gelince altın ve gümüşün zekatı verilmelidir


Konu Başlığı: Ynt: Altının nisabı
Gönderen: Sevgi. üzerinde 09 Ocak 2020, 09:56:23
Rabbim bizleri bu konuda hassas olabilmeyi nasip etsin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim