> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Altın ve gümüşün tartıyla değişimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Altın ve gümüşün tartıyla değişimi  (Okunma Sayısı 892 defa)
24 Ocak 2011, 17:18:49
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 24 Ocak 2011, 17:18:49 »



5. Altın ve Gümüşün Tartıyla Değişimi:


Ulema, altın ve gümüş paraların sayılan aynı olmasa da -aynı ayarda ol­maları şartı ile- tartıları bir olduğu zaman birbirleri ile değiştirilmelerinin ce­vazında müttefik iseler de, bu konuya ilişkin iki meselede ihtilaf etmişlerdir.

1- Ayarları bir olmadığı zaman tartılarak birbirleriyle değiştirilmeleri caiz midir?

2- Birbirleriyle değiştirilmesi istenen iki altından biri diğerinden az ol­duğu için sahibi onu eşya veyahut gümüş ile tamamlamak isterse caiz mi­dir?

İmam Mâlik birinci mesele hakkında, «Eğer birinin altını bir çeşit, diğe­rinin de iki çeşit olup bir çeşidi birinci adamın altınından daha üstün, bir çeşi­di de daha düşük ayarlı olursa, tartılarak birbirleriyle satılmaları caiz değildir. Fakat eğer birinci adamın altını ikinci adamın her iki çeşit altınından da üstün, yahut düşük veyahut birisi ile aynı ayarda, diğerinden üstün olursa, tartılarak birbirleriyle satılmaları caizdir.» demiştir. İmam Şafiî, «Ayarlan, aynı olmayınca birbirleriyle değiştirilmeleri hiçbir şekilde caiz değildir», İmam Ebû Hanife ile Küfe ve Basra uleması ise «Bunların hepsi caizdir» de­mişlerdir.

Bu değişmeyi caiz görmeyen İmam Mâlik, «Çünkü aynı ayarda olma­yan iki altın çeşidini tartarak birbirleriyle değiştirmek isteyenlerin birbirin­den fazla olan iki altını birbirleriyle değiştirebilmek için, bu hile yoluna başvurmaları muhtemeldir. Mesela: Biri diğerine, 'Bende onsekiz ayarlı yirmi-beş miskal altın vardır. Onu sana vereyim de, bana yirmi mıskal yirmiiki ayarlı altın ver' der. Diğeri de 'Bu -yirmibeş miskal altını yirmi miskal altınla değiştirmek olduğu için- caiz olmayan bir satıştır. Sana, yirmi miskal senin altınından daha yüksek ayarlı, on miskal da, daha düşük ayarlı altın vereyim. Sen de bana orta ayarlı altından otuz miskal ver. Böylece biz ribalı bir satış yapmaktan kurtulmuş oluruz' der» demiştir. îmam Şafiî de, altınlar arasın­daki kıymet farkını nazara almıştır. îmam Ebû Hanife ise, «İki altının mikta­rı, tartıca eşit olduktan sonra satışın caiz olmaması için sebeb yokun» demiş­tir.

Ulema, aynı ayarda olmayan altınların tartılarak birbirleriyle değiştiril­mesinin cevazında ihtilaf ettikleri gibi, aynı ayarda olmayan altınların sayı­larak birbirleriyle değiştirilmesinin cevazında da ihtilaf etmişlerdir.

Birbirleriyle değiştirilmesi istenen iki altından biri, diğerinden az oldu­ğu için sahibinin onu, ribaya tabi olan veyahut olmayan bir başka şey ile ta­mamlamak istemesinin cevazındaki ihtilafları da, bu ihtilaflarına yakındır. Mesela: iki kişi altınlarını birbirleriyle değiştirmek isterlerken birinin altını diğerinin kinden az olduğu için, onu gümüş veyahut bir başka şey ile tamam­lamak: isterse, İmam Mâlik, îmam Şafiî ve Leys b. Sa'd «Caiz değildir ve bu satış fasittir» demişlerdir. îmam Ebû Hanife ile Küfe uleması ise caiz gör­müşlerdir. Hanefiler «Çünkü burada birbirleriyle değiştirilen altınların mik­tarı eşittir. Zira her ne kadar bir tarafın altını diğer tarafın altınından fazla ise de, fazla olan miktar, diğer tarafın kendisine verdiği gümüş veyahut eşyanın karşılığıdır» demişlerdir. İmam Mâlik ise, bu satışın da miktarları eşit olma­dığı için birbirleriyle satılması caiz olmayan iki altını birbirleriyle satabil­mek için baş vurulan hile yolu olma ihtimalini gözönünde bulundurmuştur. İmam Şafiî de «Bu satış -birbirleriyle satılan iki altın arasında ne ölçü, ne tar­tı ve ne de sayı bakımından miktar eşitliği bulunmadığı için- caiz değildir» demiştir. [12]


[12] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/262-264.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Altın ve gümüşün tartıyla değişimi
« Posted on: 25 Nisan 2024, 01:30:16 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Altın ve gümüşün tartıyla değişimi rüya tabiri,Altın ve gümüşün tartıyla değişimi mekke canlı, Altın ve gümüşün tartıyla değişimi kabe canlı yayın, Altın ve gümüşün tartıyla değişimi Üç boyutlu kuran oku Altın ve gümüşün tartıyla değişimi kuran ı kerim, Altın ve gümüşün tartıyla değişimi peygamber kıssaları,Altın ve gümüşün tartıyla değişimi ilitam ders soruları, Altın ve gümüşün tartıyla değişimiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes