๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ocak 2011, 17:47:15



Konu Başlığı: Altın ve gümüşün nisabı aşan kısımları
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 20 Ocak 2011, 17:47:15
B- Altın ve Gümüşün Nisabı Aşan Kısımları



Altın ve gümüş nisaplarım aştıkları zaman, aşan miktar hakkında ihtilâf etmişlerdir. Cumhur, «Ağırlığı ikiyüz dirhemi aşan bir gümüş külçesinin hepsi zekâta tabidir, yani nasıl nisabın kırkta biri çûcanlıyorsa, nisaptan artan miktann da kırkta birini vermek gerekir» demiştir. îmam Mâlik, îmam Şâfıi, îmam Ebû Hanife'nin iki arkadaşı îmam Ebû Yusuf, imam Muhammed, îmam Ahmed b. Hanbel ve bir cemaat bu görüştedirler.

Çoğu Irak uleması olan bir diğer cemaat de, «îkiyüz dirhemden artan miktar -ikiyüzkırk dirhemi bulmadıkça- zekât düşmez. Ne zaman ki ikiyüz-kırk dirhem olursa, o kırk dirheme de bir dirhem zekât düşer» demişlerdir. Buna göre ise bu iki nisabın arası zekâttan muaftır. îmam Ebû Hanife, Züfer ve tabüerinden bir kısmı da bu görüştedirler.

Bu ihtilâfın sebebi, bir taraftan Hasan b. îmâre'nin rivayet ettiği ha­disin sıhhatinde ihtilâf etmeleridir, bir taraftan da delilü'I-hitab'ın bu hadis ile çelişmesi ve aynca altın ile gümüşün hayvanlarla ekinlerin her ikisine de kı­yas edilebilmeleridir. Hasan b. îmâre'nin Ebû İshak'tan, Ebû Ishak'ın Düm-re'den, Dümre'nin Hz. Ali'den ve Hz. Ali'nin de Peygamber (s.a.s) Efendi­miz'den rivayet ettiği bu hadisin metni şöyledir:

«At ve köleleri zekâttan muaf kıldım. Fakat gümüşten kırkta bir veriniz. Her ikiyüz dirhem gümüşte beş dirhem ve her yirmi dinarda yarım dinar zekât vardır, İkiyüz dirheme de -ne zaman ki üzerinden bir yıl geçerse- beş dirhem zekât düşer ve ikiyüzden fazla olanda da, her kırk dirhemde bir dir­hem ve yirmi dinardan fazla olan altında da -kırk dinarı bulana kadar- her dört dinarda bir dirhem ve kırk dinarı bulunca her kırk dinarda bir dinar ve heryirmidört dinarda da bir dinar ile bir dirhem düşer» [48]

Bu hadis ile çelişen delilü'l-hitab ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,

«Rıka'nın beş okyeden aşağısında zekât yoktur» hadisinin mefhumu muhalifidir. Çünkü bu hadisten, bu miktardan fazla olanda -o fazla olan ister az, ister çok olsun- zekât vardır diye anlaşılmaktadır.

Alün ve gümüşün hayvanlarla ekinlerin her ikisine de kıyas edilebilme-. lerine gelince; çünkü eğer bunlar hayvanlara kıyas edilirlerse bunlarda iki ni­sap arasının zekâttan muaf olması lâzım gelir. Zira hayvanlarda VAKS bu­lunduğu yani iki nisabın arası zekâttan muaf olduğu nassen bildirilmiştir. Ekinlerde ise VAKS bulunmadığında icma' edilmiştir. Bunun için altın ve gümüşü hayvanlara kıyas edenler, «Altın ve gümüşte vaks vardır», ekinlere kıyas edenler ise, «Vaks yoktur» demişlerdir. [49]


[48] Abdürrezzak, 4/33-34, no: 6879; Ebû Dâvûd, Zekât, 3, no: 1573.

[49] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/105-106.



Konu Başlığı: Ynt: Altın ve gümüşün nisabı aşan kısımları
Gönderen: Ceren üzerinde 12 Ocak 2020, 16:09:33
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bizlere bu bilgileri sunan kardeşimizden...


Konu Başlığı: Ynt: Altın ve gümüşün nisabı aşan kısımları
Gönderen: Sevgi. üzerinde 13 Ocak 2020, 14:55:32
Aleyküm selâm. vesileniz ile bir çok bilgiler ediniyoruz elhamdülillâh Allah sizlerden razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Altın ve gümüşün nisabı aşan kısımları
Gönderen: Mehmed. üzerinde 14 Ocak 2020, 07:13:34
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun