๑۩۞۩๑ İslamda Bayanlar Dünyası (Tıbbi & İlmi Konular) ๑۩۞۩๑ => Bayanlar & Sağlık => Konuyu başlatan: benefşe üzerinde 09 Mart 2009, 20:28:04



Konu Başlığı: Hamilelikte En Çok Merak Edilen Sorular
Gönderen: benefşe üzerinde 09 Mart 2009, 20:28:04
Hamilelikte En Çok Merak Edilen Sorular




Hamilelik bir kadının hayatındaki en özel dönemlerin başında geliyor. Anne olacağı günlerin heyecanını taşıyan kadın aynı zamanda bebeği ile ilgili endişeler de taşıyor.

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Gebelik son adet tarihinden itibaren 40 haftadır. Son adet tarihine 7 gün ekleyip 3 ay geri gidildiğinde tahmini doğum tarihi bulunabilir. Son adet tarihi 5 Mart 2001 olan bir hamilenin tahmini doğum tarihi 12 Aralık 2001''dir. Ancak adetleri düzensiz olan hastalarda yumurtlama ve döllenmenin ne zaman olduğunu tahmin etmek zordur. Gebeliğin büyüklüğü ve tahmini doğum tarihi son adet tarihine göre değil de ultrasonografik ölçümlere göre belirlenir.

Bebeğin kalp atışları ilk kez ne zaman duyulur?

Bebeğin ilk kalp atışları 10. - 12. haftalar arasında duyulmaya başlanır. Bebeğinizin kalp atışlarını hekiminiz Doppler cihazı ya da doppler ultrasonografi ile size dinletebilir.

Düşüğün bulguları nelerdir?

Vajinal kanama ve takiben kasıklardaki kramplar düşük habercisi olabilir. Uzun süren kanama ve kramplar çoğunlukla düşükle sonuçlanır. Bu bulgular saptandığında derhal doktorunuza başvurmanız gerekir. İstirahat ve doktorunuzun önereceği ilaçlar düşüğü önleyebilir.

Gebeliğin düşükle sonuçlanması durumunda tekrar düşük yapma ihtimali var mıdır?

Gebeliklerin % 20''si düşükle sonuçlanır. Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen düşükler genellikle genetik bozukluklara bağlı olur ve bunların önlenmesi mümkün değildir. Ayrıca bazı enfeksiyonlar, progesteron adı verilen hormonun eksikliği ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar da düşüğe neden olabilir. Önceki gebeliği düşükle sonuçlanan kişilere gerekli incelemeler yapılmalı ve hamileler gebelikleri süresince doktor kontrolü altında olmalıdır.

Anne adayının kan grubunun RH negatif olması bir problem yaratır mı?

Kan grubu Rh negatif olan bir kadın kan grubu Rh pozitif olan bir erkek ile evli ise ve RH pozitif bir bebek taşıyorsa kan uyuşmazlığı görülebilir. Kan grubu RH negatif olan bir gebenin kan dolaşımına RH pozitif kan karışırsa bağışıklık sistemi uyarılır ve oluşan antikorlar plasentaya geçer. Varolan gebelikte ve sonraki gebeliklerde bebeğe zarar verir. Bu durumun engellenmesi için gebelere 28. haftada RhoGAM adı verilen immünglobulin preparatı uygulanır. Düşüklerde de sonraki gebeliklerin sağlıklı olabilmesi için RhoGAM uygulanmalıdır.

Hamilelikteki bulantılar ne zaman son bulur?

Gebeliğin 8. haftasında başlayan bulantılar 16. haftaya kadar sürebilir. Gebelikte yükselen beta - HCG hormonuna bağlı oluşan bulantı çoğul gebeliklerde daha çok olur. Sık sık ve az yemek ile önlenebilen bulantılar sağlıklı bir gebeliğin göstergesidir.

Hamilelik döneminde kaç kilo alınması gerekir?

Tüm hamilelik boyunca 8 - 10 kg alınması sağlıklıdır.Bunun ilk üç aya düşen kısmı yaklaşık 2 kilogramdır. Hamileliğin ilk üç ayında fazla kilo alan kadınlar genellikle gebeliğin sonuna dek istenenin üzerinde kilo alırlar.

Hangi laboratuar testleri kesinlikle yapılmalıdır?

Hamilelik döneminde idrar testi, kan grubu tayini, kansızlığın tesbiti için kan sayımı, Hepatit B, Rubella ( kızamıkçık ), sifiliz ( Frengi ) toksoplazma, herpes vb. gibi bazı enfeksiyonları araştıran testler yapılmalıdır.

Adetleri düzensiz olan birinin yaklaşık doğum tarihi nasıl hesaplanır?
Adetleri düzensiz olan anne adaylarında yumurtlama ve döllenmenin ne zaman olduğunu tahmin etmek çok zordur. Gebeliğin büyüklüğü ve tahmini doğum tarihi son adet tarihine göre değil de ultrasonografik ölçümlere göre belirlenir.

İlk ultrasonografi ne zaman yapılmalı?

Beklenen adet günü geçtikten yaklaşık iki hafta sonra gebelik ultrasonografik olarak tespit edilir ve bebeğin gelişimi izlenir.

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kamanın bebeğe bir zararı olur mu?
Doğum kontrol hapları düzenli olarak kullanıldığında gebelik oluşmaz. Çok nadir görülen bu durumda bebek için bazı riskler olsa da yapılan çalışmalar bu gebeliklerin diğer gebeliklere göre daha yüksek oranda anormal bebek doğumu veya düşük ile sonlanmadığını gösteriyor. Ancak gebelik farkedildiği anda doğum kontrol hapı derhal kesilmelidir.

Hamileyken bilgisayar kullanmak zarar verir mi?

Hayır. Ancak belli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bilgisayar kullanırken yayılan ışınlardan etkilenmemek için 40 – 50 cm uzakta oturmak gerekir.

Hamilelik sırasında evde kedi beslemek problem yaratır mı?

Kediler toksoplazma gondi olarak adlandırılan ve toksoplazmozis hastalığına yol açan bir paraziti taşır. Hamilelik döneminde bu parazit alınır ve bebekte enfeksiyon oluşursa; zeka geriliğine, körlüğe ve diğer bazı anormalliklere yol açar. Bu parazit kedi dışkısı ve iyi pişmemiş etler ile bulaşır. Bu parazitle karşılaşılan kişiler genelde enfeksiyonu fark etmeden hafif bir grip gibi atlatırlar. Çiğ etmek yemekten kaçınmak, çiğ etle temas ettikten sonra ağzı ve gözleri ellememek, sebze ve meyveleri çok iyi yıkamak, kedi dışkısı ile temas edileceğinde eldiven kullanmak gibi basit önlemler ile bu enfeksiyondan korunabilir.

Hamilelik sırasında tırnaklara oje sürmek sakıncalı mıdır?

Ojelerde sabitleştirici olarak formaldehid denen kimyasal kullanılır, bu maddenin tırnaklardan emilimi fazla olmaz. Fakat ojenin iyi havalandırılan bir odada sürülmesi önerilir.

Hamilelik sırasında aşı yaptırılabilir mi?

Özellikle hamileliğin ilk üç ayında tüm aşılardan kaçınmak gerekir. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi canlı virüs aşılarından hamile kalmadan üç ay öncesinden itibaren ve hamilelik döneminde kaçınılmalıdır. Ölü bakteri aşıları salgınlarda ve gerekli olduğu zaman yapılabilir. Kuduz riski veya hepatit riski olan durumlarda gebeler aşılanmalıdır. Gelişmekte olan ülkelerde tetanus aşısının uygulanması önerilir.

28 haftalıktan itibaren bazı anne adaylarında süt geliyor. Bu durum normal midir?


Bu gebelikte sık görülen bir durumdur. Memeleri emzirmeye hazırlayan hormonlar doğumdan önce süt salınmasına ve göğüslerden süt gelmesine neden olabilir. Bu ilk önce sadece cinsel ilişki sırasında olabilir. Sıvı beyaz renkli ve temiz görünümlüdür. Kanlı ve koyu renkli akıntılar hemen değerlendirilmelidir. Doğumdan önce göğüslerinden süt gelen gebelerin bu sütü sağmaması gerekir. Çünkü bu işlem erken doğuma neden olabilir.

İkiz Bebek Beklemek Kolay Değil

9 ay boyunca bir bebeği taşımak çok zor, elbette. Hele bir de iki bebek beklemek çok daha zor. Buna bağlı olarak anne adaylarını bekleyen sorunlar değişiyor.

Çoğul gebeliklerin tanımını yapabilir misiniz?

Rahim içinde birden fazla fetüsun oluşması olarak tanımlanabilir. Bunlar tek yumurtanın bir sperm tarafından döllendikten sonra bölünme aşamasında ikiye ayrıldığı tek yumurta ikizleri veya iki ayrı yumurtanın spermle döllenmesi ile oluşan çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir. Tek yumurta ikizleri aynı genetik yüklü ve aynı cins olurken çift yumurta ikizleri ayrı veya aynı cinsiyette olabilir.

İkiz gebeliklerin görülme sıklığı nedir? Kimlerde görülme olasılığı vardır?

İkiz gebelikler 85 doğumda bir görülür. Anne ve ya babanın ikiz eşi olma durumunda ikiz gebelik şansı artmaktadır. Tabii ki günümüzde yumurta arttırıcı ilaç kullananlarda veya tüp bebek uygulamalarında çoğul gebelik şansı vardır.

İkiz gebeliklerde anne adayını bekleyen risk faktörleri nelerdir?
İkiz gebeliklerde annenin yükü artmıştır erken gebelik döneminde bulantı ve kusma şikayetleri artmış olup düşük riski de daha fazladır. Kansızlık, gebelik hipertansiyonu , erken doğum tehdidi, erken doğum, doğumda güçlükler gibi riskler anneyi daha fazla tehdit eder.

İkiz gebeliklerde bebeği etkileyen risk faktörleri nelerdir?
Erken doğuma bağlı prematüre riski, ikiz gebeliklerde doğum tartıları tek bebeklere göre daha düşük olur. İkizlerden birinin daha fazla diğerinin daha az beslenme riski, doğumda bilhassa ikinci bebeğin doğumunun yönetimindeki aksilikler gibi riskler mevcuttur.

İkiz gebeliklerde görülen anormal durumlar (örneğin yapışık ikiz vs. ) neden oluşur?  

Tek yumurtanın bir sperm tarafından döllendikten sonra bölünme aşamasında ikiye ayrıldığı tek yumurta ikizleri veya iki ayrı yumurtanın spermle döllenmesi ile oluşan çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir. Tek yumurtanın bir spermle döllenmesi ve bölünme aşamasında ikiye ayrılması ile oluşan tek yumurta ikizlerinde bu ikiye ayrılma aşması önemlidir, burada geç kalınma yapışık ikiz ihtimalini ortaya çıkartır.

İkiz gebeliklerde doktor muayenesinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

İkiz gebelikler yüksek riskli takibi gereken gebelikleridir. Burada gebenin takibinin düzenli olarak yapılması gerekir. Bu düzenin dışında annenin beslenmesi kansızlığı önleyici ilaç tedavisinin muntazam kullanılması önemlidir. Bilhassa erken doğum tehdidinde yönetim ve doğum yapacağı merkezin bu konudaki deneyim ve yeterliliği önem kazanır.

En uygun doğum şekli nedir?

En uygun doğum şekli anne adayından adayına değişir. Genelleme yapılacaksa çok iri olan bebeklerde. anne çatısı bebekler arası uyumsuzluk varsa , ikinci bebek ilk bebekten daha iri ise., ilk bebek ayak veya makat geliyorsa, annenin sağlık durumu veya bebeklerin anne karnındaki durumu normal doğum için elverişli değilse sezaryen tercih edilir

Hamilelikte Kansızlığa Karşı Önlem Alın
Kansızlık özellikle kadınlarda çok sık rastlanan bir problem. Hamilelik sırasında ise çeşitli risk faktörlerine bağlı olarak görülme ihtimali artıyor. Tıpta anemi olarak adlandırılan bu sorunun anne adaylarının % 50’sinde görülüyor.

Anemi nedir?  
Anemi kansızlık demektir. Vücuda gerekli oksijenin taşınması kırmızı hücrelerin içindeki hemoglobin adlı bir protein yolu ile gerçekleşir. Hemoglobin miktarındaki düşme kansızlığa neden olur. Gebelikte hemoglobin değerinin 10.5gr/100 ml olduğu seviye anemi için alt sınırdır.

Hamilelik döneminde kansızlık neden artar?
Anne organizması gebelikte besin maddeleri bakımından giderek artan bir istekle karşı karşıyadır. Beslenme yetersizlikleri kolaylıkla anemiye yol açar. Gebelerin %50 sinde anemiye rastlanabilir.

Hamilelikte görülen aneminin olası nedenleri nedir?
 
En önemli nedeni demir eksikliğidir. Demir eksikliği anemisinin en sık karşılaşılan sebebi ise yetersiz demir alımıdır. Demir hayvansal gıdalarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Folik asit yetersizliği de anemiye neden olur. Ayrıca vitamin eksikliklerini de anemi nedenleri arasında sayabiliriz.

Risk faktörleri nedir?  

Beslenme azlığı veya yanlış beslenme , çoğul gebelikler, birbirini izleyen sık gebelikler,gebelik kanamaları,gebelik bulantı ve kusmaları hamilelik döneminde anemi olma olasılığını arttıran faktörler arasında yer almaktadır.

Belirtileri nedir?

Anemi çok kolay belirti vermez. Bu sebeple pek çok kişi kendisinde kansızlık problemi olduğunun farkında değildir. Ancak bazı önemli belirtiler söz konusudur. Hamilelik döneminde görülen soluk yüz, yorgunluk hissi, iştahsızlık, halsizlik,nefes darlığı, ve ödemler en büyük belirtiler arasında bulunmaktadır.

Nasıl tanı konur?  

Aneminin tanısını koymak zor değildir. Tanı koymak için kan sayımı yapılır. Hb değerinin 10.5 gr/100 ml’den küçük, eritrosit sayısı 3.5 milyon’dan küçük, hematokrit 35’den küçük, serum demiri 10.8mmol7l’den küçük ise kansızlık tanısı konur.

Tedavisi nedir?  
 
Aneminin ağırlığı ve gebelik ayına göre tedavi planlanır. Genellikle erken gebelik aylarında ağız yolu ile tedavi tercih 7.aydan sonra gelişen anemilerde enjeksiyon yolu ile tedavi tercih edilebilir.

Hamilelikteki anemi komplikasyonlara neden olur mu?
Demir eksikliği anemisi hamilelikte bazı sorunlara neden olabilir. Bunların en önemlisi erken doğum riskindeki artıştır. Ağır anemi nedeniyle prematüre doğumların 3 misli, fetus ölümlerinin 2 misli , ölü doğumların 6 misli arttığı görülmüştür.

Korunmak için nasıl önlem alınmalıdır?

Gebelerin demir ihtiyacı 1230 gramdır. Bu açıdan ortalama 1010 gr hariçten demir vermek gerekir. İyi beslenmenin yanında demir takviyesi mutlak gereklidir.