> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Başyazı > Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat  (Okunma Sayısı 967 defa)
17 Temmuz 2011, 08:29:42
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 17 Temmuz 2011, 08:29:42 »



Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat


Mayıs 2010 137.SAYI
 

Mübarek EROL kaleme aldı, BAŞYAZI bölümünde yayınlandı.

Alemlerin Rabbi olan Allah Tealâ’ya kulluğumuzu, kusurumuzu ifade etmek için yöneliyor, huzurunda eğiliyoruz. Bu eğiliş O’ndan başkasının önünde eğilmeyişimizin de işareti, O’ndan başkasına kul olmayışımızın alametidir.

İbadetlerimiz, Cenab-ı Mevlâ’nın sevgi ve rızasını kazanmaya vesiledir. İbadetlerimiz O’nun verdiği nimetlere şükrümüzdür. İbadetlerimiz kulluğumuzu tasdikimiz, ikrarımızdır. Beş vakit kıldığımız namazlarımız ise ibadetlerimizin can damarıdır. Namazlarımızı kıldıkça, yolumuza daha sağlam adımlarla basar, yerimizde daha muhkem dururuz. Bu yüzden “namaz dinin direğidir” denilmiştir.

Müminlerin Emiri ve Allah Rasulü s.a.v.’in damadı olan Hz. Osman r.a.’ın azatlısı Hâris r.a. şöyle anlatır: “Bir gün Hz. Osman r.a. otururken müezzin geldi. Osman r.a. bir kap su istedi. Abdest aldı ve şöyle dedi: “Allah Rasulü’nü gördüm, şu benim aldığım gibi abdest aldı ve buyurdu:

“Her kim şu abdest aldığım gibi abdest alır, sonra kalkar öğle namazını kılarsa o günkü sabah ile öğle arasındaki (küçük günahları) bağışlanır. Sonra ikindi namazını kılarsa öğle ile ikindi arasındaki günahları bağışlanır. Akşamı kılarsa ikindi ile akşam arasındaki mağfiret olunur. Yatsıyı kılarsa akşam ile yatsı arasındaki mağfiret olunur. Sonra ihtimal ki geceye ulaştığında, o gecesinde de günahlar içinde dolaşabilir. Bunun için ertesi sabah kalkar, abdest alır, sabah namazını kılarsa yatsı ile sabah namazı arasındaki günahları bağışlanır. İşte kötülükleri gideren iyilikler bu namazlardır.”

Hz. Osman r.a. bu hadisi nakledince orada bulunanlar: Ey Osman, bu namazların hasene (iyilikler) olduğunu anladık. Ya peki, Kur’an-ı Kerim’de “bekaya erecek salih ameller” diye tarif edilen ameller nelerdir, diye sordular.
Hz. Osman: Onlar da zikirlerdir, dedi.” (Ahmed b. Hanbel)

Namaz İslâmî hayatın devamlılığını sağlar, kişinin iman ve ihlâs üzere olmasını kolaylaştırır. Çünkü namaz için herhangi bir dünyalık birikime ve mala ihtiyaç yoktur, bedenimizle yaptığımız şükrümüzdür. Kulluğumuzu arz edişimizdir. Bu yüzden müslüman kardeşlerimizin bir rekât bile namazından geri kalmaması için çaba gösteririz. Hepimizin kulluğunun devamlı olmasını isteriz. Hz. Ali r.a. anlatıyor: “Bir gün Allah Rasulü s.a.v. ile birlikte mescitte namaz vaktini beklerken adamın biri kalktı ve şöyle dedi: “Ey Allah Rasulü, ben bir günah işledim. Rasul-i Ekrem s.a.v. adama cevap vermedi. Efendimiz namazı bitirdikten sonra aynı adam yine kalktı ve sözünü tekrarladı.
Peygamberimiz sordu: “Sen şu namazı bizimle kılmadın mı? Namaz için güzelce abdest almadın mı?”

– Evet.

– Bu namaz işlediğin günaha kefaret olur.” (Taberanî, Heysemî)

Fahr-i Kainât Efendimiz s.a.v. namaza büyük önem göstermiştir. Kendisinden nasihat isteyen birçok kişiye öncelikle beş vakit namaza devam etmesini tavsiye etmiştir. Şöyle buyurmuştur: “Beş vakit namaz tıpkı kapınızın önünden akan gür ve tatlı bir nehir gibidir. Bu kişi günde beş vakit kapısının önünden akan bu nehre dalıp yıkansa, sizce bedeninde kirden iz kalır mı?

Ashab-ı Kiram: “Hayır, ey Allah Rasulü! Hiçbir şey kalmaz” deyince Efendimiz buyurdu ki: “İşte suyun kiri götürmesi gibi, beş vakit namaz da insanın bütün günahlarını siler süpürür.” (Buharî, Müslim)

Allah Rasulü s.a.v. Efendimiz namazı sürekli tavsiye ettiği gibi, müminlerin bu namazı cemaatle eda etmelerini buyurmuştur. Ayrıca mescit yapımına da büyük önem vermiştir. Medine’ye geldiğinde evden önce mescid yerini belirlemiştir. Ebu Hüreyre r.a. anlatıyor: “Mescid-i Nebevî yapılırken Peygamberimiz s.a.v. de ashabıyla birlikte kerpiç taşıyordu. Bir gün Peygamberimize, bir kerpici yanlamasına karnı üzerine koymuş götürürken rastladım. Kendisine ağır geldiğini sandığım için “Ya Rasulallah, onu bana ver, ben taşıyayım” dedim. “Ebu Hüreyre, başkasını al. Gerçek rahatlık ahiret rahatlığıdır.” buyurdu.” (Ahmed b. Hanbel, Heysemî)

Asr-ı Saadet’te hayat Mescid-i Nebevî çevresinde şekillenmişti. Müminlerin dertleri burada konuluşuyor, devletin işleri burada karara bağlanıyordu. Allah Rasulü s.a.v. müminlere mescidin minberinden sesleniyordu. O’nun yolu üzere olmaya büyük özen gösteren Dört Halife de öyle yapmıştı. Böylece müminlere doğrudan ulaşma imkanı buluyorlar ve aracısız kendilerini ifade buyuruyorlar, insanlara nasihat ediyorlardı. İlk dönemden itibaren müminler mescide, camiye gelmeye özen gösterdikçe daha çok bir ve beraber oluyorlardı. Omuz omuza namaz kılarak kardeşlik bağları daha bir sağlamlaşıyordu. Yine bir mümin sıkıntıya düşse, haberdar olup yardımına koşuyorlardı.
Namaz ve cemaat Allah Rasulü s.a.v.’in müminleri bir araya getirme yöntemiydi. Böylece ibadetlerini ifa etmek gelen müminler dünya birlikteliğini de sağlıyorlardı. Fahr-i Kainat Efendimiz cemaate herkesin katılmasını istiyor ve devamlılığı tavsiye buyuruyordu. Amr b. Ümmü Mektûm anlatıyor: “Ya Rasulallah, dedim, ben körüm. Evim de mescitten uzak, elimden tutup beni mescide getiren biri varsa da, o da yumuşak davranmıyor. Namazlarımı evimde kılmam için bana izin verir misin?

Allah Rasulü s.a.v. sordu: “Çağrıyı (ezanı) duyuyor musun?”

– Evet.

– Öyleyse sana ruhsat veremem! buyurdu.” (Ebu Davud, İbn Mace, Ahmed b. Hanbel)

Namaz sadece ferdî boyutu olan bir ibadet değildir. Bu yüzden cemaatle kılınması gereklidir. Mecburiyet dolayısıyla kimi durumlarda tek başımıza kılabiliriz. Fakat elverdiğince cemaate devam etmemiz gerekir. Cemaat kulluk şuuru kazanmamızı sağlar, birlik olmamızı kolaylaştırır. Nasıl ki namaz fert olarak mümin için dirlikse, cemaatle namaz kılmak da toplum için dirlik ve birlik sebebidir.

İhlâslı bir şekilde namaz kılan kişi bütün benliğiyle Allah’ın huzurunda olduğunu hisseder. Kılacağı namazı Allah Tealâ’ya bir yakınlık vesilesi olarak bilir. Böylece O’nun sevmediği ve yasakladığı şeyleri terk eder. Nitekim namazın mümine sağladığı en büyük kolaylık, dinin hükümlerine uymayı kolaylaştırması, bir alışkanlık haline getirmesidir.
Sözümüzü Allah Rasulü s.a.v.’in şu müjdesiyle bitirelim: “Bir kul namaz kılmak için ayağa kalktığı zaman benliği, yüzü ve kalbi ile Aziz ve Celîl olan Allah’a yönelirse, Allah da ona rahmetiyle yönelir. Dine muhalif bir iş yapmadıkça da ondan rahmetini geri çevirmez.” (Taberanî)

Namaza, cemaate devam yarınlarımıza ve ebedi hayatımıza dair ümitlerimizi artıracaktır.

Rabbimizin tevfik ve inayetiyle...

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:11:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat rüya tabiri,Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat mekke canlı, Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat kabe canlı yayın, Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat Üç boyutlu kuran oku Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat kuran ı kerim, Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat peygamber kıssaları,Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaat ilitam ders soruları, Dirlik İçin Namaz Birlik İçin Cemaatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes