> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Başyazı > Neyi bilmeliyiz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Neyi bilmeliyiz  (Okunma Sayısı 1118 defa)
21 Mayıs 2012, 15:33:45
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Mayıs 2012, 15:33:45 »



NEYİ BİLMELİYİZ?

Nisan 2012 79.SAYI

İnsan fıtratı gereği merak duygusuna sahiptir. Bu merak kimi insanı hayra yöneltirken, kimine de kendini ve çevresini zarara uğratacak işler yaptırır. Halbuki merak duygusu iyi işlere yöneltilse, insanoğlu kendini ilgilendirmeyen meselelere kafa yormak yerine iki cihanda da saadete ulaşacağı meseleleri öğrenmeye gayret etse hem kalp yanlış bir işin kasvetine bürünmekten korunur ve hem de ahiret saadetine vesile olunur.

BİZİ İLGİLENDİRMEYEN MESELEDEN UZAK DURMALIYIZ

Bazı insanlar günlük hayatında kendini ilgilendirmeyen pek çok meselenin içerisine dahil olur. Komşusunun evinde sesler yükselse hemen “Ne oluyor?” diye kulak kabartır, onların mahrem alanına müdahil olur. Yahut yolda bir kalabalık görse işi gücü bırakır seyre dalar. Halbuki bizler farkına varmasak ve son derece basit görsek dahi, hayatımızın içine işleyen merakımız yüzünden hem kendi hayatımızın hem de başkalarının hayatının zora girmesine sebep oluruz. Fuzuli yere, merakımızı tatmin için komşuluk hakkını, mahrem hayata saygıyı, cemiyet hayatının düzenini ve daha pek çok toplumsal kuralı ihlal ettiğimiz yetmezmiş gibi bir de merakla sorduğumuz sorular sebebi ile başkalarını zor durumda bırakarak yalan söylemelerine sebep olabiliriz.

İNSANIN HER ŞEYİ BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Hal böyle olunca her meselede olduğu gibi aşırı merak konusunda da insana düşen kendini düzeltmektir. Bu ise insanın merak ettiği yanlış şeylere ilgisini kesmekle yahut merakını hayır işlerine yöneltmekle mümkün olur. Malumdur ki merak, öğrenme isteğinin aşırı olduğu bir haldir. Öyle ise insan, öncelikli olarak neyi öğrenmesi gerektiğinin çerçevesini tam olarak belirlemelidir. Bu hususta Allah Rasulü’nden (s.a.v) bize yol gösterici nitelikte pek çok hadis-i şerif nakledilmiştir. “Farzları ve Kuran’ı öğrenin ve halka öğretin. Zira ben aranızdan gideceğim” buyuran Peygamber Efendimiz (s.a.v) öğrenme arzumuzu hangi tarafa yönelteceğimizi de bizlere bildirmiştir.

İnsan ömrü her şeyi bilmeye yetecek kadar uzun değildir. Bir kimse yemeden, içmeden ve başka hiçbir işle meşgul olmadan sadece kitap okusa bile bütün ilimlere vakıf olması mümkün değildir. Bu durumda bizlere düşen bilinçli bir şekilde, bizi hayra yöneltecek bilgileri öğrenme gayretinde olmamızdır. Peygamberimiz (s.a.v) “Kim ilim talep ederse bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur” buyurmuştur. Yani boş işleri merak ederek bir ömrü beyhude geçirmek yerine, hayırlı bir ilim öğrenmek bizlere dünya için de ahiret için de kazanç sağlayacaktır.

İLİM ÖĞRENME HUSUSUNDA AİLEMİZE ÖRNEK OLMALIYIZ


Bu konuda aile reislerine çok iş düşmektedir. Çünkü bir çocuk anne babasının aynası gibidir. Aile büyükleri sohbetlerini komşuların sorunları, mahallelinin dertleri, iş yerindeki arkadaşının lafları minvalinde yapsa, çocuk da bu konulara ilgi duyacaktır. Halbuki ailenin sohbet halkalarında hayırlı meseleler konuşulsa, bir baba namazın faziletlerini anlatsa, anne ailenin öneminden bahsetse çocuk da bu konuları öğrenme istidadında olacaktır. Üstelik de bahsi edilen bu konular sayesinde, genç beyinler esas değerlerimizin önemini kavrayarak yaşayacaktır. Unutmamak gerekir ki hayır işlerine yönelmek vazifemizdir fakat çevremizi hayra yöneltmek ecrimiz olacaktır.

Yani işin özü kendimizi bilmekten geçmektedir. Bir işe yönelirken insanın kendini yoklaması gerekmektedir. “Bu meselenin içinde bulunmam gerçekten hayır amaçlı mı, yoksa merakımı gidermek mi?” sorusunu nefsimize sormamız gerekmektedir. Çünkü beyhude bilgi bize sadece ağırlık yapar. Üstelik de hayır işleri, Allah yolundaki ilmi öğreneceğimiz zamanı boş geçirmemizi sağlar. Unutmamalıyız ki asıl bilgi bizi iki cihanda saadete ulaştıracak bilgidir. Yani kendimizi bilmemiz, Rabbimiz’i bilmemizdir. 

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
Okumaktan murat ne
Kişi Hak’kı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir

YUNUS EMRE

M. Saki EROL

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Neyi bilmeliyiz
« Posted on: 18 Nisan 2024, 21:06:12 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Neyi bilmeliyiz rüya tabiri,Neyi bilmeliyiz mekke canlı, Neyi bilmeliyiz kabe canlı yayın, Neyi bilmeliyiz Üç boyutlu kuran oku Neyi bilmeliyiz kuran ı kerim, Neyi bilmeliyiz peygamber kıssaları,Neyi bilmeliyiz ilitam ders soruları, Neyi bilmeliyizönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes