๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Astronomi ve Uzay Teknolojileri => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 08 Haziran 2010, 15:20:37



Konu Başlığı: Titan'da yaşam izi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 08 Haziran 2010, 15:20:37
Bilimciler Satürn’ün uydusu Titan’da ilkel canlıların varolabileceği kanısında.

Satürn uydusu Titan’ın atmosferindeki hidrojenin yüzeye inince kaybolduğu belirleyen bilimciler, bunun hidrojen soluyan ilkel canlıların varlığına işaret edebileceğini öne sürdü.


(http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2010/haziran/100607-titatyasam.hlarge.jpg)

NASA'ya ait Cassini aracı, Titan'ın yoğun atmosferine ilişkin yeni verielr gönderdi. 5150 km çapındaki gezegende organik kimyasallar tespit etti ve yüzeydeki sıvının su değil metan olduğunu ortaya çıkardı. Bu yüzden araştırmacılar buradaki olası yaşamın metan bazlı olabileceğini söylüyor.

Icarus dergisinden yayımlanan rapora göre, atmosferde süzülen hidrojen gazı yüzeyde kayboluyor. Bu da yüzeyde hidrojen solunumu yapan ilkel canlılar olduğu teorisini doğuruyor.

Jeofizik Araştırmaları Bülteni’nde yayımlanan ikinci raporda ise, kesinlikle atmosferde olması gereken bir kimyasalın eksik olduğu, bunun bir hayat formu tarafından tüketiliyor olabileceği belirtiliyor. Buna göre güneş ışığı ve atmosferdeki kimyasalların tepkimeye girmesi sonucu asetilen oluşması ve bunun yüzeye çökemsi gerekiyor. Ancak yüzeyde asetilen bulgusuna rastlanmıyor. Bu bilgi bilimciler, yüzeyde bu asetileni tüketen yaşam formları olabileceği varsayımına yöneltiyor.

Uzmanlar sonuçlar için başka açıklamalar olabileceğini de hatırlatıyor ancak bu son iki bulgu metan bazlı bir yaşam için en önemli iki koşulun karşılandığını gösteriyor.