> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Astronomi ve Uzay Teknolojileri > Gözlemevlerimiz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gözlemevlerimiz  (Okunma Sayısı 2365 defa)
23 Haziran 2009, 03:49:05
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 23 Haziran 2009, 03:49:05 »





Rasathane; gözlem evi anlamına gelir. Rasat; gözlem, hane ise “ev” anlamındadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda bilimsel astronomiyi medreseye ilk sokan Ali Kuşcu olmuştur. Ali Kuşcu, 1450 yılında

Cacabey Gözlemevi

Semerkand Rasathanesi'ni kurmuş olan Uluğ Bey'in öğrencisiydi. Semerkand Rasathanesi'nin müdürü olan Kadızade-i Rumi'nin ölümü üzerine gözlemevinin başına geçmiş, Zic-i Uluğ Bey'in (Uluğ Bey Zici) tamamlanmasına yardımcı olmuştur. Ali Kuşçu’nun 1474'te ölümünden sonra uzun bir süre astronomi bilimiyle gerçek anlamda ilgilenen olmamıştır. Tycho Brahé 1576'da Danimarka'da Uraniborg Rasathanesi'ni kurarken, uzun süredir bu alanda çalışmaların yapılmadığı Osmanlı İmparatorluğu'nda da neredeyse aynı tarihte (1577) III. Murad'ın izniyle Mısır Medresesi müderrislerinden Takiyüddin tarafından ilk rasathane kurulmuştur. O günden bu tarafa gelip ülkemizdeki belli başlı gözlemevlerinden kısaca bahsedelim.

 

-Ankara Üniversitesi Ahlatlıbel Gözlemevi


1963 yılında Ankara'nın 15 km güneyinde Ahlatlıbel' de bir merkez bina ve 3 gözlem binasıyla kurulmuştur. Kuruluşundan bu yana, ülkemizde gökbilimin gelişmesine öncülük etmiş önemli bir kurumdur. Bir taraftan uluslararası düzeyde yürütülen bilimsel araştırmalara veri sağlarken diğer taraftan toplumun Astronomi konusunda aydınlatılması amacıyla kapılarını daima gökyüzü meraklılarına açık tutmaktadır. Bu amaçla Astronomiye ilgi duyan kişi, kurum ve kuruluşları bilgilendirmek ve Astronomi'yi sevdirmek için halk günleri, gözlem şenlikleri ve eğitsel etkinlikler düzenlenmektedir.

 

-ÇAAM (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gözlemevi)


Etkinliklerine 2001 yılında başlamıştır. Merkezin amacı astrofizik alanında bilimsel aktiviteleri organize etmektir. Üniversitenin Astrofizik Araştırma Merkezi ve Astrofizik Gözlemevi Çanakkale'nin 15 km güneydoğusundaki Ulupınar köyü yakınlarında konumlandırılmıştır.

 

-Cacabey Gözlemevi

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kırşehir Emiri Nurettin Cibrilbin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında yapılmıştır. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiştir. Dünyada gözlemevi olarak yapılan ilk yapıt olduğu iddia edilir. Minaresi yapıdan ayrı olup, Gözlem kulesi olarak inşa edilmiştir. Büyük kubbenin hemen altında, Yıldızların incelendiği bir havuz bulunmaktadır.

 

-Ege Üniversitesi Gözlemevi


Ege Üniversitesi Astronomi Kürsüsü 1962-63 öğretim yılında matematik kürsüsünün yönetiminde kurulmuş, daha sonra Astronomi Kürsüsü olarak düzenlenmiştir.  Üniversitenin 15 km güneyinde, 630 m yükseklikteki Kurudağ tepesi seçilmiştir. İlk gözlem 22 Haziran 1965' te A.Kızılırmak, R.Kızılırmak, Sezai Hazer, Ünal Akyol, Şükrü Bozkurt' un katılımıyla gerçekleşmiştir. 1967'de NATO' nun bağışı olarak 48 cm çaplı aynalı teleskop ve fotoelektrik düzeneği gelmiştir.

 

-IAU (Uluslararası Astronomi Birliği)


Dünyanın pek çok yerindeki astronomi topluluklarını birleştirir. Uluslararası anlamda, astronomlar tarafından, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gökbilimsel cisimlerin isimlendirilmesi konusunda sorumlu resmi makam ve astronominin resmi kurulu olarak kabul edilmektedir.



- Kandilli Rasathanesi


Ülkemizin en eski ve köklü kuruluşlarından biridir. Rasathane-i Amire adı ile bilim tarihimizde yer alır. Rasathane, Boğaziçi Üniversitesinin bünyesinde bir enstitü haline dönüşünce, deprem konusunda gözlem, eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini tek bir bünye altında toplayan ilk kuruluş özelliğini kazanmıştır. 1982 yılında Kandilli Rasathanesi, Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlanmış ve ismi Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi olmuştur.

 

-Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlemevi (BUKOERI)


Mehmed Fatin Gökmen (1877–1955) tarafından kurulmuştur. Fatin Gökmen, İcadiye Tepesi’nde, Fransız Meteoroloji Birliği aracılığıyla getirtilen ve birinci sınıf bir meteoroloji istasyonunda kullanılan âletlerle 1 Temmuz 1911 tarihinden itibaren sürekli ve düzenli bir biçimde meteorolojik unsurların ölçüm ve kayıtlarını başlatmıştır.

 

- Melikşah Gözlemevi


Selçuklu Sultanı Celaleddin Melikşah 1074-1075 yılları arasında İsfahan’da bir gözlemevi kurdurmuş ve başına da Matematik ve Astronomi alanındaki çalışmalarıyla ünlü Ömer Hayyam’ı getirmiştir. Gözlemevinin kuruluş amacı takvimlerin düzenlenmesiydi. Ömer Hayyam yaptığı araştırmalar sonunda, önce kullanılmış takvimleri düzeltmek yerine mevsimlerle uyum gösterecek yeni bir takvim düzenlemenin daha doğru olacağına karar vermiş ve bu doğrultuda çalışmalar yapmıştır. 1079 yılında gözlemlerini tamamlamış ve 5000 yılda 1 günlük hata payı içeren Celali Takvimini düzenlemiştir.

 

- Takiyüddin’in İstanbul Gözlemevi


On altıncı yüzyılın ikinci yarısında, III. Murat döneminde, İstanbul'da Tophane sırtlarında Takiyüddin tarafından kurulan gözlemevinin Osmanlı bilim tarihinde önemli bir yeri vardır. Osmanlı'nın en önemli bilginlerinden olan Takiyüddin el-Râsıd, 1574'te Galata Kulesi'nde gözlem çalışmalarına başlamıştır.

 

- UZAYMER


1980–81 yıllarında ÇÜ Yerleşkesi içerisinde Fizik Bölümünden Prof. Dr. Hakkı Ögelman ve arkadaşları tarafından "Güneş Evi" olarak inşa edilmiştir. 1991 yılında binanın tamir ve restorasyonu yapılarak "Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi" olarak Prof. Dr. Mehmet Emin Özel başkanlığında çalışmalarına başlamıştır. Merkez o tarihten bu yana astronomi-astrofizik ve Güneş Enerjisi konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gözlemevlerimiz
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:20:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gözlemevlerimiz rüya tabiri,Gözlemevlerimiz mekke canlı, Gözlemevlerimiz kabe canlı yayın, Gözlemevlerimiz Üç boyutlu kuran oku Gözlemevlerimiz kuran ı kerim, Gözlemevlerimiz peygamber kıssaları,Gözlemevlerimiz ilitam ders soruları, Gözlemevlerimiz önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes