๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Astronomi ve Uzay Teknolojileri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 15 Kasım 2011, 00:35:13



Konu Başlığı: Astronomi öğrenirken göktaşı buldular
Gönderen: Sefil üzerinde 15 Kasım 2011, 00:35:13
Astronomi öğrenirken göktaşı buldular

Çocuk ve gençlerin bilimi yaşayarak öğrenmesi için İzmir'de Bornova Belediyesi'nin kurduğu Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, kısa sürede meyvelerini vermeye başladı.

Okulda ders kitaplarından öğrendiklerini yaptıkları uygulamalarla pekiştirme imkânı bulan öğrenciler, yeryüzüne toz halinde düşen meteor parçacıklarını tespit etmek için yaptıkları arazi çalışmasında iki kilogram ağırlığında göktaşı buldu. Diğerlerinden farklı olan bu taş parçasını gören çocuklar, durumu hemen öğretmenlerine bildirdi. Yüzeyi pürüzsüz ve 10 santimetrelik çapına rağmen oldukça ağır olan taş öncelikle merkezde bazı testlerden geçti. Göktaşlarının yüzde 95'inin ortak özellik olan demir içerdiği görülünce yoğunluk testleri yapıldı. Maden Tetkik Arama Enstitüsü'ne gönderilen taşın, yapılan ayrıntılı testlerin sonucunda göktaşı olduğu kesinlik kazandı. Göktaşı 'kimya', 'biyoloji', 'fizik' ile 'bilim tarihi ve felsefesi' eğitimlerinin de verildiği merkezde derslerde kullanılmak üzere saklanıyor.

12 haftalık eğitim boyunca 16 kişilik sınıflarda çocukların ve gençlerin bilimi sevmesi için başta deneyler olmak üzere, maket, canlandırma, drama gibi alternatif yöntemler kullanılıyor. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, çocuklara ve gençlere basit yöntemlerle bilimi sevdirmeye çalıştıklarını belirtiyor. Sındır, bilim çalışmalarının ille de çok büyük laboratuvarlarda yapılması gerekmediğine dikkat çekiyor ve ekliyor: Çocuklarımızın bu göktaşını bulabilmesi bunun önemli bir göstergesi.

zaman