> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Asrı Saadette İslam > Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler  (Okunma Sayısı 1867 defa)
29 Eylül 2010, 15:15:08
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 29 Eylül 2010, 15:15:08 »



Dördüncü Bölüm


YAKLAŞTIRICI NİTELİKTE GENEL İLİŞKİLER


İnsanlar, özellikle müslümanlar arasında olması gereken ve müslümanlan birbirlerine sevdirip saydıran bu konu ve gereklili­ği için Rasûlullah (s.a.v.): «îman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada iman etmiş olamazsınız. Ben, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz şeyi size söyleme­dim mi? Öyleyse aranızda selâmı yayınız»[279] diyerek dikkatleri çekmiştir.

Başka bir hadislerinde de: «Birbirinize hediye takdim ediniz. Çünkü hediyeleşmek kalplerden kini giderir ve kardeşler arasın­da sevgi ve yakınlık doğurur.»[280] buyurmuştur. [281]

 

I. Selamlaşma Ve Âdabı
 

Yüce Allah, selâm konusunda şöyle buyurur:

«Bir selâmla selâmlandığınız vakit, siz ondan daha güzeli ile selâmı alın yahut aynıyla karşılayın. Şüphesiz ki Allah her şeyin hakkını gerektiği gibi arayandır.»[282]

Allah teâlâ Kur'ân-ı Kerim'inde:

«Raflarına kavuştukları gün müzminlerin tahiyyesi selâm­dır.»[283] buyurmuş, başka bir ayetinde de:

«Evlerinize girdiğiniz zaman, Allah indinden bir tahiyye ola­rak kendinize selam veririz.»[284] buyurmuştur.

«Size selâm verildiği zaman onu en güzeli ile cevaplayın; ol­mazsa aynıyla iade ediniz.»[285]

Bir adam geldi, Rasûlullah'a «Esselamu aleyküm ve rahme-tullahi ve berekatühü» dedi. Rasûlullah da: «Ve aleykesselamü ve rahmetullahi ve berakatuhu» buyurdu. Başka birisi:

«Esselâmü aleyke ve Rahmetullahi» dedi. Rasûlullah da:«Ve aleykesselamü ve rahmetullahi ve berakatuhu» şeklinde icabet etti. Diğer birisi geldi ve: «Esselâmü aleyke ve rahmetullahi ve berekatühü» dedi. Rasûlullah (s.a.v.) de ona aynıyla cevap verdi. Bu cevap üzerine üçüncü adam: «sen bana noksan cevap verdin. Hani Allah teâlâ: «en güzeliyle selamlayınız» buyurmamış mıy­dı?» deyince, Hz. Peygamber: «Sen bana fazlasını bırakmadın ki...» buyurdu. Ondan fazla olmayacağına işaret etti.

Böyle bir hayırlı işle ilgili olarak Allah teâlâ: «Hayırda birbi-rinizle yarışınız»[286] Rasûlullah da: «Allah indinde insanların en hayırlısı selâma önce başlayan kimsedir.»[287] buyurmuşlardır.

Mü'minlerin bulunduğu herhangi bir yere giren kimsenin, orada bulunanlara selam vermesi, bu konudaki âdabın, birinci esasıdır. Allah teâlâ Nûr sûresi'nde bunu: «Ey iman edenler, ken­di evlerinizden başka evlere girerken oradakilerle ünsiyet kurup selam vermeden girmeyiniz.»[288] ayeti ile emretmektedir.

Herhangi bir topluluğun yanına girerken selam verildiği gibi, onların yanından ayrılırken de şahsın selam vererek ayrılması ge­rekmektedir.

Rasûlullah (s.a.v.) de: «Sizden biriniz, meclise geldiği zaman selâm verdiği gibi ayrılırken de selâm versin. Çünkü birinci selâmı sonrakinden daha ehak değildir.»[289] sözleriyle aynı konu­ya işaret etmiştir.

Selâm mü'minlerin şeâirinden olduğu için, bir islâm diya-rı'nda dolaşan kimselerin tanıyıp tanımadığı her kimseye selâm vermesi Hz. Peygamber tarafından şu vesileyle tavsiye olunmak­tadır:

Bir adam:

«— Ya Rasûlallah, islâm'ın hangi işi daha hayırlıdır?» dedi.

Hz. Peygamber:

«—Yemek yedirmen ve tanıdığın-tanımadığın her kimseye selâm vermendir.» buyurdu.[290]

Karşılaşan iki kimseden, küçük olanın büyüğe, (üzerinde bu­lunmuş olduğu vesaitin büyüklük-küçüklüğü de burada söz konu-sudur) az olan grubun çok olanlara, yürüyenin oturana, at üzerin­de bulunanın yaya olana (diğer vasıtalar da aynı) selâm vermesi Rasûlullah tarafından tesbit edilmiş âdâbdandır.[291]

Kadınlara ve çocuklara da selâm verilebileceği[292] gibi mek­tupla da selâm vermek yahut mukabelede bulunmak yine Rasûlullah in sünneti olarak uymak icabeden âdâbtandır.

Selâm veren kimseye, özellikle misafirlere, selamlaşmadan sonra «merhaba ve sehlen» demek Araplarda bir âdet olduğu gibi, Rasûlullah (s.a.v.) de evine gelen erkek-kadm, akraba-yabancı... her kimseye «iltifat olsun diye»[293] merhaba der, güler yüz gösterir­di.[294]

Musafaha, müslümanlar arasında meveddetin bir ifadesi ola­rak yerleşmiş olan muaşeret esaslarından birisidir. Hz. Peygam­berin: «Tahiyyenin aharı musafahadır»[295] hadis-i şerifleri selam­laşmadan sonra tokalaşmanın gerekliliğini ifade etmektedir.

Rasûlullah (s.a.v.), ashabıyla karşılaştığı zaman, cuma ve bayram namazlarından sonra, özellikle de tebrikle sirken musafa­ha eder;[296] «iki müslüman karşılaştığı zaman, birbirleriyle musa­faha edip, Aziz ve Celil olan Allah'tan birbirleri hakkında af talep ederlerse, daha yerlerinden ayrılmadan Cenâb-ı Hak ikisinin de günahlarını affeder»[297] buyururlardı. Sahabe-i Kiram'ın Hz. Nebî'nin sözüne ve müjdesine uyarak musafaha ettikleri muhak­kaktır.[298]

 

II- Başkalarına Karşı Saygılı Olmak
 

Özellikle müslümanlarm bu konuya önem vermeleri, aynı za­manda iman ve îslâm'larınm icabıdır. «Büyüklerimizi saymayan, küçüklerimizi sevmeyen bizden değildir.»[299] buyururken Rasûlul-lah (s.a.v.)'in bu konuya işaret etmiş olacağında hiç şüphe yoktur. [300]

 

A- Her İnsana Karşı Saygılı Olmak
 

Müslümana layık olan, ne gaye ile olursa olsun, kendisine gelen kimseye alaka göstermek, mümkünse arzusunu yerine getirmeğe çalışmak; değilse hoş bir şekilde geri çevirmektir. Zira Allah teâlâ:

»İnsanları küçümseyip, onlardan yüz çevirme.»[301] ayet-i keri­mesi ile:

Kendisine gelen elçilerle meşgul iken, «beni irşad et» diye ge­len âmâ îbnu Mektum ile ilgilenmeyip yüzünü ekşitmesi sebebiy­le nazil olan:

«Âmâ geldiği için yüzünü buruşturup çevirdi.»[302] ayet-i celile-si ile bir nevî îtab edilen (azarlayan) Rasûlullah (s.a.v.)'in bu dav­ranışı Allah (c.c.) tarafından hoş karşılamamış, bilhassa özür ve ihtiyaç ehline yüzünü ekşitip çevirmenin layık olmadığını beyan etmiştir.[303]

Hz. Peygamber, bir şahsa yöneldiği zaman bütün vücudu ile döner, ona gerekli ilgiyi göstermekte kusur etmezdi.[304] Hatta ken­disi sebebiyle Allah teâlânın ikazına ma'ruz kaldığı için Rasûlullah, Ibnu Mektum'a karşı özel ilgi duyduğu, kendisinden özür dilediği nakledilen rivayetler arasında mevcuddur. [305]

 

B- Büyüklere Saygı Duymak
 

Büyüklere saygının şekline gelince:

Hz. Peygamber (s.a.v.) «insanları menzillerine koyunuz.»[306] hadisi şerifleri ile, onlara karşı gereken önemin verilmesini, mec­lislerde yer verip üst tarafa oturtulması, icabettiği zaman tecrü­besinden istifade etmek için istişare edilmesi, birçok konuda öne geçirilmesi gibi saygı tezahürlerinde bulunmayı tavsiye etmiştir.

Büyüklerin yanında, söz düşmedikçe veya konuşmak için fir-sat tanınmadıkça konuşmayıp susmak da[307] büyüğe saygının baş­ka bir şekli olabilir.

Bir mecliste, herhangi bir konu müştereken görüşülüyor veya cevaplandırılmak üzere ortaya bir soru atılmışsa, ilk söz hakkı orada bulunan, saygıdeğer büyük zatındır. Ancak o bu hakkından vazgeçer, başkalarına söz bırakırsa, o zaman küçüklere konuşma hakkı doğar. Bunun aksi âdaba uygun değildir. Zira:

Ibnu Ömer (r.a.)'den nakledildiğine göre, bir gün Hz. Peygam­ber şöyle buyurdu:

«— Bana öyle bir ağaç gösterin ki, onun hali müslümanın hali gibi olsun. Bu ağaç her zaman Rabbınm izniyle meyve verir, yap­raklarını da dökmez.» îbnu Ömer:

«— Benim kalbime «Bu hurma ağacıdır» fikri doğdu. Fakat orada Ebu Bekir ve Ömer olduğu için onlara rağmen konuşmayı hoş görmedim. Onlar da cevap vermeyince, Hz. Peygamber: «Bu hurma ağacıdır» buyurdu.»

«Ben babamla dışarı çıktığımızda babama:

— Babacığım, benim kalbime, bu ağacın hurma ağacı olduğu fikri gelmişti, dedim. Babam:

«Öyleyse neden söylemedin? Eğer söylemiş olsaydın, bana şundan ve şundan daha sevimli olurdu» dedi. Ben:

— Benim konuşmama mani olan şey seninle Ebu Bekir'in ora­da olması idi. Siz konuşmayınca ben de konuşmayı hoş bulmadım dedim.»[308] Ibnu Ömer bu sözleri ile, ancak büyüklerin olmadığı yerde küçüklerin konuşabileceğini, varsa onlardan izin almadan konuşmanın edebe uygun olamayacağım ifade etmektedir. [309]


[279] Müslim, es-Sahih, K. îman, 22, 54, 93, H., 1/74.

[280] Tirmizî, es-Sünen, K. Velâ, 6, 2130. H., IV/441.

[281] M. Zeki Duman, Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadet’te İslam, Beyan Yayınları: 5/309.

[282] en-Nisa, 4/86.

[283] el-Ahzab, 33/44.

[284] en-Nûr, 24/61.

[285] en-Nisâ, 4/86.

[286] el-Mâide, 5/48; el-Bakara, 2/148.

[287] Ebu Davud, es-Sünen, K. Edep, 144, 5197. H.

[288] en-Nûr, 24/27.

[289] Tirmizî, es-Sünen, K. istizan, 15, 2706, H., V/62.

[290] Buharı, es-Sahih, K. îman, 6,1/9.

[291] Buharî, es-Sahih, K. İstizan, 5. yiI/127; Geniş bilgi için bkz. Hadis kitap­larının İstizan ve Selam bölümleri; er-Razî, Tefsiru Kebir, X/213; Kurtubî, el-Cami, V/296 vd. Bursavî, Ruhu'l-Beyan, 11/251 vd.

[292] Müslim, es-Sahih, K. Selâm, 5, 2168. H., IV/1708.

[293] ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler
« Posted on: 25 Nisan 2024, 15:16:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler rüya tabiri,Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler mekke canlı, Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler kabe canlı yayın, Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler Üç boyutlu kuran oku Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler kuran ı kerim, Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler peygamber kıssaları,Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkiler ilitam ders soruları, Yaklaştırıcı nitelikte genel ilişkilerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes