- Îbnu Abbas'ın Başka Bir Hadisi

Adsense kodları


Îbnu Abbas'ın Başka Bir Hadisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Thu 7 October 2010, 09:46 am GMT +0200
                                              Îbnu Abbas'ın Başka Bir Hadisi:
 

4- Taberânî ve Dârekutnî, Ishak b. ibrahim b. Cûtî'den, ba­basından, Abdulmelik ez-Zemmârî'den, Sufyan'dan, Destuvâî'nin tale­besi Hişam'dan, Yahya b. Ebî Kesir'den, Ikrime'den tarikiyle Ibnu

Abbas'tan şunu naklederler: istemedikleri halde babaları onları zorla evlendiren bir dul ile bir kızın nikâhlarını geri çevirdi.

Dârekutnî, Sünen'de (III. 334) Zemmarfnin yanlışlıkla Sevrî'den bunu naklettiğini vehmettiğini, doğru şeklin ise, Yahya'dan, Muha-cir'den, Ikrime'den olduğunu ve hadisin mürsel olduğunu söyler.

Heysemî ise, Mecmau'z-Zevaid'de (IV. 279) hadisin senedinde Ishak b. ibrahim b. Cûtî'nin bulunduğunu, kendisinin bu zatı tanımadığını, ancak hadisin diğer ravilerinin sika olduklarını belirtir.

et-Ta'liku'1-Muğnî'nin müellifi, Heysemî'nin bu görüşünü reddeder ve Zehebî'nin, Ishak b. ibrahim b. Cûtî es-San'ânî' hakkında verdiği bil­gileri naklederek bu zatın Said b. Salim el-Kaddah'tan rivayette bulun­duğunu ve Taberânî'nin hocası Ali b. Bişr'in de kendisinden rivayet ettiğini zikreder. Bu zatın oğlu Muhammed de, Taberânî'nin hocasıdır. et-Ta'liku'1-Muğnî'nin müellifi, et-Tankih'in müellifinden de şu sözü nakleder: "Ishak b. ibrahim: Ibnu Cûtî et-Taberânî diye bilinir. Zayıf bir ravîdir. Lakin bu rivayeti ez-Zemmârî'den sadece kendisi nakletme-miştir."

Bu son cümlesiyle şunu kastediyor. Hadisin, Ishak b. ibrahim ta­rafından nakledilmiş olmasından kaynaklanan zayıflığı, başkalarının rivayeti eriyle desteklenmekte, böylece sözkonusu hadis, "hasenun liğayrihi" derecesine yükselmektedir.

Gördüğün gibi hadis sahih olup, hüccet olarak alınmaya elve­rişlidir. Çünkü Ibnu Abbas'ın ilk rivayeti, ikinci rivayeti ve Ümmü Se­leme'nin rivayeti onu desteklemektedir.

Sözkonusu hadis, başka zayıf senedlerle de rivayet edilmiştir. Dârekutnî (III. 224-226) ve Ibnu Hacer (el-Feth, IX. 161) bunları zikre­derler. Ancak onları burada zikretmek istemiyoruz. Hüccet olmaya elve­rişli olanı zikretmekle ve hadisin sıhhatini zedeleyen şeyleri ortadan kaldıran hususları anlatmakla yetiniyoruz.

Nitekim Ibnu Hacer (IX. 161) de bu hadis hakkında şöyle demek­tedir: Hadise itiraz etmenin anlamı yoktur. Çünkü hadisin tarikleri (rivayet senedleri) birbirlerini kuvvetlendirmektedir.

Haddi zatında bu rivayetler, bu hususta Peygamber'den (s.a.v.) özellikle yetime ve bekâr kız hakkında yukarıda naklettiklerimizin uy­gulamalı bir açıklamasından başka birşey değildir.

Bu uygulamalı açıklama ne anlama geliyor?

Bu açıklamada kadının, rızası olmaksızın kendisine denk veya denk olmayanla evlendirilmiş olması arasında bir ayırım yoktur. [316]

neslihan
Sun 18 January 2015, 08:59 pm GMT +0200
Peygamberimizin bu hususta net tavrinin oldugunu görüyoruz bu da tüm insanlara ornek olacak nitelikte...

ceren
Thu 29 September 2016, 08:18 pm GMT +0200
Aleykumselam.Kendi rizasi ile helal yolla helal dairede evlenen kullardan olalim inşallah.Rabbim razi olsun paylasimdan...