- Zulkarneyn Peygamber Midir

Adsense kodları


Zulkarneyn Peygamber Midir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
meryem
Sat 4 December 2010, 12:08 pm GMT +0200
Zulkarneyn Peygamber Midir

Kur'anı  Kerim,   Zulkarneyn'in  güneşin  battığı  yere geldiğinde   bir   millet   bulduğunu   belirtmektedir.   "Ey Zulkarneyn! İstersen onlara ceza verebilirsin, istersen de iyi mualeme edebilirsin,dedik"

Ayetin zahiri, bu sözü Yüce Allahın ona söylediğini ve galip geldiği millet hakkında yapacağı muamelede serbest bıraktığını belirtir. İsterse onlara ceza verir, isterse onları bağışlar ve güzellikle muamelede bulunur.

Alimler, Yüce Allahın Zulkarneyn'le konuşması, dolayısıyla onun peygamber olup olmadığı konusunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları Zulkarneyn'in peygamber olduğunu söylemiş ve Yüce Allahın "Ey zulkaneyn...dedik" sözünü delil göstermişlerdir. Yüce Allahın konuştuğu insanın da ancak bir peygamber olduğunu söyleyerek bu konuşmanın onun peygamber olduğunu gösterdiğini belirtmişlerdir.

Başkaları ise Zulkarneyn'in peygamber değil,adaletli bir kral ve bir insan olduğunu söylemişlerdir.Peygamber olmadığını' söylemelerinin sebebi de, bir kimsenin peygamberliğinin ancak makbul bir delil ile sabit olabileceğini söylemeleridir. Bu sabit delil de ya ayet olur veya sahih bir hadis olur. Böyle bir delil olmadığına göre Zulkarney'in peygamber olduğunu söylemek caiz olmaz, aksi halde peygamber olmayan birini peygamber yapmış oluruz, derler.

Bazı alimler de peygamber olup olmadığı konusunda susmayı tercih etmişlerdir.Peygamberdir, demiyoruz, çünkü peygamber olduğunu söylemek için ayet veya sahih hadis gerekir, bu da mevcut değildir.

Peygamber olmadığını da söylemiyoruz,çünkü peygamber olabilir, zaten Kur'an bütün peygamberlerin adlarını vermez ve hepsinin öyküsünü bize anlatmaz. Nitekim "Daha önce peygamberlerin bir kısmını sana anlatmış ve bir kısmını da anlatmamıştık"[357] der. Peygamber olmadığı halde peygamber olduğunu söylersek,onlardan olmayan birini peygamber yapmış oluruz, bu da yanlış olur, peygamber olduğu halde peygamber değildir, dersek, onlardan olan birini dışlamış olururuz, bu da yanlış olur, Peygamber olduğunu veya olmadığını kanıtlayan bir delil elimizde olmadığından, en iyisi bu konuda karar vermemektir,derler.

Biz   de   Zulkarneyn'in   peygamber   olup   olmadığı konusunda karar vermeyen alimlerin görüşüne katılıyoruz. Peygamber midir, değil midir? bilmiyoruz. Çünkü her ikisi de muhtemel olabilir.

Peygamber olup olmadğı konusunda karar vermemek, metodlu bilimsel araştırmaya uygun olandır.Çünkü bilgi olmadan hüküm vermek doğru değildir. Hüküm de ancak delille olur. Kesin delil de mevcut değildir.

Zulkareyn peygamber ise, Yüce Allahın "Ey Zulkarneyni..."    diye   hitap   etmesinde   bir   kapalılık yoktur. Çünkü Yüce Allah peygaberlere direkt seslenir.

Peygamber   değilse,    o   zaman   yüce   AIlahm"Ey Zulkameyn!..." sözü ile ilgili olarak üç ihtimal sözkonusu olur:

a- Yüce Allah, Zulkarneyn'in ordusunda bulunan bir peygambere bu sözü bildirmiş, bu peygamber de ona bildirmiş olabilir.

b- Hz.Musa'nın peygamber olmadığı kesin olan annesine Musa'nın korunması için garantili bir yolla ilham ettiği gibi, bunu Allah kendisine ilham etmiş olabilir.

c- Bu sözler, yendiği ve ülkelerini fethettiği halka karşı Zulkarneyn'in durumunu anlatan sözler olabilir. Çünkü Allah onu kendilerine galip ve üstün yapmış ve sosyal yasalarını uygulayarak haklarında tasarruf serbestisi vermiştir.

Sonuç olarak, tercih etmemizi gerektirecek bir delil olmadığından ihtimallerden birini tercih edemiyoruz.[358]


[357] Nisa,164

[358] Dr. Salâh Abdülfettah Hâlidî, (Çeviren: Ahmet Sarıkaya), Kur'an Öyküleri, Kitap Dünyası Yayınları,

(2.Baskı) Konya 2005: II/285-287.



HALACAHAN
Fri 29 April 2016, 08:10 pm GMT +0200
Selamun aleykum. . Ben peygamber  diye biliyordum .. Ancak net olarak belli değilmiş..Allah razi olsun paylaskminiz için.. Böylece yeni bir şey daha öğrenmiş olduk ..

melik önal
Fri 29 April 2016, 09:33 pm GMT +0200
Ben zulkarneyn Hazretlerini peygamber diye duymuştum ama bunu öğrendiğimde iyi oldu

Bilal2009
Sat 30 April 2016, 12:37 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Zülkarneyn as ın Peygamber olup olmadığı belli değildir ancak Allah ın veli bir kuludur.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Yağmur Gümüş
Sat 30 April 2016, 11:43 am GMT +0200
Bismillah...
Zulkarneyn Peygamber midir henüz belli değil ama Allah dostu olduğu bilinmektedir.
Allah cc. razı olsun.

Alican 7-B
Sat 30 April 2016, 09:17 pm GMT +0200
Aleyküm selam ve rahmetullah ve berekatühü. Zulkarneyn'in peygamber olup olmadığı bilinmemekle birlikte bazı ilim adamları peygamber bazıları değil der. Ama bir Allah dostu olduğu kesindir. Rabbim paylaşım için razı olsun.

İsra Mirac (Esra)
Tue 30 October 2018, 11:31 pm GMT +0200
Hızır as. İçin de aynı ihtilaflar mevcut. Bazı şeyler bir sır elbet. Allah cc ona kelam etmiş , ne büyük lütuf

Sevgi.
Wed 31 October 2018, 12:05 am GMT +0200
Rabbim bilgiler için razı olsun inşaAllah ilmimizi artırsın.  Amin Ecmăin