- Zina çocuğunun 3 şerliden biri olması

Adsense kodları


Zina çocuğunun 3 şerliden biri olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 16 June 2011, 03:31 pm GMT +0200
3- Zina Çocuğunun Üç Şerliden Biri Olması



Hz. Âişe'ye Ebu Hureyre'nin Resûlullah'ın "Zina yolu ile olan çocuk üç şerliden biridir" buyurduğunu rivayet ettiği söylenince şöyle demiştir:

Allah Ebu Hureyre'ye rahmet etsin. Yanlış işitmiş, yanlış cevap vermiştir... Hadisin aslı böyle değildir. Münafıklardan biri Resûlullah'ı rahatsız ediyordu. Hz. Peygamber:

“Falanın şerrinden beni kim korur? di­ye sordu.”

Bunun üzerine "Ya Resulallah, o bir zina çocuğudur" denildi. Peygamber de "onun için üç şerliden biri denilir. Oysa Yüce Allah "... hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez." buyurmuştur" [153] dedi. Bir başka rivayette ise Hz. Peygamber:

"... Anne-babasının suçundan hiçbir şey ona gerekmez. Zira hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenemez" [154] buyurmuştur.

Bu hadis İbn Abbas'a ulaşınca "eğer zina çocuğu üç şerliden biri olsaydı, onu dünyaya getirinceye kadar annesinin recmedilmesi ertelen­mezdi." [155] Diyerek karşılık vermiştir. İbn Abbas'ın bu düşünce tarzı gü­zeldir. Zira eğer zina çocuğu üç şerliden biri veya "cennete girmeyecek" [156] olsaydı, onu dünyaya getirinceye kadar annesine yaşama mühleti verilmesinin bir anlamı olmaz, aksine cennet ehli olmadığı için o henüz ana rahminde iken annesinin recmedilmesi daha doğru olurdu. Hatta had cezasının günahın affı için keffaret olduğunu kabul eden görüş esas alınacak olursa çocuğun anne-babasıyla birlikle cennete girmesi söz ko­nusu olacağından bu durum onun için daha hayırlı olurdu.

Hz. Âişe'nin bu âyetle ravinin rivayetinde hata ettiğine dair istid­lali, Allah'ın kitabına ayları olan rivayetlerin kabul olunmayacağını ifade eden bir istidlaldır. Buna göre, Ebu Hureyre'nin bu hadisi eksik rivayet etmesi, onu Kur'an'a aykırı hâle getirmiştir. Kur'an'a aykırı olan bir ri­vayet ise o durumu sürdükçe kabul olunmaz. Meğer ki o eksiği ta­mamlayan ve aykırılığı gideren bir başka rivayet söz konusu olsun. Nite­kim Ebu Hureyre'nin hadisini değerlendiren Hz. Âişe de bunu yapmış, Kur'an'a aykırı olması sebebiyle onun hatalı olduğunu ifade etmiştir. Bu, Hz. Aişe'nin İbn Ömer'in bir önceki hadisi konusunda yaptığı şeyin ay­nısıdır. [157]



[153] Hâkim, el-Müstedrek, IV, 100.

[154] Zerkeşî, el-İcabe, s. 119.

[155] Zerkeşî, a.e., s. 120.

[156] Îbnü'l-Cevzî, el-Mevzuat, 3, 111.

[157] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 57-58.