- Zenginlik

Adsense kodları


Zenginlik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
armi
Wed 7 April 2010, 04:30 pm GMT +0200

ZENGİNLİK




İhtiyaçtan fazla mala sahip olma. İnsanın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için Allah Teâlâ pek çok nimet yaratmış ve bunları meşru yollarla elde etmesine (mülkiyet hakkı) izin vermiştir. Çeşitli sebeplerle bazı insanlar ihtiyaçlarından daha fazla mala sahip olurken, bazıları ihtiyaçlarını dahi karşılayamazlar. İslâm´a göre ancak; tarım, sanayi, ticaret, çalışma, hibe, miras. gibi helal kazanç yollarıyla elde edilen zenginlik meşrudur. Kumar, çeşitli şans oyunları, çalma, gasp, hileli ticaret.. gibi haram yollarla elde edilen zenginlik ise meşru değildir.

Zenginlik bazı dinî sorumlulukları gerektirir; zekât, hacc, kurban, sadaka, hayır-hasenât gibi. Bu tür ibadetlere ve insanlara yardıma vesile olacağı için helal olsa da gereği yerine getirilmeyen zenginlikler ise yerilmiştir. Diğer taraftan İslâm sadece dünya malına dayanan, geçici ve yok olucu olan mal zenginliğini değil, belki bundan daha çok, gönül ve davranış zenginliğini (takva ve güzel ahlak) tavsiye etmiştir. İmtihan için insanları farklı yapı ve kabiliyetlerde yaratan, onlara farklı nimetler veren Allah Teâlâ, servetin sadece zenginler arasında dolaşan dar bir mülkiyet haline gelmemesini, tabana yayılmasını (el-Haşr, 59/7) tavsiye etmiş, bunu temin için de zenginlere zekât, sadaka yardım gibi şeyleri emretmiştir. Bu tedbirler, zenginlerle fakirler arasındaki maddi ve manevi farklılıkların azalmasını, yardımlaşma ve insanların birbirine yaklaşmasını ve böylece sağlam bir toplum yapısının oluşmasını sağlar. Dinî vecibeleri yerine getirse de zenginler, kazandıklar malı lüks ve israf içinde, başkalarını kıskandıracak bir şekilde harcayamazlar. Kazanmada olduğu gibi harcamada da meşruiyet çizgisinden ayrılmamak gerekir. Her nimetin şükrü kendi cinsiyle olacağından, zenginliğin şükrü, muhtaçlara yardım etmek suretiyle yerine getirilir. Diğer taraftan iddihar, yani mal ve paraların bloke edilmesi ve üretim, ticaret, harcama vb. ile ekonomiye sokulmaması da dinen doğru değildir. Allah, çalışıp kazanan, kazancını verimli ve hayırlı yerlerde harcayan kullarını sever. Zenginlik hem yatırımlara yöneltilerek yeni iş sahaları açılmasına hem de infak edilmek suretiyle sosyal mutluluk ve refahın artmasına, böylece şükrün yerine getirilmesine vesile olmalıdır.

 

selinay 7b
Fri 1 January 2016, 07:17 pm GMT +0200
selamun aleykum
zengin insanların yerine getirmesi bazı sorumluluklar vardır. bunlar : zekat , hac , kurban ve sadakadır. zengin insanların bu sorumlulukları yerine getirmesi gerekir.
Allah razı olsun

Sevim Altunkaya 7/A
Fri 1 January 2016, 08:43 pm GMT +0200
En güzel zenginlik gönül zenginliğidir. Zengin olupta malımızı esirgiyorsak eğer Allah katında bir önemi kalmaz.

damla6d
Fri 1 January 2016, 08:47 pm GMT +0200
Zengin olunca insanın yapması gereken şeyler vardır.Sadaaka vermek,zekât vermek gibi..Ama en güzel zenginlik gönül zenginliğidir.Allah c.c. razı olsun.

Bilal2009
Sat 2 January 2016, 04:06 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Para insanı nasıl kullanılırsa öyle insana dereceler kazandırır. Bu dereceler artı yönde de olabilir eksi yönde de. Bunu insan seçer. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Kevšer
Sat 2 January 2016, 07:53 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. En büyük zengillik gönül zenginliğidir.Mevlam gönüllerimizi zengin eylesin inşaAllah.. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim...

gizem 7/a
Sat 2 January 2016, 12:59 pm GMT +0200
zengin olupta zekat vermeyen hacca gitmeyen insanlar olmamalıyız.Ne kadar zengin olurssak olalım ibadetlermizi yapalıyız.Zengin olduğumuzda çok paramız varsada haram olmamalı.

ikranur 7d
Sat 2 January 2016, 01:55 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
eğer zenginsek helal yoldan zengin olmalıyız. herzaman Allaha şükretmeliyiz. zekatımızı vermeliyiz. namazımızı terketmemeliyiz.
Allah c.c. razı olsun.

Yağmur Gümüş 8-B
Sat 2 January 2016, 04:00 pm GMT +0200
Bismillah...
Bir insanın zengin olmasının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan insanın içinin güzel ve zengin olmasıdır.
Paylaşım için teşekkürler.

rabiayldz
Sat 2 January 2016, 04:49 pm GMT +0200
Zenginlik ile kendimizi  övmememiz gerekir.Zengin olduysak fakirlere yoksullura yardım etmemiz gerekir.ALLAH kimseyi zenginlik ile övündürmez inşAllah. (AMİN).

halim
Fri 26 February 2016, 12:45 am GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah malını mülkünü Allahu teala yolunda harcayan sadakasını zekatını malının miktarına göre hakkaniyetle veren hayırlı insanlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun

Fatma6969
Tue 30 October 2018, 05:35 am GMT +0200
 Zenginlikte fakirlikte Allah’ın insanlara verdiği bir imtihan yöntemidir allah zengine çok para verir ve bu parayı kimin yolunda harcayacak ona bakar şükrünü  eda edebiliyor mu buna bakar, fakire de az verir ve oda azla yetinebiliyor mu elindeki az olan nimetin vericisinin Allah olduğunu unutup unutmadığına bakıyor  İsyan edip etmediğine bakıyor kısaca hepsi  yine biz insanlar için bir örnek teşkil ediyor.  Genelde Bu konu hakkında şu şekilde dua ederim  Allah bana kendi yolunda harcamayacağım parayı pulu serveti nasip etmesin eğer Rabbimi unutacaksam o varlık benden uzak olsun en büyük zenginliğim eşi benzeri olmayan Rabbim olsun bu bize kafi Allah razı olsun

ZeynepZehra
Tue 30 October 2018, 07:06 am GMT +0200
Kişi zengin olunca bunu kendinden bilmemelidir.Ğaniyy olan Allah o kulunu Muğni eylemiştir.Allahu Teala dilemedikten sonra ne kadar çalışırsak çalışalım yine de zengin olamayız.Bu yüzden kişi zengin olduğu vakit muhakkak malın da fakirlerin hakkının olduğunu da unutmamalıdır.Zenginlik de fakirlikte kişiyi cennete götürebilir.Allah yolunda infak ederek cenneti kazananlardan olalım inşALLAH