- Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?

Adsense kodları


Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Sun 22 February 2015, 06:25 am GMT +0200
Zekatın mahiyeti ve önemi nedir?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekatın sarf yerleri Kur’an’da ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhari, Zekat, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekatını vermesi gerekir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut, 1997, II, 389 vd. ). Nisap altında 20 miskal (80. 18 gr), devede 5, sığırda 30, davarda 40’tır. Zekatın farz olması için şartlar; malların nami (Üreyici) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

Zekat hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Zekat, Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette namaz ile birlikte zikredilmiş (Bakara, 2/43, 110; Hac, 22/78; Nur, 24/56); Hz. Peygamber (s.a.s.) de zekatın İslam’ın en temel ibadetlerinden biri olduğunu bildirmiştir (Buhari, Zekat, 1). Kur’an ve hadislerde zekatın ardı ardına zikredilmesi toplumların ruhi olgunluğa ulaşmasında bu iki ibadetin rolünü göstermesi bakımından son derece önemlidir. Kur’an-ı Kerim, iyiliğe erişmenin ve muttaki bir mümin olabilmenin ilk şartlarından birinin zekat vermek olduğunu ifade eder (Bakara, 2/177). Aynı zamanda zekat kurtuluşa eren müminlerin vasıflarından biridir (Mü’minun, 23/1, 4). Bütün bunlara ilaveten zekat vermek, Allah’ın rahmetini celbeden hususlardandır (A’raf, 7/156). Kısaca zekat, malı temizleyen ve manevi arınmaya vesile olan bir ibadettir (Tevbe, 9/103). Ayet ve hadislerde sıklıkla emredilen zekatı vermemek müşriklerin vasfı olarak görülmüş ve Kur’an’da bu durum yerilmiştir (Fussilet, 41/6-7).

Zekatın topluma dönük pek çok yararı da vardır. Mesela zekat, maddi gücü olmayanları kalkındırır, zengin ile fakir arasındaki uçurumu azaltır, zengin ile fakir arasında sevgi ve yakınlık doğmasına vesile olur. Bu yönüyle zekat toplumsal kenetlenmeyi artırır. Ayrıca toplumları bencillik ve kin gibi ahlaki hastalıklardan arındırır. Zekatın verileceği yerlerin toplumun her katmanındaki insanları kapsaması sosyal dayanışmanın da garantisidir.

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

RAMAZAN 7/D
Tue 18 August 2015, 04:03 pm GMT +0200
Es Selamün Aleyküm . Zekat temel ibadetlerimizden biridir. Rabb'imizin bizlere verdiği rızıkların bir kısmını kardeşlerimizle paylaşalım , hem malımızı temizleyelim , hemde maanevi anlamda bir arınma yaşayalım ve bir ibadetimizi yapmanın sevincini yaşayalım . Rabb'im bizleri cimrilerden eylemesin , cömert kullarından eylesin

ikranur 7d
Tue 18 August 2015, 04:28 pm GMT +0200
ve aleykumusselam ve rahmetullah. islamın şartlarından biridir zekat wermek. malı olan zekatı wermek farzdır. malınn zekatını weren tekrar bol ve berektli yeni bisenede yaşamış olur. bizler ne kadr verirsek elimizi açarsak cömert olursak allhımda bizlere okadr dan daha fazlasını verecektir. allahım bizleri cimri dgl cömert eyle.gönlü zengınlerden eyle. sana layık kul eyle amin..

melda 6D
Tue 18 August 2015, 04:39 pm GMT +0200
Selamün aleyküm.
Zekat vermek ; toplumu birbirine kenetler. Zengin ile fakir arasındaki uçurum azalır, sevgi artar. Maddi durumu olan kişi sahip olduğu malın zekatını vermelidir.  Bu konuyla ilgili çok güzel bir hikaye biliyorum. Biri ölmüş.  Kefeninin içinden tıkırtılar gelmiş. Açmışlar , baktıklarında bir yılan ölen adımın boynuna dolanmış , etini yiyor. Yılanı öldürmeye kalmışlar yılan dile gelmiş: Siz beni neden öldürmeye kalkıyorsunuzki ben Allah'ın benden istediğini yapıyorum. Onlarda : Tamam , demişler. Peki o adamın suçu neydi diye sormuşlar. Yılan: namazını kılmazdı , zekatını vermezdi. demiş. Eğer bizlerde zekatımızı vermessek malımız yılan olarak boğazımıza dolanır. Ben senin dünyadaki malınım sen zekatını vermedin der. Bizlerde sahip olduğumuz malın zekatını verelim inşallah.