- Zekat nasil hesaplanir ?

Adsense kodları


Zekat nasil hesaplanir ?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
fakir
Mon 16 February 2009, 02:36 am GMT +0200
Para ve altinin zekati nasil hesaplanir?  
Paranin zekati: Peygamber Efendimiz Hazretleri (s.a.v) zamaninda günümüzde oldugu gibi para yoktu.Dinar isimli altin para ile, dirhem isimli gümüs para vardi.Zekat da bu sebeple altin ve gümüs para üzerinden hesaplaniyordu.Bunun için, günümüzde paralarda nisap miktari, altin esas alinarak tespit edilir. Bu da 85 gram altindir.Bir miktar parasi, bir miktar da altini olan kimse, sayet her ikisinin toplami 85 gram altina esit gelirse, zekat vermekle mükellefdir.

Safilere göre böyle bir ilave yapilamaz.Bir kimse zekatla mükellef olabilmesi için nisap miktari altina veya paraya sahip olmasi gerekir.Safiilerde nisap miktari 72 gram altindir. Paranin zekati 1/40 ( % 2.5 )'dir
Altının zekatı Peygamber Efendimiz Hazretleri (s.a.v) bir hadislerinde, "Altin üzerinden yirmi miskalden azinda zekat yoktur, gümüs üzerinden iki yüz dirhemden azinda zekat yoktur" buyurarak, altin ve gümüsün nisap miktarini belirlemistir.Bu da günümüz ölçülerine göre altinda 85 gram, gümüste 595 gram eder.*

85 gram altinin zekati 2 gram altindir. Bu ise 1/40 demektir.85 gramdan sonrasi, yaklasik 20 gram olmadikça zekata tabi degildir.85+20 olursa, o yirmi gram da ayrica zekata tabidir.Ancak 20 gramdan az olan altin zekata tabi olan baska bir seyle mesela para ile birlikte hesaplandiginda nisap miktarina ulasiyorsa yine zekati verilir.85 grama ilaveten mevcut olan 20 gram altinin zekata tabi olmamasi, Imam-i Azam 'a göredir.Talebesi olan Imam Ebu Yusuf ve Imam Muhammed'e göre bu fazlaligin da kirkta biri zekat olarak verilir.

Imam Safii ve diger mezhep imamlari da fazlalik için 1/40 zekat verilecegi görüsündedirler. Gümüste de ölçü 1/40'dir.Buna göre 595 gram gümüsün zekati, 15 gram gümüsdür.

Altindan veya gümüsten yapilmis sanat eserleri eger nisap miktarina ulasirsa zekati verilir. Böyle bir antika eserin zekati eger kendisinden verilecekse tartilir, kirkta biri zekat olarak verilir.Fakat baska birseyden verilirse, degeri nazara alinir.Kendi cinsinden ödendigi takdirde de Imam-i Azam ve Ebu Yusuf'a göre degeri esas alinir.

Hanefi mezhebine göre altin, gümüs ve ticari mallarinin nisap miktarinda bunlarin bir cinsten bulunmasi sarti aranmaz.Mesela bir kimsenin bir miktar altini, biraz gümüsü, biraz da ticaret esyasi bulunsa, bunlarin toplami nisap miktarina ulassa, böyle birinin zekat vermesi farzdir. Safii'ye göre altin ile gümüs farkli cinsten olduklari için, nisapta beraber hesaplanmazlar.

* Altin için 72, 91, 96 ve 100 grami; gümüs için de 642 ve 700 grami esas alanlar da vardir. Bu farkliligin nereden kaynaklandigini daha önce anlattik.Oraya bakilabilir.

Karisik altinin zekati (Magsus) Magsusun ( halis olmayan, yani yabanci madenler karismis olan altin veya gümüs ) zekati hakkinda mezheplerin çesitli görüsleri vardir.Mesela Hanefi alimlerine göre, altin veya gümüsün halis olmasi sart degildir.Içindeki altin veya gümüs agirligi yabanci madenlerden fazla veya ona esit ise, tamamini altin veya gümüs olarak düsünüp zekatini vermek gerekir.

Safiilere göre, "magsus" olan altinin içerisndeki halis altin kismi nisap miktarina ulasmadikça zekatini vermek gerekmez.

Zinet esyasina zekat düser mi? Kadinin kullandigi zinet esyasi ya altindan, ya gümüsten veya inci,elmas,yakut ve zümrüt gibi kiymetli taslardan yapilan kadinlarin zinet esyasina zekat düsmedigi hususunda bütün alimler ittifak halindedir.Ancak zinet esyalarina zekat düsüp düsmeyecegi hususunda mezhepler arasinda farkli görüsler vardir.

Mesela Hanefi mezhebine göre, altindan veya gümüsten yapilmis olan, nisan yüzügü, küpe,bilezik gibi zinet esyalari nisap miktarina ulastiginda, üzerinden bir sene geçtigi zaman zekat vermek gerekir.Bu zinet esyalarinin zekati kendi cinsinden degil de baska bir seyle, mesela para ile ödenecekse, kiymetleri esas alinir.Bunda ittifak vardir.Kendi cinsleriyle, yani altin veya gümüsle ödenecegi takdirde ise Imam-i Azam ve Imam Ebu Yusuf 'a göre grami, Imam Züfer'e göre kiymetleri ,Imam Muhammed'e göre ise daha faydali olan hangisi ise o esas alinir.Mesela 85 gram agirliginda olan bir altin bilezik, üzerindeki sanat eseri sebebiyle fiyat itibariyla 110 gram altin degerinde olsa, eger altindan baska birseyden verilecekse,85 gramin degil, maddi degeri olan 110 gramin zekati verilir.Fakat altin olarak verilecekse, Imam-i Azam ve Imam Ebu Yusuf'a göre 85 gramin zekati verilir.Altin ve gümüsten olan zinet esyasinin zekatini vermek Hanefi mezhebine göre gerektigi halde, cumhur dedigimiz müçtehidlerin çogu, zinet esyasina zekat düsmeyecegi kanaatindedir.Mesela Safii, Maliki,Hanbeli mezhebine göre ve birçok Sahabi ve Tabiine göre zinet esyasina zekat düsmez.

Safii mezhebine göre, kadinin sahip oldugu altin ve gümüsten olan zinet esyasinin üzerinden bir sene geçmis olsa bile, zekata tabi olmaz.Bu mezhebe göre, kadinin zinet esyasi insanin normal olarak kullandigi elbise gibidir, sahsi ihtiyacidir.

Maliki ve Hanbeliler'e göre kadinin kullanma hakkina sahip olduklari zinetlerin zekata tabi olmadigi görüsündedirler.Fakat Malikiler'e göre bir anne ,kizi için veya bir erkek evlenmeden önce ileride lazim olacak düsüncesiyle aldigi zinet esyasi üzerinden bir sene geçtigi takdirde zekatini vermesi gerekir.Yine bu mezhebe göre kullanilmayacak derecede kirilan zineti tamir ettirme düsüncesi olmazsa,zekatini vermek gerekir.

Erkeklerin ise altindan zinet esyasi kullanmalari caiz degildir.Kullanilirsa , zekata tabi mallariyla birlikte nisaba ulasirsa, zekat vermeleri farz olur. ( Mezahibü'i-Erbaa, 2:602 ; Muvatta, Zekat:5 )

Ancak " Kadinin zinetine zekat düsmez" diyen alimler, kadinin zinet esyasinin örfe ve içtimaimevkisine göre normal olmasini ve zekattan servet kaçirma gibi bir niyet tasinmamasini sart kosmuslardir. Israfa ve gösterise kaçan veya zekatinin verilecegi kanaatindedirler. ( Hukuk-u Islamiyye Kamusu, 4:112 )

Bazi müçtehidler de "Bunlarin zekati ihtiyaci olanlara emaneten vermektir.Veya süs esyalarina sadece bir defaya mahsus olmak üzere zekat düser" hükmünü benimsemislerdir. Zinet esyasina zekatin verilecegini savunan alimlerin de, verilmeyecegini savunan alimlerin de delilleri vardir.Mesela,zinet esyasinin zekata tabi oldugunu savunan Hanefiler ve Mücahid Zühri gibi alimler,su hadisi görüslerine delil olarak zikrederler:

Bir kadin ile kizi beraber Resulullah (s.a.v)'a gelmisti.Kizin kolunda iki tane kalin bilezik vardi. Resulullah(s.a.v) kadina, "Bunun zekatini veriyor musun?" dedi. Onon "Hayir" cevabi üzerine de söyle buyurdu:

"Kiyamet gününde Allah(c.c)'in onlarin yerine sana atesten iki bilezik taktirmasi hosuna gider mi?"

Bu tehdidi duyan kadin hemen onlarin çikartti ve "Ikisi de aziz ve celil olan allah ve Resulüne aittir" diyerek Resulullah (s.a.v)'a uzatti. ( Ebu Davud, Zekat:9 )

Yine bu alimler, Peygamber Efendimiz Hazretleri (s.a.v) Hz. Aise(r.anha) 'nin parmaklarindaki büyük yüzüklerin zekatini vermedigini söylemesi üzerine, "Onlarin zekatini vermemen atese girmen için sana yeter" ( Ebu Davud, Zekat:9) seklindeki tehdidini de delil olarak zikrederler.

Zinet esyasina zekat düsmeyecegini söyleyenler de, "Zinet esyasi zekata tabi degildir" ( Darekutni, Sünen,2 :107 ) hadisini ve Hz.Aise (r.anha)'nin kardesinin yetim kizlarina baktigini, onlarin zinet esyasi oldugu halde zekatlarini vermedigini görüslerine delil olarak zikrederler.(Muvatta, Zekat:5) Ayrica Hz.Cabir bin Abdullah (r.a) zinetin zekati hususundaki bir suali verilmeyecegi seklinde cevaplandirdigini söylerler.

Bu hususta Hanefi mezhebinin esas alinmasi, fakirleri koruma açisindan daha uygundur.

 

ceren
Fri 7 November 2014, 07:18 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Zekatın mesheplere göre nasıl hesaplanacağını ve verileceğini öğrenmiş olduk.....

saniye
Fri 7 November 2014, 08:02 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Zekatlarim miktari her mezhebe göre verilmiş, öğrenmiş olduk Rabbim razi olsun.

SEVİLAY AKTAY 8/B
Tue 16 December 2014, 11:34 pm GMT +0200
Nasıl hesaplandığnı  bize bilgilendirdiginiz için teşekkürler.

saniye
Fri 10 July 2015, 02:34 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Bayanın kullandığı ziynet eşyalarına zekat düşüp düşmediği konusunda mezhepler arasi farklılıklar var. Buna sebep Efendimizden gelen farklı rivayetlerin olmasi. İnş zekâtlarımızı daimi verenlerden oluruz.

mevlüde06
Fri 10 July 2015, 11:45 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.; evet her ne kadar kadının ziynet eşyalrına zekat düşüp düşmemesi hususunda ihtilaflar olsa da Hanefilere göre verilmesi gerek.
Allah razı olsun hocam.güzel ve aydınlatıcı bir paylaşım.

Bilal2009
Fri 31 July 2015, 06:52 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Bu bilgiler gerçekten çok ince bilgiler . Rabbim (celle celalühü) ilim ile amel etmeyi nasib eylesin.

Rüveyha
Fri 31 July 2015, 08:47 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin İnşaAllah.Günümüz de zekattan bir haber kardeşlerimiz var.Rabbim uyandırsın,zekatını,sadakasıni hakkıyla verenlerden oluruz İnşaAllah

besiye7A
Fri 31 July 2015, 09:06 pm GMT +0200
Inşallah sizler zekatını vs dakikasını hakkını verenlerden oluruz kardeşim için teşekkürler allah razı olsun

halim
Sat 19 March 2016, 06:05 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah Allah bize malk mülk nasip ederse Allah için bizde onun zekatını verenlerden olur allahın rızasına mazhar oluruz.

ALLAH razı olsun

damla6d
Sat 19 March 2016, 06:08 pm GMT +0200
#Selamun aleykum..Vesilenizle bunları da öğrenmiş oldum..Rabbim razı olsun..#

HALACAHAN
Tue 28 June 2016, 06:45 am GMT +0200
Dinimiz ıslamiyetin beş şartından biri olan zekat ibadetinin mezheplere bir nasıl yapılacağı nasıl hesaplanacagi  açıklanmış.. Faydalı p aylasiminiz için Allah razi  olsun.. Rabbim verdiğin nimetlere şuurunu yerine  getirmeye çalışan kullardan eyle bizleri ..

yagmur_7-c
Tue 28 June 2016, 03:36 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Zekatın verilmesi için kişin belli bir seviyede mal mülk sahibi olması gerekir yada işi ....Buna sahip olan kişi malının yada sahip olduğu her neyse onun 1/40'ı vermelidir...Tabii ki de bu oran hayvansal veya bitkisel üründe yada ziynet eşyasında farklılık gösterebiliyor...Nisap miktarı ,magsus miktarı gibi leyler var...Maşallah çok güzel açıklamışi...Zekat her mezhebe göre farklı veriliyor ....Ama en doğrusu olarak Hanefi mezhebi 'ne göre verilmelidir...rabbim gönlü bol -zengin- kişilerden etsin inşallah...

HALACAHAN
Wed 8 February 2017, 03:19 pm GMT +0200
Zekatin birikim miktarina ve mezheplere gore nasil verecegimizi ogrenmis olduk Alllah razi olsun

Sevgi.
Wed 8 February 2017, 03:32 pm GMT +0200
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Zekatın miktarı mezheplere göre hesaplanır. Mevlam bizleri zekatını hakkıyla verenlerden eylesin inşaAllah. Amin ecmain.
  Bilgiler için Allah ( c.c ) Razı olsun..

ceren
Fri 25 October 2019, 02:49 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri onun emir ettiği şekilde zekatını hesaplayan ve zekatını veren kullardan eylesin inşallah....