- Zekât mükellefi

Adsense kodları


Zekât mükellefi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 20 January 2011, 05:10 pm GMT +0200
38.  Zekât Mükellefi


Fıkıh âlimleri, zekât'in çocuk, deli ve köle olmayan ve zekât'ın nisabına tam bir mülkiyetle sahip olan her müslümana vacib olduğunda müttefiktir­ler. Fakat çocuk, deli ve kölelerle İslâm tebaası gayr-i müslimlere ve -başka­sına alacaklı veya borçlu olan, ya da vakıf malı işletenler gibi- tam mülkiyet sahibi sayılmayanlara vacib olup olmadığında ihtilâf etmişlerdir. [2]

 

 

I.  Çocukların Zekât Mükellefliği
 

Çocukların malına kimisi, «Zekât düşer» demiştir. Ashabtan Hz. Ali, İbn Ömer, Cabir, Hz. Aişe ve fukahadan da İmam Mâlik, İmam Şafii, Süfyan Sevrî, İmam Ahmed, İshak, Ebû Sevr ve daha birçokları bu görüştedir.

Kimisi de «Çocuğun malına asla zekât düşmez» demiştir. Bunu da tabi-lerinden ibrahim en-Nehâî, Hasan Basrî ve Said b. Cübeyr benimser. Kimisi de, yerden çıkan mallarla diğer mallar arasında ayırım yaparak, «Birincisine düşer, ikincisine düşmez» demiştir. Bunu da diyen, İmam Ebû Hanife ile ta-bileridir. Kimisi de, para ile para olmayan mallar arasında ayırım yapıp: «Çocuğun parasına zekât düşmez, fakat sair mallarına düşer» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi, şeriatın farz kıldığı bu zekât, namaz ve oruç gi­bi bir ibâdet midir, yoksa yoksul ve düşkünlerin zenginler üzerinde bir hakkı mıdır, diye ihtilâf etmeleridir.

«Zekât da namaz ve oruç gibi bîr ibâdettir» diyenler, zekâtın vücubu için ergenlik şartını koşmuşlardır. Yoksulların hakkıdır diyenler ise, bu şartı koşmamışlardır. Yerden çıkan mallarla diğer mallar ve para ile para olmayan mallar arasında ayırım yapanların ise, neye dayandıklarını şu anda bilemiyo­rum. [3]

 

2 . Gayri Müsîimlerin Zekât Mükellefliği
 

Fukahanın çoğu, îslâm tebaası gayr-i müsîimlerin mallarına zekât düşmediği görüşündedirler.

Ancak bir kitle Hz. Ömer'den, Benî Sü'leb Hıristiyanlarının bütün mal* lanndan, müslümanlardan alman zekâtın iki katını aldığını rivayet etmişler­dir, îmam Şafii, İmam Ebû Hanife, İmam Ahmed ve Süfyan Sevrî bu görüştedir.

İmam Mâlik'ten ise bu hususta herhangi bir şey rivayet olunmamıştır. Bunlar Hz. Ömer'in böyle yaptığı sabit olduğu için bu görüşü benimsemiş­lerdir. Herhalde bunlar ashabın bu gibi davranışlarını mevkuf hadis saymak­tadırlar. Halbuki hadis usûlü buna muarız (muhâlif)'dır[4]


[2] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/85.

[3] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/85.

[4] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/85-86.


ceren
Tue 16 May 2017, 08:34 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri hakkıyla zekatını veren ve feyzine erişen kullardan eylesin inşallah...

Bilal2009
Wed 17 May 2017, 04:20 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri malını Allah yolunda infak edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

RAMAZAN 7/D
Wed 17 May 2017, 04:35 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . İslam'ın kurallarını doğru bir şekilde öğrenmek ve uygulamak hepimizin yapması gereken vazifelerimizdir .
ALLAH cc razı olsun

melda 6D
Wed 17 May 2017, 04:40 pm GMT +0200
Aleyküm selam . Bir verene Rabbim bin verir , bereketini arttırır . Zekatlarımızı verelim inşallah .

Sevgi.
Thu 21 November 2019, 05:25 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herzaman zekatını verenlerden eylesin inşaAllah