- Zekât Hususunda Cimrilik Eden,

Adsense kodları


Zekât Hususunda Cimrilik Eden,

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Mon 4 April 2011, 12:46 pm GMT +0200
Zekât Hususunda Cimrilik Eden,                 
Onu Farz Görmeyen Kimseler Ve Böyleleri İçin Hazırlanan (Ceza)Lar 

Yüce Allah buyurtnaktadır ki:

Ey îmân edenler {yani, ey sadece dilleriyle îmân ettiklerini söyleyen münafıklar}! Mallarınız ve ev­latlarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın... Si­ze rızık olarak verdiklerimizden infak edin, her bi­rinize ölüm gelmezden ve "Rabbim! Beni yakın {çünkü dünyadan çıkıp gitmek pek yakındır} bir tâ*;1 süreye kadar te'hir etsen de sadaka {yani, zekât} versem ve sâlihlerden {yani, mü'minlerden} olsam {ve mü'minlerin yaptıklarını ben de malımla yap­sam}" demeden evvel. Zira eceli!süresi geldiğinde Allah hiçbir kimseyi geri bırakmaz. Allah yaptıkla­rınızdan haberdardır. (Münâfîkûn/9-11) Muhammed sûresinde de şöyle buyuruyor:               

işte siz şanlarsınız: Allah yolunda infak etmeye ça­ğırılıyor sunuz da yine içinizden kimisi cimrilik {yani, infak etmek hususunda cimrilik} ediyor. Oy­sa kim cimrilik ederse, kendi aleyhine cimrilik eder, Allah ganidir {yani, sizin mallarınıza ihtiyacı yoktur}, muhtaç {yani, Allah'ın nezdinde bulunan , hayır ve rahmete muhtaç} olanlar sizlersiniz. Şa­yet yüz çevirirseniz {yani, Allah'a itaatten ve O'nun emirlerini yerine getirmekten yüzçevirirseniz}, ye-: rinize başka bir kavmi getirir, sonra onlar sizin gibi olmazlar {yani, sizden daha çok Allah'a itaatkâr olurlarl. (Muhammed/38)

Al-i İmrân sûresinde de şöyle buyurmaktadır:     

ly Allah'ın lütuf ve kereminden Syani, Kendisinden  bir bağış olmak üzere} kendilerine verdiği şeylerde cimrilik {yani, zekât verme hususunda cimrilik} gösterenler, onu (yani, cimriliği} haklarında hayırlı ik sanmasınlar. Bilakis o, onlar için bir serdir. Kıyâmet günü boyunlarına bir halka olarak geçirilecek­tir. (ÂH İmrân/180)

Bu da şöyle olacaktır. Onlardan herhangi birisinin cimrilik ettiği malı, kıyamet gününde -zehirinin fazlalı­ğından ötürü— başında tüy bulunmayan, çenesi kuvvetli erkek bir yılana dönüşecek ve bu yılan onun boynuna do­lanarak onu sokup duracak. Kollarıyla kendisini koru­mak isteyecek, fakat yılan onun kolunu yakalayacaktır. İnsanlar arasında hüküm verileceği ve cehennem ateşine sürüklenip zincirlere vurulacağı zamana kadar bu yılan onunla birlikte olacaktır.

Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır {yani, sizden zekât hususunda cimrilik edenler bilmelidir ki, O (1, hem malınıza, hem de göklerde ve yerde bulunanlara mirasçı olacaktır. Hepsi ölecek ve geriye sadece azız ve celîl olan Rabbiniz kalacaktır). Allah bü- tün yaptıklarınızdan haberdardır. (Al-i İmrân/180)

, Yahudiler hakkında inmiştir.

Yine şöyle buyurmaktadır:       

Altın ve gümüşü yığıp da (yani, zekâtını vermeyip de —yerin üstündeki ya da altındaki malından Al­lah'ın hakkı olan zekâtı vermeyen bir kimse malı­nı yığmış (kenz yapmış) olur-} onu {yani, yığıp bi­riktirdiği malları} Allah yolunda {yani, Yüce Al­lah'a itaat uğrunda} infak etmeyenlere gelince, onlora {âhirette} acıklı {yani, çok can yakıcı} bir aza­bı müjdele. O gün bunlar îyani, yığılıp biriktirilenmallar}, cehennem ateşinde kızdırılacak, o kimsele­rin alınları, böğürleri ve sırtları bunlarla dağlana­cak. "İşte bu, kendiniz için toplayıp sakladıkları­nız, öyleyse sakladığınız şeyleri(n acısını) tadın denilecek. (Tevbe/34-35) [114]

 


[114] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 78-80.