- Yüzkırkbirinci Mektup

Adsense kodları


Yüzkırkbirinci Mektup

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
derya
Mon 18 January 2010, 08:07 pm GMT +0200
YÜZKIRKBİRİNCİ MEKTUP

Bazı tabilerine, birisi zevcesini kasdederek, «falanın kızı falanın her üç telaki benden gitmiş olsun.» dediği sözleri talakın kinayesi olduğu ve bu sözlerin arapça tercümesi, boşanmada, kinaye olan kelimelerin şöhreti, talakın sarılı olan kısmın hükmüne geçirmediği hakkındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Birisi kendi mahalli lisaniyle zevcesine «falanın kızı falanın üç talaki benden gitmiş olsun» mealinde dediği sözleri, talakın sahihi, yoksa kinayesi midir? Kinaye kısmında ise, kendisi böyle söylediğine dair içtiği yemininde musaddak mı (doğrulanır mı) yoksa doğrulanılmaz mı? diye soruldu.

Cevab: Gitmek ve ondan türeyen talaka isnad edilmesi, kullanılması talakın kinayesi olur. Gerçi bu vakıalarda meşhur olup halk tarafından çok söylense de, sarih talak olmaz. Cümlede, ister talak kelimesi bulunsun veya bulunmasın, talak kelimesinden başka bir kelimenin talak için meşhur olması, onu kinaye hükmünden çıkarıp, sarih talak hükmüne geçirmez. Adamın söylediği mezkür sözlerinin arapça tercümesinin meali şudur: Üç talakın gitmiş olsun. Bu söz, talakın kinayesi olduğunu Fethül-Muin adlı kitab açıkça belirtmektedir. Çünkü talakın gitti mealindeki cümleyi kinaye kısmından saymıştır. İbni Hacer de El-Fetava kitabında böyle demiş hatta bunu, en zaif kinayeden saymıştır.

Çok alim olan bu iki zat, bu sözleri kinaye olarak kabul eyledikleri sabit olunca, bahs edilen adam, talaka niyeti olmadığına dair edeceği yeminiyle musaddaklar doğrulanır.

Demek ki adamın zevcesi kendisinden boşanmamıştır. Şu da ilave edilir ki, adam, arapça hecelerinden üçüncü harfi olan (te) ile telaffuz eylediği için, söylediği sözleri talakın sarih kısmından değildir. Allah daha iyi bilir. Lakin, adam bunu söylerken, yanında bulunan şahitleri de dinlemek lazımdır ki, verdiği bu ifadesi şahidlerin dediklerine muvafık olup olmadığı anlaşılsın!