- Yükselen E-7’ler

Adsense kodları


Yükselen E-7’ler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Wed 8 August 2012, 02:31 pm GMT +0200
Yükselen E-7’ler küresel ekonomiyi yeniden biçimlendiriyor
Ranga CHAND • 85. Sayı / DİĞER YAZILAR


Büyük Durgunluk’tan bu yana neredeyse üç yıl geçti. Ve sıkıntı dünyada esaslı değişikliklerle son buldu. Küresel ekonominin ekseni hatırı sayılır şekilde kaydı ve G-7 gibi ileri ekonomilerle yedi yükselmekte olan ekonomi (E-7) bu değişikliklerden nasibini aldı.

Aralarında Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Rusya, Türkiye ve Meksika’nın bulunduğu E-7’ler şimdi dünya gayri safi hâsılasının yüzde 31’ini teşkil ediyor. 20 yıl önce bu rakam yüzde 19 idi. Aynı zaman zarfında G-7’lerin dünya gelirindeki payı yüzde 51’den yüzde 31’e düşmüş bulunuyor.

Büyümedeki bu tezat eğilimler küresel ekonominin genel görümünü önemli ölçüde değiştirdi. Bütün bunları belli bir perspektife oturtacak olursak, 2007’nin sonundan itibaren 2011’e kadar, dört yıldan fazla bir süredir G-7 ekonomilerinin yalnızca dördü ekonomik durgunluk öncesi hâllerine dönebildiler. Bu grupta en iyi durumdaki ülke Kanada oldu. Alman ekonomisi ikinci sıraya yerleşirken, Amerikan ve Fransız ekonomileri 2007’deki durumlardan sadece biraz daha iyi konuma geldiler. İngiltere, Japonya ve İtalya 2008-2009 durgunluk döneminde başarısız oldular. İngiliz ekonomisi yüzde 2,6; Japon ekonomisi yüzde 4,2 ve İtalyan ekonomisi yüzde 4,7 oranında küçüldü.

G-7’lerin tersine, mal ve hizmet üretiminde E-7 ekonomilerinin tamamı 2007’deki durumlarından daha iyi bir düzeye geldiler. Çin ekonomisi yüzde 44,6 daha fazla büyüdü. Benzer şekilde Hindistan’da ekonomi yüzde 34,6, Endonezya’da yüzde 25,2 büyürken Türkiye’nin ekonomik büyümesi yüzde 11,2 oldu.

2020 yılına kadar E-7’ler, mevcut eğilimler dikkate alındığında, G-7’leri geride bırakacak ve dünya üretiminde daha fazla pay sahibi olacaklar. Ve bu durum, mevcut jeopolitik güç yapısında da olumlu yönde kaymalara neden olacak. Bu kayma ne kadar önemli olacak izleyip görelim.

* Bu makale, Kanada’da yayımlanan The Globe and Mail gazetesinin 1 Şubat 2012 tarihli nüshası için Chand Charmichael & Company Başkanı ve ekonomist Ranga Chand tarafından “Rise of the emerging seven reshaping the global economy” ismiyle kaleme alınmıştır.