- Yolu Karagümrük'ten geçenler

Adsense kodları


Yolu Karagümrük'ten geçenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sun 12 August 2012, 05:12 pm GMT +0200
Yolu Karagümrük'ten geçenler
Ahmet BİRLER • 87. Sayı / KİTAP


Türkçe’de tarihle ilgili çalışmalarda son yıllarda gözle görünür bir artış var. Osmanlı yeniden ve bu kez yetmiş yıllık önyargılardan kısmen uzaklaşarak keşfedilmeye çalışılıyor. Bu olumlu durumun yanında, bu tarih çalışmalarının ağırlıklı olarak siyasî ve askerî tarihe odaklandığını görüyoruz. Oysa sivil tarihin, gündelik yaşam tarihinin, sokağın tarihinin de ortaya çıkması gerekiyor ki siyasî olanın beslendiği mecralar belirsin, aydınlansın.

İşte Huzur Defteri bu açıdan, geçen yüzyıl İstanbulu’ndan önemli bir sosyal kesiti aydınlatması bakımından önemli bir çalışma. İstanbul, Fatih’te, Karagümrük semtinde bulunan Cerrahi Tekkesi’nden geçmiş bazı zevatın merkezde olduğu bir hatıralar toplamı olan bu kitapta, geçen yüzyıldaki bir tekke hayatının bugün için yabancı ve uzak gelebilecek bazı tarafları ele alınıyor. Fatih Çıtlak, tekkenin son dönem şeyhlerinden Şeyh Sefer Efendi’den dinlediği hatıraları bir araya toplamış, tasnif etmiş ve ortaya sadece tekke hayatının evlilik, doğum, seyr-ü süluk düzeni gibi merak uyandıran yönleri değil aynı zamanda tarih, edebiyat tarihi meraklılarının da nasipleneceği etkileyici bir malzeme çıkmış.

Söz gelimi, bu hatıralarda şapka devrimi ile ilgili olarak idam edilen İskilipli Hoca ile ilgili ilginç bir rüyayı da buluyorsunuz, Gönenli Mehmet Efendi’yi de, merhum Celal Ökten hocayı da. Kurtuluş Savaşı zamanında yaşananlar ve bunların tekkelere yansımalarını da, geçtiğimiz yüzyıldaki bazı tarikatlara ait ayinlerin ve zikir meclislerinin teşrifatına dair bilgileri de.

Kitap elbette bir hatıra kitabı ama aynı zamanda tasavvufi derinliğin her fırsatta yüzeye vurduğu bir başucu kitabı niteliğinde. Huzurda tutulmuş notlardan oluşan ve bunun yanında ilahi huzura çağıran bir kitap bu. Ya da şöyle de söylenebilir: İlahi huzurda olmanın huzurunu duyuran bir kitap.

M. Fatih Çıtlak
Huzur Defteri
Sufi, 2012, 320s.