- Yırtıcı kuşların etinin yenilmesi

Adsense kodları


Yırtıcı kuşların etinin yenilmesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Thu 16 June 2011, 03:23 pm GMT +0200
8- Yırtıcı Kuşların Etinin Yenilmesi


Bir rivayete göre İbn Ömer'e yırtıcı kuşların etinin yenip yenme­yeceği sorulur, o da "yenilebilir" diye cevap verir. Bunun üzerine ken­disine Ebu Sa'lebe el-Haşenî'nin rivayet ettiği bir hadis hatırlatılınca "Bacaklarına işeyen bir bedevinin r ivayetinden dolayı Rabbimizin kitabı­nı terk edemeyiz" diye karşılık verir [179].

Burada "Rabbimizin Kitabı"ndan maksat En'am suresinin yukarı­da zikrettiğimiz 145. ayetidir.

İbn Ömer bu konuda İbn Abbas ve Âişe'nin Kur'an'a muhalif olan hadisi reddetme metodunu takip etmektedir. Ona göre ayet, genel anlamıyla orada zikrolunanların dışındakilerin helal olduğuna delalet eder. Hadise gelince ayetteki haramlara "yırtıcı kuşların etini" ilave etmektedir. Bu nedenle İbn Ömer onu ayete muhalif olarak kabul etmiştir. Burada İbn Ömer'in veya bir başkasının görüşünden birini öbürüne tercih etme durumunda değiliz. Ancak burada bizi ilgilendiren daha önceki misallerde geçtiği gibi sahabenin birçok yerde uyguladıkları şu metodu tespit etmektedir:

Bir hadisin telifi mümkün olmayacak şekilde Kur'an'a muhalif olmasını, Resûlullah'ın onu söylemediğinden emin olmak ve reddetmek için yeterli bir sebep görmek. [180]



[179] Kurtubî, Tefsir, VII, 118.

[180] Misfir B. Gurmullah Ed-Dümeyni, Hadiste Metin Tenkidi Metodları, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1997: 62.