- Yetişkinlik Dönemi Dînî Gelişim

Adsense kodları


Yetişkinlik Dönemi Dînî Gelişim

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Thu 15 July 2010, 04:12 pm GMT +0200
2. Yetişkinlik Dönemi Dînî Gelişim:
 

Yetişkinlik dönemini, dînî gelişim açısından üç devrede inceleyen M. Köylü, bu devreleri ve dînî gelişimlerinide şöyle açıklar:

a. İlk yetişkinlik dönemi: Bu dönem insanî değerlere ve o değerlerin toplumdaki işlevlerine diğer kişilerin refahına karşı ilginin arttığı, empatik düşüncelerin geliştiği, fakire ve mazluma karşı daha çok yardıma koşulduğu bir dönemdir. Yetişkin ilk kez bu dönemde hayatının sınırlı olmasına karşılık yapılacak daha çok işinin olduğunu, Tanrı'nm gücünü ve  inancın  hayattaki  önemini  düşünmeye  başlar.  Dînî hayattan uzaklaşan az bir kesime karşılık, genelde dînî dav­ranışların daha da yoğunlaştığı görülür. Hatta çoğunlukla dînî grup veya cemaatin üyesi olarak hayatlarını sürdürürler.

b. Orta yaş dönemi: Bu dönemde dîne yönelimin daha da yoğunlaştığını ileri süren araştırmacılar olduğu gibi, dînî yaşayıştan uzaklaşıldığmı iddia eden araştırmacılar da var­dır. Bu durum dînî inanç ve davranışların bu dönemde henüz yerleşmediği şeklinde yorumlanabilir. Bunun sebebi, bu döne­min iş ve görevler açısından en yoğun dönem oluşunda aranabi­lir.

c. Son yetişkinlik Dönemi: Genellikle dîne karşı eğili­min, bu dönemde çok yoğunlaştığı iddia edilir. Bu da psikolojik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasına bağlanır. Bu dönemde din, yalnızlığa karşı bir tampon, sosyal bir destek, değerlere bağlanma gibi çok önemli ihtiyaçları giderir. Ölüm korkusuna karşı yardımcı olur. Kişinin sosyal bir grubun (cemaatin) üyesi olarak hayatını sürdürmesini sağlar.

Sonuç olarak bu dönemde yetişkinin dîne yönelmesi veya yönelmemesi diye bir kuraldan bahsedilemez. Bu dönemdeki dînî yaşantı daha önce alman eğitimin bir devamı olduğu gibi yeniden sosyalleşmenin bir sonucu da olabilir. [9]

Yetişkin eğitimcisi için de bazı özellikler aranmakta­dır. Öncelikle yetişkin eğitimcisi için, öğretmen nitelemesinden çok, kolaylaştırıcı veya kaynak kişi nitelemeleri kulla­nılmaktadır. Bu durum şüphesiz yetişkin eğitiminde statü farklılığını yumuşatmak ve ortamı daha sıcak hale dönüştür­mek içindir, (s. 210)

Kolaylaştırıcı (yetişkin eğitimcisi), ödüllendirici, ka-bullenici ve insanlara güvenen tutumlara sahip, empatik bir anlayışla hareket etmelidir. Yetişkinleri dinlemeye ve anlamaya çok önem vermelidir, (s. 211) [10]