- Yardımlaşma

Adsense kodları


Yardımlaşma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 16 December 2009, 10:51 pm GMT +0200
Yardımlaşma


islam devleti, yardımlaşma esası üzerine kurulmuştur. Yüce Allah buyurdu ki: "İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımla sın. Günah işlemek ve aşırı gitmekte yardım-laşmaymız." (Maide: 5/2)

îslamın tanzim ettiği her topluluk, takva esası üzerinde du rur. Yardımlaşma, gerçek kıvamına aile içinde ulaşır. Kadın, sükûnet verir. Koca, himaye eder. Baba ve oğullar, hayatın zor lukları karşısında birbirleriyle yardımlaşırlar. Kıvançta da or tak olurlar.

Aileden sonra, komşulardan, mahalle halkından ve akraba lardan oluşan topluma baktığımızda, bu toplum bireylerinin birbirleriyle olan bağlantılarının kuramının yardım-laşma ol duğunu görürüz. Peygamber (s.a.v.) komşulara iyi davranılma-sını tavsiye etmiştir. Kur´an-ı Kerim de yakın komşuya, uzak komşuya, iş arkadaşına ve yolculuk arkadaşına iyilikte bulun mayı emretmiştir. Komşulardan, mahalle veya köy halkından oluşan toplumdan sonra, bunların birleşmesiyle oluşan veya millet topluluğuna baktığımızda, bu toplumu ayakta tutan sü tunun, yardımlaşma olduğunu görürüz. Toplumun bütün grup ları, bağlı bulundukları toplumun şanını yüceltmek için çeşitli alanlarda gayret sarfederler. Sarfedilen bu gayretler, aynı ağız da birleşerek denize dökülen nehirlere, benzerler. Sulan boşa gitmez; aksine verimli ve güzel ürünler verir.

Toplumdaki her grup, kendi başına bir güçtür. Sanat ustala rı bir güçtür. Tarımcılar birbirleriyle yardımlaşan insanlardan oluşan bir güçtür. Alimler de bu grupların hepsine bilgi deste ğinde bulunurlar. Bu güçlerin her biri, birbirlerine destek vere rek elbirliğiyle çalışırlar. Peygamber (s.a.v.), islam devletini müminlerle yardımlaşarak ve onlarla elbirliği ederek kurdu. Kur´an-ı Kerim de en ince manasıyla bu yüce prensibi benimse­yerek geldi. Kur´an-ı Kerim´in tavsiye edip Rasulüllah (s.a.v.)ın gerçekleştirdiği îslam devleti, daha önce hiç kimsenin ilerisine, geçemediği ve kendisine ulaşamadığı bir prensip getirdi. Bu prensip, bozgunculuk ve israf sonucu değil, fakat normal sebep ler için borçlanmış olup borcunu ödemekten aciz kalan borçlu ların borçlarının devlet tarafından ödenmesini ön görüyordu. Bu konu için zekat da sarfedilebilirdi. Oysa bazı dönemlerinde Roma hukuku, alacaklının borcunu Ödeyemeyen borçlusunu köle edinmesine bile müsaade etmişti. Buna karşın, Allah´ın iz niyle Muhammed (s.a.v.)in kurduğu İslam devleti, borcunu öde mekten aciz kalan borçluların borçlarını ödemeye çalışıyordu.

Ümmet adı verilen topluluğun daha ilerisine, insanlık denen bütüne yöneldiğimizde, Kur´an-ı Kerim´in ve Sünnet´i Muham-mediyye´nin, genel insani ilişkiler temeline dayanarak, bütün inşaların birbirleriyle yardımlaşmalarını zorunlu kıldıklarını görürüz. Peygamber (s.a.v.) efendimiz de kurmuş olduğu tslam devletinde, Cenab-ı Allah´ın şu buyruğu uyarınca, genel insani yardımlaşma esası üzerine çalışıyordu:

"Ey insanlar! Doğrusu biz sizleri bir erkekle bir dişiden ya rattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki, birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz Allah katında endeğerliniz, O´na karşı gelmekten en çok sakınanızdır." (Hucurat: 13)

Yardımlaşma esasını desteklemek için Kur´an-ı Kerim, in sanlığın tek bir ümmet olduğunu, soylarının tek kişide birleşti ğini belirtiyor. Yüce Allah şöyle buyuruyor: Ey insanlar! sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabbinize hürmetsizlikten sakının, Kendisi adına bir birinizden dilekte bulunduğunuz Al lah´ın ve akrabanın haklarına riayet ediniz. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir." (Nisa: 1)

yunus emre 7/B
Mon 22 December 2014, 03:59 pm GMT +0200
allahım sen bize cennet bahçelerinden bahçe ver ya rabbim

bahrişan 8/b
Mon 22 December 2014, 04:42 pm GMT +0200
yardımlaşma gerçekten iyi bir şey yardımı yapan kişi hep iyilik yapan kişi namaz kılan kişi cennetliktir

yasin8c
Tue 23 December 2014, 02:00 pm GMT +0200
Yardımcı arıyorsan dostlarının kapısın çal.
 İslam devleti, yardımlaşma esası üzerine kurulmuştur. Toplumdaki her grup, kendi başına bir güçtür.

elifbenal7a
Wed 24 December 2014, 03:07 pm GMT +0200
''Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığını kaybetmez...'' Mevlanın bu sözü de konuyla çok uyumlu olduğunu düşündüm ve yazdım  teşekkürler :))

fatmaysr
Wed 24 December 2014, 03:53 pm GMT +0200
yardımlşma insenlar arasındaki bağı kuvvetler bunun içinde bu bağı asla koparmamalıyız .buraya bizi yönlendiren Enes hocamızdan Allah razı olsun.

Rüveyha
Wed 24 December 2014, 04:56 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah.
: Ey insanlar! sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabbinize hürmetsizlikten sakının, Kendisi adına bir birinizden dilekte bulunduğunuz Allah´ın ve akrabanın haklarına riayet ediniz. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir." (Nisa: 1)

Biz müslümanlar olarak , her zaman düşenin yanın da olmalıyız, her daim yardım elimizi ihtiyaç sahiplerine uzatmalıyız..Bunlar boynumuzun borcu..Mevlam yardımda kusur ettirmesin inşaAllah..Rabbim razı olsun ..

Derya 7/B
Wed 24 December 2014, 09:03 pm GMT +0200
Toplumda birlikte iş yapan her insan bir güçtür,birbirlerinden yardım alırlar,yardımlaşma arada ki bağları çözer ve topluma huzur getirir

Beyza 7/B
Sun 28 December 2014, 01:19 pm GMT +0200
"Ey insanlar! Doğrusu biz sizleri bir erkekle bir dişiden ya rattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki, birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz Allah katında endeğerliniz, O´na karşı gelmekten en çok sakınanızdır." (Hucurat: 13)


fatmaysr
Sun 28 December 2014, 03:16 pm GMT +0200
yardımlaşma sahip  olduğu imkanları nbaşkalarının yararını sunmak ,insanlara sıkıntılarını gidermrede  destek olmak üzere gönülden kopup gelen iyilik duygusudur.

Tuğçe 7/D
Thu 1 January 2015, 03:01 pm GMT +0200
 İslamiyet, bir yardımlaşma dinidir. Yardım eden ve paylaşan bir toplumda ne fakir kalır, nede ayrım kalır. İnsanlara elimizden geldiğince maddi veya manevi yardımlarda bulunmalıyız. Ancak böyle kardeşliğin, barışın sağlanmasına katkıda bulunuruz.

ykpcn
Thu 1 January 2015, 03:15 pm GMT +0200
Yardımlaşma İslam dininde çok önemlidir.İnsan yardımlaşarak hem toplumsa sorunları azaltmış,hem de amel defterine bir sevap daha yazılmış olur.

Liyla
Thu 1 January 2015, 03:58 pm GMT +0200
Insanlar yardımlaşma ile cimrilik duygunu azaltır.
Yardımlaşma insanın iyiliklerine ,psikolojisine ,malına vb.  de etki eder. Böylece insanyardımlaşma ile hem kendisine hem de yardım ettiği kişiye yararlı olur.

SEVİLAY AKTAY 8/B
Thu 1 January 2015, 04:45 pm GMT +0200
Yardımlaşma bizim dinimizin temelinde yer alır.yardım edildikçe insana huzur ve mutluluk gelir. Yardım edildikçe verdiniz mal sayesinde  malımız bereketi artar.

emine94
Thu 15 January 2015, 04:18 pm GMT +0200
Tecrübelerine dayanarak birçok söz söyleyen atalarımız, yardımlaşma ve dayanışma hakkında da pek çok atasözü dile getirmişlerdir. Bir elin nesi var, iki elin sesi var; Yalnız taş duvar olmaz; Ağaç yaprağıyla gürler gibi yazıya uygun örnek vermek için paylaştım teşekkürler :D

fatmaysr
Thu 15 January 2015, 04:21 pm GMT +0200
yardımlaşma çok güzel bir şeydir
her insanın yardımına ihtiyacı vardır bir zengiin  bile bir fakire kimi zaman ihtiyaç duyar

Derya 7/B
Sun 18 January 2015, 10:35 pm GMT +0200
Yardımlaşma cimrilik duygusunu azaltır,Peygamber efendimizin yardımlaşma ile ilgili yaşadıkları bize örnek olmalıdır.

yagmur_7-c
Mon 30 March 2015, 04:14 pm GMT +0200
ve aleykum selam;
Yardımlaşma çok geniş bir kavram..Malda da ,sözde de ,ilimde de yardımlaşılabilir..Ama öenmli olan yardımlaşmaya niyet etmek ve tevekkül ile yardımı gerçekleştirebilmek ..rabbim yardım eden ve iyilikte güzel yerlere gelenlerden etsin inşallah. "İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımla sın. Günah işlemek ve aşırı gitmekte yardım-laşmaymız." (Maide: 5/2)

selinay 7b
Tue 1 December 2015, 02:20 pm GMT +0200
selamun aleykum
İslam devleti yardımlaşma üzerine kurulmuş bir devlettir.Yardımlaşma cok onemlidir. Peygamber efendimiz yardımlaşma konusunda bizlere bir  örnekdir. Bizlerde bu konuda Peygamber efendimizi örnek alarak yardımlaşmaya konusunu herkese yaymamız ve gerçekleştirmemiz gerekir.

Allah razı olsun

Yağmur Gümüş 8-B
Tue 1 December 2015, 03:45 pm GMT +0200
Bismillah...
Yardımlaşma insanları birbirine bağlar. Bağ ilişkilerini kuvvetlendirir. Bu yüzden insanlar birbirleri ile yardımlaşmalıdırlar...
Allah cc. razı olsun...

damla6d
Tue 1 December 2015, 09:40 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Zaten çoğunlukla yili yapmak hoşgörülü olmak gerekiyor.Yardımlaşma da bunlardan bir tanesi.Günlük haatımızda da yardımlaşıyoruz birbirimizle.Allah razı olsun.

AyşeSungur7-B
Tue 1 March 2016, 10:45 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm ve rahmetullah; Yardımlaşma İslam'ın en önemli konularından birisidir. Allah bize birbirimizle yardımlaşmamızı emretmiştir.
Allah c.c razı olsun.

Kevšer
Wed 2 March 2016, 02:13 am GMT +0200
 Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah.Yapıılan herşey Allah'ın Rızasına uygun olsun inşaAllah. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim..

HALACAHAN
Wed 2 March 2016, 10:50 am GMT +0200
Rabbimiz kitabinda da buyurdugu uzere tek bir ummet olarak yaratmis bizleri .. Renk,dil,din,ırk,statü, ayrımı yapmaksızın gücümüzün yettiği ölçüde kardeşlerimiz arasında yardımlaşma oldugu muddetce sıkıntılı durumlara dusmeyiz Allahin izni ile..

selinay 7b
Tue 8 March 2016, 02:56 pm GMT +0200
Selamun Aleykum
İslam dini yardımlaşma üzerine kurulmuştur. Efendimiz elinde olan şeyleri muhtaç birileriyle paylaştırdı.
Allah razı olsun

Yağmur Gümüş 8-B
Tue 8 March 2016, 03:19 pm GMT +0200
Bismillah...
Yardımlaşma dinimizin emrettiği ve öğütlediği en güzel örneklerden bir tanesidir. Rabbim hepimize yardımlaşmayı nasip eylesin inşallah...
Allah cc. razı olsun.