- Yaptığının Büyük Günah Olduğunu Zannetmek

Adsense kodları


Yaptığının Büyük Günah Olduğunu Zannetmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
seymanur K
Wed 14 September 2011, 10:45 am GMT +0200
Gerçekte Büyük Günah Olmadığı Halde Yaptığı Şeyin Büyük Günah Olduğunu "Zanneden Kimse Hakkinda


Şöyle bir soru sorulabilir: Bir kimse; masum olduğunu zannettiği bir ada­mı öldürür, daha sonra kısasen öldürme hakkı olduğu anlaşılır; yabancı bir kadınla zina ettiğini zannederek cinsel ilişkiye girer, ancak kadının kendi ha­nımı ya da cariyesi olduğu anlaşılır; yetime ait olduğu zannettiği bir malı yer, sonra malın kendisine ait olduğu ortaya çıkar; yalana şahitlik yaptığım zanneder, halbuki şehadeti gerçeğe uygundur; hakim haksız bir hüküm ver­diğini zanneder, ama gerçekte hüküm doğrudur; bu ve benzeri durumlarda mefsedet gerçekleşmediği halde fail büyük günah işlemiş olur mu?

Buna şu şekilde cevap veririz: Bu kimse hakkında dünyada, Allah'a karşı büyük günah işleme cesaretini gösterdiği için günahkar kimselere uygula­nan hükümler uygulanır. Yani adalet vasfı sona erer. Böylece şehadet ve ri­vayeti kabul edilmez ve adalet şart koşulan velayetleri sona erer. Zira kişinin verdiği haberlerde ve şehadetinde doğruluğuna ve velayetinde emanete ri­ayet ettiğine dair güven oluşması için bu konularda adalet şart koşulmuştur.

insanın büyük günah olduğunu bildiği bir fiili yapmakla Rabbine karşı gelmeye cüret etmesi onun güvenilirliğini ortadan kaldırır. Çünkü kişinin şahitlik ve sair beyanlarında yalan söylemesine, velayetinde kusur etmesi­ne engel olan husus, büyük günah işleme ya da küçük günahlarda ısrar et­me suretiyle Allah'a karşı saygısızlık etme korkusudur. Bu saygısızlığı bir kere gösteren kişinin, şahitlik ve sair beyanlarında onu yalandan alıkoydu­ğu, velayetinde hakkı gözetmesini sağladığı varsayılan güvenilirliği orta­dan kalkar.

Ahiretteki cezasına gelince, bu kimseler zina etmiş, haksız yere adam öl­dürmüş ya da yetim malı yemiş kimselerin çaptırılacağı cezaya çarptırılmaz­lar. Zira ahiret azabı genellikle mefsedetlerin derecelerine göredir. Maslahat ve mefsedetlerin dereceleri göz önüne alınmaksızın sadece itaat ve itaatsizli­ğe göre farklı ceza ya da sevap verilmez. Aksi takdirde sadaka olarak bir hurma vermekle büyük miktarda para verme, mümin bir kimsenin büyük günah işlediğine dair gıybetini yapmakla küçük günah işlediğine dair gıybe­tini yapma, peygamberlere sövmekle velilere sövmenin karşılığı aynı olur­du. Ancak şu da açıktır ki bu kimseler Allah'a karşı saygısızlık göstermiş ve O'nun kanunlarını tanımamış olmalarından ötürü küçük günah işleyen kim­selerin çarptırılacağı cezaya da çarptırılmazlar. Küçük günahla büyük günah işleyenlerin çarptırılacakları cezaların arasında bir cezaya çarptırılırlar. Zira büyük günah olduğunu zannettikleri bir fiili yapmışlardır.

Büyük günahların tespiti konusunda ortaya konulabilecek en isabetli ilke şudur: Bir günah, hakkında nass bulunan büyük günahlardan en küçüğü­nün hissettirdiği ölçüde onu işleyenin dini hafife aldığını hissettiriyorsa o günah büyüktür. Alimler arasında böyle bir ölçü kabul edeni görmedim.


HALACAHAN
Sun 6 March 2016, 01:37 pm GMT +0200
Allahim küçük büyük tüm gunahlarimizi affeyle..Senin merhametine  sığınıyoruz .. Affet bizi..

ceren
Wed 9 March 2016, 10:27 pm GMT +0200
Aleykumselam.Ne yaparsan yap gunahin buguk yada kucuk allahdan af dileyen tovbe edip allahin magfiretine kavusan kullardan olalim.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim....

Kevšer
Thu 10 March 2016, 06:19 am GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizleri doğruluktan ayırmasın ve yolundan hakkıyla gidenlerden eylesin inşaAllah. Amiin

HALACAHAN
Fri 25 November 2016, 12:52 pm GMT +0200
Gunah gunahtir..Kucuk yada buyuk olmasi bunu hafifletmez..Her saim tovbe halinde olmamiz gerekiyor..