- Yaptığımız ibadetlerin sevabı hayattakilere ve ölmüşlerimize bağışlanabilir mi?

Adsense kodları


Yaptığımız ibadetlerin sevabı hayattakilere ve ölmüşlerimize bağışlanabilir mi?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
MEHMET/8/A/ENES
Wed 11 February 2015, 07:33 pm GMT +0200
Yaptığımız ibadetlerin sevabı hayatta olanlara ve ölmüşlerimize bağışlanabilir mi?

  Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, kıldığı namazın ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran kişiye Hz. Peygamber  (s.a.s.); “Evet, onlara dua etmek, rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır” buyurmuştur (Ebu Davud, Edeb, 130; İbn-i Mace, Edeb, 2). Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de: “Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver” buyurmuşlardır (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 16, H. No: 2373).
 
  Buna göre, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere her türlü ibadet yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Yapılan ibadet ve hayırların sevabının bağışlanması, hayır duada bulunulması için kabir başında bulunmak şart değildir. Ancak imkanı olanların zaman zaman kabir ziyaretinde bulunarak orada dua etmesi daha uygundur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Cennetü’l-baki’ye gidip orada dua ettiği bilinmektedir (Müslim, Cenaiz, 35; H No: 2299-2301).


Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

Rabbim (c.c.) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin.

ceren
Wed 25 February 2015, 11:17 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan hocam.Ölen kişilerin arkasından yapılan ibadetler sevab yerine geçilebilir....

sumeyye
Thu 26 February 2015, 12:59 am GMT +0200
a.s.. , vefat eden yakinlarimiza Yüce Allah'tan daimi rahmet diliyorum ve dua ediyorum..Yapmis oldugumuz hayr , sadaka vs. gibi islerde onlarinda isimlerini zikrederek hayirlarina yapmamizda herhangi bir sakinca yoktur..Konu tekrarlanmistir..

mevlüdekalınsaz
Mon 2 March 2015, 06:34 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.Allah razi olsun kardesim.konu acikca ifade edilmis.insallah bizlerde  duada ,hayirda cömert olanlardan oluruz.

neslihan
Mon 2 March 2015, 07:18 pm GMT +0200
Evet hiçbir sakıncası olmamakla birlikte çok faydaları var hem sevap bağışlanan kişi için hem de sevap bağışlayan için.

yagmur_7-c
Mon 2 March 2015, 07:50 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah;
Yaptığımız ve inşalalh yapacağımız güzel ibadetleri-her ibadet güzeldir ama onu gönlünde çok isteyerek yapılırsa- başkasına ,ölmüş veya ölmemiş herhangi bir kişiye göndermek daha sevaptır..İki tarafa da -hem gönderen tarafa, hem de alan tarafa - çok sevabı var..rabbim ibadetimizi ehliyle,adabıyla ,gönülden arz ederek yapabilmeyi nasip etsin işalalh..

HALACAHAN
Wed 3 February 2016, 08:04 pm GMT +0200
Vefat edenlerimize sadece belirli zamanlarda değil her zaman dualarimiz hediye etmeliyiz hayır hasenatlarla ruhlarını sevindirmeliyiz.. hayatta olanlar içinde hayır d ualarimizi bağışlamak çok güzel .. düşünün sizin için hayır dualar yapanların duaları hürmetine çok güzel kapılar açılıyor  kimin nerde ne zaman duasinin kabul olCagini bilemiyoruz.. Inşaallah hayattayken vefat ettikten sonrada hayır dualar alanlardan oluruz

Kevšer
Sun 21 February 2016, 04:51 pm GMT +0200
 Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. 
Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, kıldığı namazın ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir.
  Paylaşım için Rabbim Razı olsun inşaAllah..