- Yahudiliğe Göre Ölüm

Adsense kodları


Yahudiliğe Göre Ölüm

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Mon 23 January 2012, 09:31 am GMT +0200
b- Semavi Dinlere Göre Ölüm


1- Yahudiliğe Göre Ölüm

Yahudilere göre Tevrat'ta, daha ziyade dünyadaki nizamın bir sahibi ve bekçisi gibi görülen ALLAH, kendi arzu ve emirlerini bildirir bunlara uyanlara birtakım dünyevî mükafatlar, uyma­yanlara da bir takım dünyevi cezalar vaadeder. Cezaların en ağı­rı ise ölümdür. Ölüm ötesinde bir hayat ve bundan başka ceza veya mükafatlara, Yahudilikte pek rastlanmamaktadır. [135] Yahu­di için önemli olan, hayatı yaşadığı değerler, ahlakî yargılar, yani hayat tarzıdır. Bunlar, onun için bizatihi mükafattır [136]. Yahudi­liğe göre göre ALLAH korkusu hariç her şey, ALLAH'ın elindedir. Al­lah'a karşı ödevler, aşka ve korkulu saygıya dayalı ödevlerdir [137]. Yahudiliğe göre hayatın ve ölümün kaynağı, Tanrının in­sana üflediği nefestir. Nitekim Tevratta;

“Yüce Tanrı insanı top­raktan yarattı ve burun deliklerine hayat nefesi üfledi ve insan canlı hale geldi” [138] ayeti ile bu duruma işaret edilmektedir. Mezmur yazarının da ifade ettiği gibi;

“Ne zaman Tanrı nefesini dışarı doğru göndermiş, insan olsun hayvan olsun yaratılmış ha­le gelmiştir. Ne zaman da nefesini alırsa, o zaman onlar ölür­ler” [139]. Yahudiliğe göre, insanın nefesi alındığı zaman aslında o toprağa döner [140]. Zira bu konuyla ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır:

“Yüzünü gizlersin onlar şaşırırlar. Soluklarını alırsın ölürler ve topraklarına dönerler” [141].

Ölüm Yahudilerce gerçek bir şekilde, ancak korkunç bir gerçek olarak karşılanmıştır. İnsan varlığının hiçbir formu, ölü­mün umumiliğinden kaçamaz. O, doğma, gelişme, (büyüme) ve çürüme süreçlerinin bir kısmını ifade eder [142]. Yani çocukluk ölür, gençlik başlar, gençlik ölür yetişkinlik başlar, her gelişim döneminin başlangıcı diğerinin ölümüne tekabül eder. Bu bağ­lamda Yahudilikte ölüm hem gerçek hem de kaçınılmazdır. İn­san ölmesi gerektiğini bilir. Çünkü ölüm hayatın organik, tabii ve makul bir bölümüdür.

Diğer dinler, dünyada yapılanlara karşı mukabelede bu­lunma (ceza-mükafat) ve yeniden diriltilme ile ilgili inançlar ge­liştirirken, Yahudilik, dikkatini daha ziyade ölümden sonra ne­ler olacağına yöneltmiştir. Bu dine göre, inancı ne olursa olsun dünyaya gelen her insan, tabiatına uygun bir tarzda ölümü aşa­caktır. Şöyleki insan; çocukluğu sayesinde beden olarak (beden­de), hafızasının canlılığı sayesinde düşünce olarak, şahsiyet ve erdeminin sayesinde, kendisinden sonra gelecek nesiller üzerin­de etki olarak ve ruhunun sonsuz mevcudiyetiyle kimliği saye­sinde fikir (ideal) olarak ölümsüzdür. Yahudiliğe göre ölüm, ha­yatın sonu değildir. Ancak bu durum başka bir dünyanın olabi­leceğine dayanarak değil de, insanın tesirlerinin öldükten sonra da devam etmesi açısından yorumlanmıştır [143].

Ortaçağ hahamlarının inançlarında ahiret kavramının ge­lişmesine, kitabi periyotla ölümsüzlüğü anımsatan bazı imâların büyük katkıda bulunduğunu söylemek mümkündür. Zira orta­çağ Yahudi din adamları ahiret inancını, dinî sistemlerinin mer­kezine yerleştirmişlerken, hem ortodox hem reformist olsun, modern Yahudi düşünürler, öteki dünya ile ilgili manzaraları ve hatta bundan bahseden doktrinleri bile terk etmişlerdir [144]. Bu kavramların demode olmaları ve çağdaş düşüncenin aydınlığın­da dışlanmış olmalarının, modern çağda Yahudilik hakkında pek çok problemin ortaya çıkmasına ve mevcut problemlerin artmasına yol açtığı bazı araştırmacıların ortak kanâatidir. Nite­kim, ahiret inancı Yahudilere dünyayı güçlü ve iyi (niyetli) bir Tanrının yaratması olarak kavratmakta ve dünya meşakkatlen ve zulmü konusunda büyük bir teselli kaynağı sunmaktadır. Zi­ra Mesihî kurtulma vaadi, yeniden dirilme, cennette adaletli bir şekilde korunma vb. gibi şeyler olmazsa, Yahudilerin, ALLAH'ın seçkin kullarını koruma ile ilgili lütfüyle, modern Yahudi tari­hindeki korkunç olayları birbirleriyle uzlaştırma konusunda bü­yük güçlüklerle karşılaşacakları ortadadır  [145].

Yahudilere göre pek fazla üzerinde durulmasa da aslında öldükten sonra dirilme inancı Yahudi kaynaklarında bulunmak­tadır. Şöyleki; Yahudi kaynaklarına göre kâinatın altüst olmasın­dan ve korkunç savaşlardan sonra ALLAH'ın krallığı yeryüzünde kurulmuş olacak, Ezekiel'in de haber verdiği gibi kurumuş ke­miklerin, şaşılacak bir görünümü içinde ölüler dirilecektir  [146].


[135] Bk. Kitabı-ı Mukaddes, Musevilik, 26/1-44.

[136] Krş. Aexander-Adlerstein, Death and Relıgion, s. 282.

[137] Bk. Francine Kaufman-Eisenberg, Josy, “Yahudi Kaynaklarına Göre Olum”, (Din Fenomeni içinde), Ter. ve Yayına Haz. Mehmet Aydm, Tekm Kitabevt, Konya 1993, s. 105.

[138] Bk. Eski Ahu, Tekvin, 2/7; Eyub, 33/4

[139] Bk. Kitab-1 Mukaddes, Mezmurlar, 104/29-30.

[140] Bk. Kıtab-1 Mukaddes, Mezmurlar, 146/4.

[141] Bk. Kıtab-1 Mukaddes, Mezmurlar, 104/29; Vâız, 12/7.

[142] Bk. Kiıab- Mukaddes, Mezmurlar, 103/15.

[143] Bk. Grollman, A jewish View of Death, s. 27-28

[144] Modern Yahudilerin geleneksel eskatolojilerini reddetmeleri konu­sunda geniş bilgi için Bk. Cohn-Sherbak, Daniel, “Death and Immortality in the jewish Tradition”, in Death and Immortaiity in the Retieims of the Worid, Ed: Paul-Linda Badman, Paragon House, New York 1987, 31 vd.

[145] Bk. Cohn-Sherbak, Death and Immortaiity in the jewish Tradition, s.

[146] Bk. Kaufman-Eisenberg, Yahudi Kaynaklarına Göre Ölüm, s. 89; Ya­hudiliğe göre cennet ve cehennem kavramları hakkında geniş bilgi için Bk. Cohn-Sherbok, Death and Immortaiity in the jewish Traditi­on, s 26-31.  Yrd. Doç. Dr. Faruk Karaca, Ölüm Psikolojisi, Beyan Yayınları: 53-55.


ceren
Mon 13 April 2015, 01:02 am GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Saniye abla.Yahudiler ölümü kabul ediyor,onun  kaçınılmaz olduğunu biliyorlar.Ama korkunç tabiri ile nitelendiriyorlar....

8/A
Mon 13 April 2015, 04:57 am GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah...
Ölümden kaçış olmadığının bilim dahi farkında ise bu kainatın yaraticisi olan Allah zülcelalin yolundan gitmemekte niye?