- Yabancı Kültür Etkileri Karşısında İslâm Akaidi

Adsense kodları


Yabancı Kültür Etkileri Karşısında İslâm Akaidi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sun 22 January 2012, 10:30 am GMT +0200
Yabancı Kültür Etkileri Karşısında İslâm Akaidi


 

İslâm'da, İlk defa sapık «Kadcriyye Mezhebi'» ni Mabed îbnü Haİidi'l-Cühsnî başlatmıştır. Mak-rlzî'ye göre; bu sapık mezhebi Mabed'e telkin eden, tranlı Ebu Yunus Sensuye'dir.

Allah (C.C.)'in sıfatlarını inkâr eden ilk şahıs da, Ca'd İbnü Dirhem'dir. İlk defa, «Kur'an mah­lûktur» iddiasını ortaya atan, «Kelâm sıfatı, Allah (C.C.) ile kaim değildir, ve Allah (C.C.), bir vech İle görülmez» diyen, Miracı inkâr eden şahıs da budur

Ca'd son Emevî Halifesi Mervan'ın hoçasısır. ibnü Asakir'e göre; Ca'd, bu sapık akideleri. Beyan tbnü Sem'an'dan almıştır. Beyan, Gulat-ı Şia (Müfrit Şiiler) dandır. Hulûl'e vs İbahiye'ye ina­nır. Bilâhare peygamberlik iddia etmiştir. Fikirle­rini, damadı Taalût'dan; Taalût da bu akideleri, Peygamber (S.A.V.)'e sihir yapan Yemenli bir Ya­hudi  (Lebid)'den almıştır.[8]

îstitâat (kula verilen güç) ve insanın hürri­yeti meselelerinde Geylân-ı Dımeşkî, Şam'da faali­yette bulundu. Bu da, Ma'bed'in sapık mezhebi Kaderiyyeciliğî ilerletti. «Kader, hayır ve şer, hep­si kulun eseridir» derdi.

Allah'a (C.C.) gerek zatî, gerek fiilî sıfatlar İs­nadının tevhid akidesini ihlâl edeceği iddiasını ge­nişletip «her şeyin faili Allah (C.C.)'tır, ve fiiller zatının eseridir» diyerek İnsan iradesini inkâr ile «Cebr» Mezhebi'nİ ilk tesis eden de Cchm İbnü Saîvan'dır.

İbnü Kesîr, «Cchm'in Tirmizli, Semerkantlı, hatta Hazerli olduğunu kaydedenler    vardır» der.[9]

İbnü'n-Nedîm ise, Hazarların İbranice yazı kullandıklarını söyler. [10]Bizans'da, VIII. asırda yapılan tazyikler dolayısıyle Yahudiler, Hazar ül­kesine sığınmışlar ve böyleca Hakan ile etrafı, Mu­sevîliği kabul etmiştir. Ve Hazarlar, Müslümanla­ra karşı Yahudileri himaye etmişlerdir.

Cehm'in, muhtemelen Hazarlı olması ve yuka­rıda zikredildiği gibi, Hazarların, Yahudi kültürü­nün tesirinde kalmaları ve Cebriyye'nin esasları­nın gayri İslâmî oluşu hususları üzerinde ibretle düşünülmeğe değer.

Mücessime ve Kerramiyye'nin esaslarını ha­zırlayan ise, Cehm ile dsvamlı mubahase eden Mukatil İbnü Süleyman'dır.

Vâsıl İbnü Ata ile eniştesi Amr İbnü Ubeyd, Hasan Basrî'den ayrılıp; «küfür ile îman ve Cen­net ile Cehennem arasında bîr menzile bulunüu-ğ'unnû ileri sürerek Mutezile Mezhebini meydana getirmişlerdir.

Vâsıl İbnü Ata, Medine'de doğup Basra'da yerleşmiş ve itizal kelimesi, ilk defa bunun hak­kında kullanılmıştır.

Amr İbnü Ubeyd'in dedesi Rebap ise, Hind büyüklorindendi. Bir rivayets göre; dedesinin adı Sübân; diğer rivayete göre Keysan'dır. Sahabeye şovenlerdendir. Tebbet Sûresini inkâr eder.[11]

Mûtezile'nin faaliyeti,   devlet   tarafından himaye görmüş ve Abbasi Halifesi Me'mun zamanın­da, her taraftan insanlar ve kitaplar getirtilerek «Beytü'l - Hikme» (Bilgi Okulu) kurulmuştur. Bu kuruluş, Mutezile fikriyatını daha da geliştirmiş ve sistemleştirmiştir.

Bu okulun menşsi tetkik edilince görülür ki;

Meşhur Katolik Rahibi Timotheos, Hıristiyan misyonerlerinin faaliyeti esnasında Çin'e kadar gitmiş, sonra kendi ması ile Abbasi Halifelerinin yanında kalmış, ondan sonra da, çok canlı felsefî tetkiklere, kendini vermiştir.

Sskizinci asrın,ikinci yarısında isa, eski İran Tıp Mektebi olan uĞonde Şapur» okulu büyük bir şöhret kazandı.

Bu medrese, beşinci asırda Hükümdar Hüsrev Enuşirevan zamanında, Pîıristiyan âlimlerinin hü­cumu ile ilk defa canlı bir devir yaşamıştı.

Bu sefer, bu ilim muhitine Süryanî, İranlı ve Yunanlı âlimler gşliyor ve bu vasıta ile Hindis­tan'la temas ediyorlardı.

Emevî Halifeleri zamanında «Gönde Şapur» yüksek medresesinin, o kadar kuvvetli bir faaliye­ti vardı ki; başka hiç bir tıp medresesinin meyda­na çıkmasına imkân ve lüzum kalmamış ve yal­nız oradan bazı hekimler tek başlarına Arabistan ve Suriye'ye kadar gitmişlerdi.

İlk defa, birinci Abbasi Halifeleri devrinde on­lar, merkezlerini Bağdad'a naklettikleri zaman bu mektep, bütün İslâm âleminde çok fazla alâka uyandırdı.

II. Halife El-Mansur, 765 senesinde Gönde Şa­pur hastahanesinin başhekimi olan Gewargis bar Bohtişo (Corces bar Bahtişu) ile müşavere etti, onu Bağdad'a davet etti. Bahtişu ailesi, Bağdad'-da üç asır kadar kaldı. Halifeler, kendi hekimlik­lerini ve hususî kâtipliklerini bunlara tevdi ettiler.

Gönde Şapur mektebinde bu aileden başka, tıp ve felsefe ile meşgul olan ve tercümanlık ya­pan, daha pek çok aile vardır. Bunlardan iyi tanı­dığımız, dokuzuncu asır başlarında Bağdad'a mu-hacsret etmiş olan Johana bar Masavih olup ora­da bir Jıastahane tesis etmiş ve Halife Me'mun'un emriyle bir de, mütercimler mektebi olan «Bey-tü'l-Hikme»yİ kurmuştur.

Halife Mütevekkil, bu mektebi ıslah etmiş, yenileştirmiş ve Huneyn'i onun reisliğine tayin et­miştir.

İşte bu mektep, o devirde, yabancı kültür İsti­lâsının da merkezi oldu. Yunanca, Hintçe; ve tb-ranica'den, itikadı yıpratıcı ne kadar eser varsa tercüme edildi. Bunların tesiriyle de Mutezile, Mürcie, Kaderiyye, İbrahiyye, Batıniyye gibi sapık telakkiler kuvvetlendi ve yayıldı.

İşte, bu yabancı kültürlerin İslâm'ı yıkma gayretleri karşısında, İslâm'ın tertemiz inanç te­mellerini ortaya koymak lüzumu hissedilmiş, ve Akaid İlmi doğmuştur. [12]


ceren
Wed 3 January 2018, 03:05 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Her nere de olursa olsun islamın gereklilikleri ve emirleri değişmez.Rabbim bizleri yabancı kültür ve yabancı dinlerin etkisinden kurtulan ve sadece islamın emirlerine göre yaşayan kullardan eylesin....

Sevgi.
Thu 4 January 2018, 12:23 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Mevlam bizleri herdaim İslâmın emirlerini hakkıyla yerine getirenlerden eylesin inşaAllah

ceren
Tue 11 December 2018, 08:04 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..

Bilal2009
Wed 12 December 2018, 01:13 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizleri İslam yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

Fethiye Çopur Koü
Tue 18 December 2018, 04:51 pm GMT +0200
Ey Allah'ım seninle aramızdaki yegane mesafe ilimdir. ilim eğer mesafeyi ortadan kaldıracaksa and olsun ki isteğim ilimdir . Rabbim razı olsun...