- Vücudunuzun lideri tiroit

Adsense kodları


Vücudunuzun lideri tiroit

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Thu 8 September 2011, 05:06 pm GMT +0200
VÜCUDUNUZUN LİDERİ TİROİT

Temmuz 2010 58.SAYI

Uzmanlar sık sık depresif duygu halleri yaşayanların, aşırı zayıflık, aşırı sinirlilik gibi sıkıntısı olan kadınların ya da “Ne yersem yarıyor” diyen kişilerin tiroit hormonlarına mutlaka baktırmasını öneriyor.

Dünyada kadınlar başta olmak üzere yaklaşık 150 milyon insanda bulunduğu tespit edilen tiroit hastalığı, her ne kadar yaşam kalitesini sekteye uğratsa da başarıyla tedavi edilen hastalıkların başında geliyor.

TİROİT BEZİ NEDİR?

Tiroit bezi boynun ortasında, kıkırdak çıkıntının altında yer alan, kelebek şeklinde, yaklaşık 25 gram ağırlığında bir bezdir. Salgıladığı tiroit hormonuyla, vücutta sinir sisteminden sindirim sistemine kadar tüm sistem ve organların işleyişini düzenler.

TÜRKİYE’DE TİROİT HASTALIKLARI NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?

Yapılan araştırmalarda ülkemizdeki kadınların yüzde 60’ında guatr bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nodüllerin yüzde 95’i genellikle iyi huylu olurken, maalesef yüzde 5’inde tiroit kanseri bu nodüller arasında gizlenebiliyor. Bu nedenle laboratuar, ultrasonografi gibi tetkiklerin yaptırılması hem teşhis hem de tedavi için büyük önem taşır.

TİROİT HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tiroit hastalıklarının çoğunda hastalar ya hipotiroidizm (bezin yetersiz çalışması) ya da hipertiroidizmden (bezin aşırı çalışması) kaynaklanan yakınmalarla doktora başvurur.

GUATR NEDİR?

Tiroit bezinin büyümesine “guatr” ismi verilir. Tiroit bezi ergenlik çağı ve hamilelikte de büyüyebilir. Bu tip büyümeler hastalık olarak kabul edilmez.

Vücuttaki iyot eksikliği guatrın oluşmasında en büyük etkendir. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de kişilerin günlük almaları gereken iyodun ortalama olarak dörtte birini aldıklarını gösterir. İyot, guatrı olmayan kişiler tarafından da korunmak amacıyla kullanılmalıdır.

TİROİT NODÜLÜ NEDİR?

Tiroit nodülleri, tiroit bezinde şişliklerle kendini gösteren, oldukça sık görülen ve tedavisi mümkün olan bir durumdur. Düşük oranda da olsa, bazı nodüller kanser hücrelerinden oluşabileceğinden, nodüller incelenmelidir.

CERRAHİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tiroit hastalıklarının tedavisi tam bir ekip işidir. Endokrin cerrah, nükleer tıp uzmanı, radyolog ve patologdan oluşan ekip, hasta hakkında ancak aynı dili konuşarak ve sürekli iletişim halinde kalarak en doğru kararları verebilir.

Tiroit cerrahisi incelik, titizlik ve hassasiyet gerektirir. Özellikle ses telleri ve paratiroit bezleri açısından çok temiz çalışmayı gerektirdiği gibi yapılan ameliyattan sonra hastalığın tekrarlama riskini de sıfıra yaklaştırmak gerekir.

Eski yıllarda kullanılan boyun önündeki kolye şeklinde bir ize sebep olan yöntem yerine, 2003’ten bu yana boyuna 2,5 santimetrelik bir kesi ile uygulanan minimal kapalı yaklaşım yöntemi, hem estetik hem de sağlık adına daha çok tercih edilmektedir.

Ülkemizde sıklıkla görülen iyot eksikliği ve rastlantısal tiroit kanserinin giderek artması sonucu, son yıllarda uzmanlar yaptıkları ameliyatlarda tiroidin tamamının alınması yönünde hareket etmişlerdir. Bu durum genel olarak tüm dünyada da kabul gören bir yöntem haline gelmiştir.

Aysun ÖZPOLAT