- Vücudunuzdaki kalsiyum ölçerler

Adsense kodları


Vücudunuzdaki kalsiyum ölçerler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Sat 24 September 2011, 03:45 pm GMT +0200
VÜCUDUNUZDAKİ KALSİYUM ÖLÇERLERİ TANIYOR MUSUNUZ?

Ocak 2010 52.SAYI

Kalsiyum vücudumuzdaki kemikleri ve dişleri, güçlü ve sağlıklı tutan gerekli bir mineraldir. Bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için nefes almaya ve su içmeye ihtiyacı olduğu gibi kanında belli bir miktarda kalsiyum bulunmasına da ihtiyacı vardır. Kandaki kalsiyum miktarı normalin altına düştüğünde, insan yaşamı tehlikeye girebilir.

Kalsiyum yokluğunda kanın pıhtılaşması mümkün değildir. Bu durumda küçük bir yara veya kesik dahi kan kaybından ölüme neden olabilir. Kalsiyum sinir uyarılarının iletilmesinde de çok önemli bir rol alır. Sinirlerdeki uyarı iletiminin sağlıklı işlemesi hayati önem taşır. 

Peki, bu kadar önemli olan kalsiyumun kandaki miktarını belirleyen hayati mekanizma nedir? Bu sorunun cevabı bir yaratılış mucizesini ortaya koyuyor. Tiroit bezi ve paratiroit bezleri, vücutta kalsiyum dengesinin sağlanması için işbirliği içinde çalışırlar. Paratiroit bezinin tek görevi, kanda ne kadar kalsiyum bulunduğunu ölçmek ve oranı en ideal ölçülerde tutmaktır. Tiroid ve paratiroit bezlerinin çalışmalarındaki uyum, bu bezleri oluşturan hücrelerin hareketlerinde gözlemlenen şuur, insan vücudundaki mucizevî yaratılışın açık birer delilidir.

HİPERPARATİROİDİ VE ETKİLERİ

Paratiroit bezi; boyunda, tiroidin hemen bitişiğinde sağında ve solunda ikişer tane olmak üzere dört tane bulunur. Ürettiği parathormon vasıtasıyla kanda bulunan kalsiyum oranını düzenler. Bu hormonun görevi gıdalarla alınan kalsiyumun emilmesini sağlamaktır. Paratiroit hücreleri yaptıkları ölçümler sonucunda kalsiyum miktarının düştüğüne karar verdiklerinde parathormon salgılarlar.

Paratiroit bezinin en sık görülen hastalığı “hiperparatiroididir.” Dört bezden bir veya birkaçının kontrolsüz olarak parathormon salgılamasıdır. Fazla salgılanan hormon miktarının çeşitli olumsuz etkileri vardır.

SÜREKLİ KEMİK VE ADALE AĞRISI ÇEKİYORSANIZ DİKKAT!

Kandaki kalsiyumun giderek yükselmeye başlamasıyla ortaya çıkan rahatsızlığın başlıca belirtileri şunlardır:

• Kalpte ritim bozukluğu (çarpıntı)
• Romatizma benzeri eklem ağrıları ve kas krampları (en önemli belirtidir)
• Kronik yorgunluk
• Sabahları dinç hissetmemek
• Depresyon (duygu durum bozukluğu)
• Karın ağrısı
• Bulantı, kusma ve aşırı halsizlik
• Aşırı idrar yapma
• Bilinç bulanıklığı
• Kas güçsüzlüğü
• İnatçı mide ülseri yakınmaları
• Sık sık böbreklerden kum ve taş düşürme
• Nedeni belli olmayan yüksek tansiyon

Kandaki kalsiyum eksikliğinin yol açtığı şikâyetler, genellikle başka hastalıklarla karıştırıldığı için teşhiste gecikmeye ve yanlış tedaviye yol açabilir. Hastalık tedavi edilmediğinde, kalp hastalığı ve kansere yakalanma riski artar; kemiklerde küçülme, böbrek yetmezliği ve diyaliz başvurma gereği söz konusu olabilir.
hasta hiçbir şekilde rahatsızlık duymamaktadır.”

TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ İÇİN UZMAN ELLERDEN YARDIM ALINMALIDIR

Kesin teşhis için kandaki kalsiyum değerleri ölçülmelidir. Tanıda kalsiyum ve parathormon miktarlarının yüksek bulunması üzerine çekilen boyun ultrasonografisi ve paratiroit sintigrafisi birlikte değerlendirilir. Söz konusu şikâyetler görüldüğünde tedavi için zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Aysun ÖZPOLAT