- Veda haccı ve veda hutbesi nedir?

Adsense kodları


Veda haccı ve veda hutbesi nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 24 February 2015, 01:14 am GMT +0200
Veda haccı ve veda hutbesi nedir?

Veda haccı, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Medine’ye hicretinin 10. yılında (632) yapmış olduğu ilk ve son, haccıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.), yüz bini aşan sahabiye bu hac sırasında yaptığı konuşma ile veda etmiş, İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan hac ibadetinin yapılış şeklini öğretmiştir. Hac sırasında Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ashabına yaptığı tarihi konuşmasına veda hutbesi denir. Temel hak ve hürriyetler açısından, çok önemli olan bu hutbe, hadis kitaplarında bölümler halinde nakledilmiştir (Buhari, Hac, 132; Müslim, Hac, 147; Tirmizi, Buyu, 39, Vesaya, 5; İbn Mace, Vesaya, 6; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 267). İslam tarihi kaynakları, hadis kaynaklarından toplanmış şekilde hutbenin bütününü aktarırlar (İbn Hişam, es-Siretü’n-Nebeviyye, IV, 250-253).

Hz. Peygamber (s.a.s.), İslam’ın özeti olarak sunduğu veda hutbesiyle; cahiliye devrine ait bütün kötü adet ve gelenekleri yıkmıştır. Temel hak ve vazifelerle ilgili hükümleri bildirmiştir. Bütün insanların Adem’in çocukları olduğunu ifade ile, evrensel insan kardeşliğini ortaya koymuştur. Irk, renk ve sınıf üstünlüğünü reddederek, tüm insanlığa rehber olacak örnek bir eşitlik anlayışını tarihe kaydetmiştir. Zinanın ve aile hayatına zarar verecek her şeyin yasaklandığını haber vermiştir. Aile hayatında erkek ve kadının birbirlerine karşı hak ve vazifelerinin bulunduğunu, kadınlara iyilik ve şefkatle muamele edilmesi gerektiğini açıklamıştır. Ekonomik ve sosyal hayatı felce uğratan faizin haram kılındığını, her türlü kan davasının kaldırıldığını ilan etmiştir. Vasiyet, borç ve kefalet, takvim düzeni hakkındaki hükümlerle birlikte; nesebin öz babadan başkasına nispet edilmesinin kötülüğünü ifade etmiştir. Herkesin can, mal ve haysiyetinin her türlü tecavüzden korunduğunu, her türlü haksızlığın yasaklandığını ve cezaların şahsi olduğunu belirtmiştir. Kısaca, önemli dini kuralları, temel hak ve görevleri, duygusal, etkili ve veciz bir şekilde orada bulunan insanlara öğütleyerek, kendilerine emanet olarak bıraktığı Kur’an ve Sünnete sarıldıkları müddetçe sapıklığa düşmeyeceklerini müjdelemiştir. En sonunda orada hazır bulunanların, dinlediklerini başkalarına aktarmalarını istemiştir. (İbn Hişam, es-Siretü’n-Nebeviyye, IV, 250-253)

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

melda 6D
Fri 8 January 2016, 06:36 pm GMT +0200
Selamün aleyküm.  Peygamber Efendimiz veda hutbesinde bizlere öğütlerde yapmamız gereken şeyleri söylemiştir. Bizlerde uyalım inşallah. Allah razı olsun.

Edanur 8/D
Fri 8 January 2016, 08:38 pm GMT +0200
Aleykümüsselam.
Veda Hutbesinde biz O nun yoklğunda Ona nasıl ümmet olabilmeyi sürdüreceğimizi Allah a karşı olan görav ve sorumluluklarımızı yapmamız gerekenleri anlatmıştır. Allah c.c razı olsun

selinay 7b
Fri 8 January 2016, 09:16 pm GMT +0200
Selamun aleykum
Veda haccı efendimizin Medineye hicretinden 10 . yılında yapmış olduğu ilk ve son hactir
Allah razı olsun

Alican 7-B
Mon 1 February 2016, 07:24 pm GMT +0200
Aleyküm selam. Veda haccı peygamber efendimizin Medineye hicretinin 10. yılında yapmış olduğu ilk ve son hactır. Veda hutbesi ise peygamber efendimiz vefat etmeden önce müslümanlara öğüt verdiği konuşmadır. Veda hutbesi peygamber efendimizin sin hutbesidir. Rabbim paylaşım için razı olsun.

ikranur 7d
Mon 1 February 2016, 07:49 pm GMT +0200
selamun aleyküm.
Veda haccı  Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in Medine’ye hicretinin 10. yılında  yapmış olduğu ilk ve son, haccıdır.
Allah c.c. razı olsun.