- Vasiyetin dini hükmü nedir?

Adsense kodları


Vasiyetin dini hükmü nedir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Fri 20 February 2015, 11:11 pm GMT +0200
Vasiyetin dini hükmü nedir?

Vasiyet ölümden sonraya bağlı olmak üzere teberru yoluyla bir malı bir şahsa temlik etmek, bırakmaktır. Vasiyet ölüme bağlı bir tasarruftur. Bir kişi, mal ve haklarının en fazla üçte biri üzerinde ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir, geriye kalan üçte iki varisler namına korunmuş hissedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) malının yarısını vasiyet etmek isteyen bir sahabiye üçte birini vasiyet etmesini söylemiş, hatta bunun bile çok olacağını beyan etmiştir (Buhari, Vesaya 3). Malın üçte birinden azının vasiyet edilmesi müstehaptır. Varisler fakir ise vasiyet etmemek daha faziletlidir. Terikenin üçte birinden daha fazla olan veya varislerden herhangi biri lehine yapılacak mali vasiyet ise, diğer varislerin iznine bağlı olarak geçerlidir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, V, 769); zira varise vasiyet caiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde; “Allah Teala her hak sahibine hakkını vermiştir. Bu sebeple, varise (varislerden biri lehine) vasiyet yoktur.” (Tirmizi, Vesaya, 5; Ebu Davud, Vesaya, 6) buyurmuşlardır.

Bu genel hükümlere bağlı olarak:

Üzerindeki emanetlerin iade edilmesini, sahibi bilinmeyen borcun ödenmesini vasiyet etmek vaciptir,
 
Üzerinde borç olan oruç v. b. kefaretlerin ödenmesini vasiyet etmesi müstehaptır,
 
Yabancılardan ve akrabalardan zengin olanlara vasiyette bulunmak mubahtır,

Masiyet ve günah ile meşgul olan kişiye vasiyet mekruhtur (Merğinani, el-Hidaye, I, 127; İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, Beyrut, 1421, VI, 648).

Hatice Akdağ 7/B
Thu 12 March 2015, 04:53 pm GMT +0200
Öncelikle Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için Allah razı olsun.
Sizin sayenizde yeni bir bilgi daha őgrendim .
   
     Teşekűrler

AyşeSungur7-B
Wed 18 March 2015, 03:16 pm GMT +0200
Bu konu bence ülkemizdeki çok güncel bir konu ve birçok insanın dini yanını düşünmediği bir konu.Herkes bu işi bilinçsizce yapıyor.Ama şimdi bu konuyu detaylarıyla öğrenmiş oldum.Çok teşekkürler.

Fatma6969
Fri 12 October 2018, 06:53 am GMT +0200
Mal mülk için birbirine giren bir toplum olduk. Rabbim kendinden başkasına taptırmasın. İnsanlardaki bu doyumsuzluk hissi ya aç kalırsam hissi, en çoğu benim olmalı hissi büyük tehlikeler oluşturmakta. Hep şöyle dua ederim. Allahım bana maddi manevi zenginlikler ver. Senin yolunda harcamayacağım maldan mülkten paradan koru beni. Eğer seni unutacaksam, hamdetmeyeceksem varlığımın zenginliğimin bir anlamı yok. Çünkü benim en büyük zenginliğim seni bilmek seni anmak. Bana verilen nimetlerin tek sahibi sen olduğunu heran hissetmek... Allah razı olsun

Bilal2009
Fri 12 October 2018, 12:55 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun