- Uykunun abdesti bozması

Adsense kodları


Uykunun abdesti bozması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 24 February 2011, 03:40 pm GMT +0200
2.Uykunun Abdesti Bozması:


Müctehidler uyku mevzuunda da üç gruba ayrılmışlardır

-Kimisi: «Uykunun kendisi abdesti bozar ve ister az, ister çok olmuş olsun her uyuyana abdest almak gerekir» demiştir.

Kimisi: «Uykunun kendisi abdesti bozmaz ve uyurken yellendiğini -ke­sin olarak bilmeyi muteber sayanlara göre- kesin olarak bilmeyene ve -şekki muteber sayanlara göre de- bunda tereddüt edene abdest almak gerekmez» demiştir. Hatta seleften bazıları uyurken kendisinden böyle bir şey sudur edip etmediğini, uyandıktan sonra yanındakilerden sorardı.

Kimisi de: Az ve hafif uyku ile uzun ve derin uyku arasında ayınm ya­parak «hafif uykuda abdest almak lâzım gelmez, derin uykuda lâzım gelir» demiştir ki, cumhur bu görüştedir. Bu hafif ve derin uykular da uykunun şekline göre olduğundan, fıkıh âlimleri de abdestin hangi uyku şekli ile bozuldu­ğunda ihtilâf etmişlerdir.

îmam Mâlik: «Yatarak veya secdede iken uyuyana -uykusu ister uzun, ister kısa olsun- abdest lâzımdır, oturarak uyuyana ise, uykusu uzun sürme-mişse abdest almak lâzım gelmez» demiştir. Rükû'da iken uyuyanın hakkın­dda İmam Mâlik'in iki görüşü vardır: Bir kere "Ayakta uyuyan gibidir", bir kere de: "Secdede iken uyuyan gibidir", demiştir.

îmam Şafii, bağdaş kurarak uyuyan kimse dışında, her uyuyana, uyku­su ne şekilde olursa olsun, abdest lâzım gelir demiştir. İmam Ebû Hanife ve tabileri ise: «Abdest almayı gerektiren uyku, yatma halindeki uykudur» demişlerdir.

Bu ihtilâflarının sebebi, bu konuda değişik hadislerin rivayet edil-mesindendir. Çünkü bazı hadislerin zahirinden, uykunun abdesti bozmadığı anlaşılmaktadır. İbn Abbas'ın «Peygamber (s.a.s) Efendimiz Meymûne'nin yanında yattı (ve o kadar derin bir uykuya daldı ki) onun horlamasını işittik. Sonra abdest almadan namaz kıldı»[113]mealindeki hadisi ile Peygamber (s.a.s) Efendimizin:

«Biriniz namaz içinde uyuklarsa, uykusu dağılıncaya kadar yatsın. Zi­ra Rabbim'den istiğfar edeyim derken kendine söğebilir» [114] hadisi ve «Ashab-ı kiram, mescidde başlan yere değinceye kadar uyur, sonra abdest almadan namaz kılarlardı» [115]şeklindeki rivayetler hep bu kabildendir.

Bunların yanısıra zahirleri uykunun abdesti bozduğunu göstermekte olan hadisler de vardır. Bu hadislerin bu mevzuda en açık olanı Safvan b. Assâl'ın «Bir yolculukta Peygamber Efendimizle beraber bulunuyorduk. Üç gün, ne def-i tabii'den, ne de uykudan dolayı mestlerimizi çıkarmamamı­zı ancak cünüblükten ötürü çıkarmamızı bize emretti» [116] hadisidir.

Tirmizî'nin sıhhatli sayarak kaydettiği bu hadiste -görüldüğü gibi- def-i tabii ile uyku aynı dereceye konulmuştur. Bu hadislerden biri de yukarıda

geçen Ebû Hüreyre'nin «Biriniz uykudan kalktığı zaman, elini abdest suyu­na sokmadan önce yıkasın» hadisidir. Çünkü bu hadisin zahiri de uykunun abdest almayı gerektirdiğini göstermektedir. "Ey iman edenler, namaza kalktığınızda..."[117] mealindeki âyet-i kerime'yi, seleften Zeyd b. Eşlem ve başkalarından rivayet edildiği üzere «Uykudan namaza kalktığınızda» şek­linde yorumlayanlara göre [118] bu âyet-i kerime de aynı şeyi göstermekte­dir.

Hadislerin birbirleriyle böylece çatıştığını gören müctehidler de, bu mevzuda -tercih ve telif (birleştirmek) olmak üzere- hadisleri iki şekilde te'vil etmişlerdir. Tercih yolunu tutanlar, ya «uykunun hiçbir şekli abdest al­mayı gerektirmez» demişlerdir ki bunlar, uykunun azının da çoğunun da ab­desti bozduğu kanaatindedirler. Bunlar da öteki hadislerin zahirine bakmışlardır. Telif yolunu tutanlar ise abdest almayı gerektiren hadisleri uykunun çoğuna, gerektirmeyenleri de azına hamletmişlerdir. Bunlar da -yukarıda söylediğimiz gibi- cumhûr'dur. Çünkü usûl ulemasının çoğuna göre telife imkân bulundukça, telif tercihten iyidir. İmam Şafii uykunun şekilleri için­de yalnız oturup bağdaş kurarak uyumayı istisna etmek suretiyle telif yap­mıştır. Çünkü Ashab-ı Kiram'm oturarak uyudukları ve sonra abdest alma­dan namaz kıldıkları sabittir. İmam Ebû Hanife de, yalnız yatarak uyumalar­da abdest almanın gerektiğini söylemiştir. Çünkü merfu' bir hadise göre Pey­gamber (s.a.s) Efendimiz: «Abdest almak, ancak uzanarak uyuyana lâzım gelir» [119] demiştir. Bu hadisin Hz. Ömer (r.a.)'den geldiği sabittir.

îmam Mâlik ise, uykunun ancak, çok kere yellenmeye sebeb olduğu için abdesti bozduğunu benimsediğinden, uykuda -ağırlık, uzunluk ve şekil olmak üzere- üç şeyi düşünmüştür. Bunun içindir ki, yellenme ihtimali kuv­vetli olan şekillerde ne uzunluğu, ne de ağırlığı şart koşmamış, ancak bu ihti­malin zayıf olduğu şekillerde bunları şart koşmuştur. [120]



[113] Buhârî, İlim, 3/41, no: 117; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 6/26, no: 184/763; Ebû Dâvûd, Salât, 2/316, no: 1357.

[114] Buhârî, Vudu\ 4/53, no: 212; Müslim, Salâtü'l-Müsâfirîn, 6/31, no: 222/786.

[115] Abdürrezzak, 1/130, no: 483; Müslim, Hayd, 3/33, no: 125/376.

[116] Ahmed, 4/239; Tirmizî, Taharet, 1/71, no: 96.         

[117] Mâide, 5/6.

[118] Mâlik, Taharet, 2/2, no: 10; Şafii, Umm, 1/26; Taberî, Tefsir, 6/72.

[119] Ahmed, 1/256; Ebû Dâvûd, Taharet, 1/57, no: 77; Tirmizî, Taharet, 57, no: 77.

[120] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/117-119.


halim
Fri 11 September 2015, 09:08 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; îmam Şafii, bağdaş kurarak uyuyan kimse dışında, her uyuyana, uyku­su ne şekilde olursa olsun, abdest lâzım gelir demiştir.

Kendi üzerime düşen tarafı aldım yani burdaki dersimi aldım.İnşaallah amel edenlerden olmak duasıyla...

Allah razı olsun

besiye7A
Fri 11 September 2015, 09:22 pm GMT +0200
Allah  razi olsun bilmediğim şeyleri ilim dunyasi sayesinde arkadaşlarımız ve hocamız dan allah razı olsun

Sevgi.
Fri 22 November 2019, 02:27 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Bu faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim
Rabbim ilmimizi artırsın inşaAllah

es-Sabur
Fri 22 November 2019, 05:24 am GMT +0200
Uykunun abdesti bozması yellendiğimiz içindir

Bilal2009
Sat 23 November 2019, 08:21 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sat 23 November 2019, 04:24 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...