- Uygulayanların Sayısı Açısından

Adsense kodları


Uygulayanların Sayısı Açısından

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 1 November 2012, 06:47 pm GMT +0200
B. Uygulayanların Sayısı Açısından:

 
a- Toplu İbadetler:

İbadetlerin bir kısmı toplu halde yapılır; bedenî ibadetlerden namaz özellikle toplu halde yerine getirilince daha makbul hale gelir: Beş vakit namaz için cemaat sünnet-i müekkede; cuma namazı için farz; bayram namazı için vacip; cenaze namazı için sünnet; teravih namazı için sahabe sünneti; diğer çeşitli namazlar için de sünnet veya menduptur. Hac da aslında ferdî olarak yapılırsa da, çeşitli işlemlerin aynı mekanda yapıl­ması dolayısıyla toplu bir ibadet görünümü kazanır.

İbadetlerin bu şekilde toplu yapılması önemli ferdî faydalar yanın­da, birçok sosyal faydalar da sağlar. Burada toplu ibadetlerin diğer dinî sistemlerde olduğu gibi -bazı maksatlı kişilerin zorla kabul ettirmek is­teği şekilde- âyin niteliği kazanmadığını, zaten İslâm'da böyle bir duru­mun sözkonusu olmadığını belirtmek yerinde olacaktır.

 
b- Tekli İbadetler:


 

Bedenî ibadetlerden bazı namazlar, oruç ve i'tikaf; malî ibadetlerin bütünü tekli yapılır. Karma ibadetlerden hac aslında tekli yapılırken -az önce geçtiği şekilde- zaman ve mekân birliği dolayısıyla toplu iba­det görünümü kazanır; umre de hac gibidir; yemin, adak ve keffaretler de tekli ibadetlerdendir.


Tâgût'a İbadet:

 

“Allah'tan başkası ibadet edilmeye lâyık değildir”[22];

“O'ndan başkasına tapınmak -mabud kim ve ne olursa olsun- şirk ve küfürdür”[23]:

Allah dı­şındaki mabudlar; öncelikle şeytan; Allah'a itaat yerine kendilerine itaat ve ibadet edilmesini teşvik eden ve kendilerini Tâgut kılan zengin kişiler; Allah'ın kitabımı hiçe sayarak insanları icat ettikleri hayat düsturları ve yaşayış tarzına sürükleyen ileri gelenler; yol gösterme ve talimlerine rağ­men salih kişiler, peygamberler ve veliler; kötü anlayışları dolayısıyla ta­biat kanunu üzerindeki koruyucu Rab'lıkta ortak edindikleri cin veya melekler; mücerred şeytanın teşvikiyle heykel ve hayalî kuvvetlerdir. Bü­tün bunlara Tâğut adı verilir: Kur'ân-ı Kerîm'de Tâgut, Allah'a karşıhaddi aşan ve zulmeden her türlü üstünlük, otorite veyahut her türlü başkanlık ve kumandanlık, liderlik mânâsına gelir. Böyleleri mülkün­de hükmünü yerine getirir, kullarını zorla, aldatmakla yahut kötü yollar­la kendine itaate çağırır. Kişininin bu türlü otoriteye, başkanlığa ve li­derliğe boyun eğmesi ve ona tapması Tâgut için bir itaattir.[24]

Büyük müfessir et-Taberi'ye göre, Tâgut, "Mabud kim ve sebep ne olursa olsun, Allah'a karşı her isyan eden ve O'ndan başkasına tapan"dır.[25]




[22] Fatiha: 1/4.

[23] Nahl: 16/36; Zümer: 39/17.

[24] Mevdudî, Kur'ân'a Göre Dört Terim, s. 95.

[25] Taberî, Tefsir, c. III, s. 13.